Kan du nok om hygiene?

Det er både hyggelig og sunt å lage maten fra bunnen av, men det er også viktig å passe hygienen.

HÅNDHYGIENE: Matinfeksjoner kan forebygges ved å vaske hendene før du lager mat, mellom håndtering av ulike råvarer og før du spiser.
HÅNDHYGIENE: Matinfeksjoner kan forebygges ved å vaske hendene før du lager mat, mellom håndtering av ulike råvarer og før du spiser. Foto: Foto: Yvonne Chamberlain/iStockPhoto
Publisert Oppdatert

Matsikkerheten i Norge er svært høy, men det er umulig å sikre seg helt mot uønskede bakterier i maten. Heldigvis er det mye du selv kan gjøre for å unngå matinfeksjoner. Det som kreves, er bare litt kunnskap om råvarebehandling og kjøkkenhygiene. Dessverre har mye gammel husmorkunnskap gått tapt, og det er faktisk sånn at de vanligste årsakene til matforgiftning og matinfeksjon er å finne på ditt eget kjøkken.

Pass temperaturen

Tror du at det å putte matvarene i fryseren tar knekken på bakterier? Det er ikke tilfellet. Blir temperaturen lavere enn minus 12 °C, går bakteriene bare i dvale og venter på varmere tider. Har de allerede greid å produsere giftstoff i matvaren, ligger det også bare og venter på å bli spist. Ved 0 til 10 °C vokser de færreste bakterier, men blir temperaturen høyere, formerer de seg raskt. Det er først ved 70-80 °C at de fleste bakterier dør. Feil nedkjøling av varm mat, eller feil opptining av frossen mat, er en fryd for bakteriene og skaper stor bakterievekst.

Vask hendene!

Når du lager mat, er håndhygiene alfa og omega. Har du ikke en håndsåpe ved siden av kjøkkenvasken allerede, er det på tide å anskaffe en! Vask hendene med såpe før du lager mat og mellom håndtering av ulike råvarer. Vask også hendene før du spiser og etter toalettbesøk.

Tørk hendene med kjøkkenpapir, ikke håndkle. Kast papiret med en gang.

Andre tips til god kjøkkenhygiene:

 • Unngå å lage mat til andre hvis du har magesyke, vondt i halsen eller har betente sår på hendene.
 • Vask kniver og skjærebrett ofte og hold kjøkkenbenken ren.
 • Bytt kniver og andre redskaper mellom håndtering av ulike vareslag, eller vask dem godt i varmt vann og såpe.
 • Ha egne fjøler til kjøtt, grønnsaker og fisk. Bruk gjerne fjøler i ulike farger. Smitte fra grønnsaker til kjøtt og fisk, eller omvendt, kan føre til farlige infeksjoner.
 • Hold rå og tillaget mat fra hverandre.
 • Kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe. Bytt klut ofte og bruk den aldri på gulvet. Kluten må vaskes i maskin på minst 60 °C, kokes eller legges i desinfiserende væske.
 • Bytt oppvaskbørste ofte, og vask den av og til i oppvaskmaskin eller sett den i kokende vann og eventuelt desinfiserende væske.
 • Fjørfekjøtt og oppmalt kjøtt (kjøttdeig, karbonadedeig) må gjennomstekes.
 • Mat som skal holdes varm før servering må holdes rykende varm, ca. 60 grader.
 • Lager du maten på forhånd, bør den kjøles raskt ned. Sett for eksempel gryta i kaldt vann, og rør om. Del eventuelt maten opp i mindre porsjoner for å få nedkjølingen til å gå raskere.
 • Ikke sett varm mat i kjøleskapet. Det gir høyere temperatur i kjøleskapet og gode betingelser for bakterievekst.
 • Kjøleskapet bør holde 4 °C eller lavere. Pakk inn matvarene, og hold ulike matvarer fra hverandre.

Tilpasset og oppdatert av Gunn Helene Arsky, nov. 2008

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning