Kompliment

Lær å gi komplimenter av de beste

Har du en norsk eller amerikansk måte å gi kompliment på?

KOMPLIMENT: En kompliment skal alltid være ærlig. Ikke kom med skryt hvis du ikke mener noe med det. Det kan lett skinne gjennom at du ikke mener det du sier, og da er det faktisk bedre å finne noe annet å gi kompliment for.
KOMPLIMENT: En kompliment skal alltid være ærlig. Ikke kom med skryt hvis du ikke mener noe med det. Det kan lett skinne gjennom at du ikke mener det du sier, og da er det faktisk bedre å finne noe annet å gi kompliment for. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Et ærlig kompliment kan være forskjellen på en god og dårlig dag. Dessverre er de fleste av oss altfor dårlige til å gi kompliment – og til å ta dem imot.

Det er godt å få positive tilbakemeldinger og herlig å kjenne at noen ser deg når de tar seg tid til å fortelle deg at kjolen din, håret ditt eller smilet ditt er flott.

Enda mer varmer kanskje komplimenter som går på det indre eller på en jobb du har gjort.

Det å høre at man av andre oppfattes som et varmt, godt eller dyktig menneske, kan virkelig snu dagen.

– Det er godt å bli minnet på sin egenverdi, og når alt føles slitsomt og stressende, kan et kompliment være det som skal til for å få deg til å stoppe opp og løfte blikket, sier coach Ingrid Husan i coachingbyrået Cani Coaching.

 

Best etter anstrengelse

– Du skal lete lenge etter personer som ikke setter pris på å få komplimenter. Det er godt å få en slik positiv bekreftelse, enten det dreier seg om en konsert du har spilt, en jobb du har gjort, noe som har stått om deg i avisen eller jakken din, sier Aksel Tjora, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Ekstra mye tror han slike bekreftelser betyr når det ligger litt arbeid bak det du får skryt for.

Kanskje har du jobbet hardt med noe på jobben, eller har stått på i flere timer for å kunne servere den perfekte middagen.

– Jeg synes vi burde bli flinkere til å gi komplimenter, både i skole- eller jobbsammenheng, i familien og til venner. Det er liten risiko ved å gjøre dette. I verste fall snakker vedkommende bare bort skryten, sier Tjora.

 

Vanskelig å ta imot

Til tross for at vi setter pris på litt skryt, synes de fleste av oss at det er litt vanskelig å motta komplimenter.

Vi blir gjerne litt forlegne og vet ikke helt hva vi skal svare.

KULTURFORSKJELLER: Amerikanere er opplært til å fremheve sitt eget talent og sin egen vellykkethet fra de er små. De har derfor et mer avslappet forhold til å ta imot komplimenter og har også lettere for å gi dem.
KULTURFORSKJELLER: Amerikanere er opplært til å fremheve sitt eget talent og sin egen vellykkethet fra de er små. De har derfor et mer avslappet forhold til å ta imot komplimenter og har også lettere for å gi dem. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

– Mange er oppdratt til at de alltid skal gi noe tilbake når de får noe, og dette kan være en av årsakene. En annen årsak er at det kan oppleves som flaut å få fokus rettet mot sin person, sier coach Husan.

Selv husker hun godt en venninne på barneskolen som hadde lært hjemme at hun skulle takke når noen sa noe fint til henne.

– Det gjorde stort inntrykk på meg den gangen, for selv unnskyldte jeg meg alltid når noen sa noe fint til meg. Hun derimot takket høyt og freidig, sier hun.

 

Oppdragelse

Også professor Tjora tror vår beskjedne reaksjon har med oppdragelsen å gjøre.

Vi er ikke opplært til å fremheve oss selv i særlig grad.

– Selv om vi innerst inne er veldig opptatt av oss selv, er vi oppdratt til å sette andres behov først. Dette er nok med på å gjøre det så vanskelig å motta komplimentene.

Blir vi flinkere til å gi komplimenter, tror jeg nok imidlertid at vi automatisk blir flinkere også til å motta dem, sier han.

 

Slik gir du komplimenter

 • Se etter fine ting hos andre
 • Våg å være spontan og si det du tenker om noe som er fint hos den andre
 • Minn deg selv på at det er smålig å holde komplimenter tilbake, og at du ønsker å være et raust menneske
 • Husk at øvelse gjør mester

Vanligere i andre land

På ferier i utlandet opplever vi gjerne at folk i en del andre land er ganske annerledes på dette området.

Synes grekeren at du har verdens skjønneste baby, så sier han det.

Den vilt fremmede amerikaneren tar mer enn gjerne kontakt med deg for å fortelle deg at fargen på genseren din står perfekt til øyenfargen din, og kineseren kommer gjerne bort til deg for å skryte av det flotte håret ditt.

Dette gjør oss nordmenn litt forfjamset.

Vi vet ikke riktig hva vi skal gjøre, for slik spontanitet er de færreste nordmenn vant til.

– Dette dreier seg om kulturelle forskjeller. Amerikanerne er for eksempel opplært til å fremheve sitt eget talent og sin egen vellykkethet fra de er små. De har derfor et mer avslappet forhold til å ta imot komplimenter og har også lettere for å gi dem, sier Tjora.

 

Månedens ansatte?

Han legger til at man blant annet ser spor av denne kulturen i amerikanske bedrifter her i landet.

For eksempel vil du i en del McDonalds-restauranter finne bilder av, eller navn på, månedens ansatte på veggen.

Dette er mer uvanlig i norske bedrifter.

– Dette er en enkel måte å anerkjenne den jobben de ansatte gjør. På mange arbeidsplasser sliter de med høyt sykefravær fordi folk føler at de sliter uten å få noe igjen for det. Ved å fremheve en ansatt på denne måten, viser man imidlertid at den jobben som gjøres faktisk legges merke til, sier professoren.

 

Kom ut med det!

Blir du flinkere til å spre om deg med komplimenter, vil du raskt oppdage at du ikke bare gjør dagen bedre for andre, men også deg selv.

Dette kan du gi komplimenter for

 • Ytre ting, som frisyre og klær
 • Prestasjoner i jobbsammenheng eller privat
 • Egenskaper, som evnen til å støtte andre eller til å være en god venn eller kollega

Slik mottar du komplimenter

 • Prøv å ta imot komplimenten. Tenk at det er en fin mening vedkommende har, i stedet for å unnskylde deg eller begynne å diskutere hvorvidt innholdet er sant
 • Responder gjerne med å si at det var utrolig hyggelig å høre eller takk på annen måte
 • Tenk at vedkommende har gode intensjoner
 • Behold den positive følelsen av å få komplimenten. Minn deg selv på komplimenten i ettertid
 • Prøv gjerne å hente fram flere ting du også er fornøyd med ved deg selv

– Du blir nemlig også selv i godt humør hvis du husker å si fine ting til andre mennesker.

Det gjelder bare å våge å være litt spontan og si det du tenker, i stedet for å holde det for deg selv.

Synes du det er vanskelig til å begynne med, skal du vite at øvelse gjør mester, sier Husan.

Kommer det komplimenter i retur, bør du reagere som barndomsvenninnen som Husan fortalte om: Takk pent for de gode ordene og tenk at det helt sikkert er sant.

Kanskje kan de hyggelige tilbakemeldingene også få deg til å huske flere ting ved deg selv som du kan være fornøyd med.

 

Vær ærlig

Til sist bør du huske at en kompliment alltid skal være ærlig.

Ikke kom med skryt hvis du ikke mener noe med det: Du trenger ikke å si at tantes nye kjole er nydelig hvis du egentlig syns den er gyselig.

Det kan lett skinne gjennom at du ikke mener det du sier, og da er det faktisk bedre å finne noe annet å gi kompliment for.

Den nye frisyren, de flotte smilehullene eller det fargerike blomsterbedet hun har anlagt i hagen, er da bedre emner å konsentrere seg om.

– Husk også at det av og til kan være greit å sette egne meninger til side og prøve å se situasjonen fra den andres ståsted. Hvis en som er halvparten så gammel som deg har klippet seg likt som alle venninnene sine og er kjempefornøyd, bør du prøve å sette deg inn i hennes situasjon. Da skjønner du henne bedre og kan uttale deg i lys av dette, selv om du selv syns den nye sveisen er grusom, sier Husan.

– Når ga du sist en kompliment?

– For to dager siden, svarer Aksel Tjora.

Han forklarer at komplimenten var til kjæresten til en kamerat og gjaldt den nye frisyren hennes.

– Hun har alltid hatt langt hår, og nå hadde hun klippet håret kort. Det falt helt naturlig å si noe, og det føltes veldig riktig etterpå.

– I dag, svarer coach Ingrid Husan på spørsmålet om når hun sist ga et kompliment og forteller at komplimenten var rettet til en coachingklient som var hos henne.

– Jeg ga ham kompliment for å ha vært løsningsorientert og for å ha snudd en situasjon raskt, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning