B-vitamintilskudd

Tull å ta B-vitaminer for hud og hår

Trodde du at vitamin B-tilskudd gjør deg vakrere? Da bør du tro om igjen.

BORTKASTET: Det finnes ikke vitenskaplige bevis for at ekstra B-vitaminer kan gjøre deg vakrere.
BORTKASTET: Det finnes ikke vitenskaplige bevis for at ekstra B-vitaminer kan gjøre deg vakrere. Foto: Foto: HM Interaktiv
Publisert Oppdatert

Det finnes ingen dokumentasjon som viser at ekstra tilskudd av B-vitaminer gjør huden skjønnere, håret blankere eller neglene sterkere.

Flassende eksem og rød hud

Det skal svært mye til for å utvikle vitamin B-mangel, og de aller fleste får i seg nok vitamin B gjennom kosten. I Norge er det nesten bare kroniske alkoholikere som må behandles for vitamin B-mangel.

Dersom du likevel skulle mangle B-vitaminer, vil du se meget syk ut.

Mangelsymptomene er rød, flammende og betent hud i munnvikene, rundt nesevingene, i kanten rundt leppene, stor rød tunge ("bifftunge"), flassende eksem og såre øyne.

Unntak: B12 og folat

Mangel på vitamin B12 og folsyre kan begge føre til blodmangel. Vitamin B12-mangel kan også gi nerveskader, og folatmangel kan gi fødselsskader. Men endringer i hud, negler og hår ser vi ikke.

Tilskudd av folat (folsyre) anbefales derfor alle som planlegger eller er gravide. Vitamin B12-mangel kan forekomme hos eldre og behandlingen er injeksjoner med vitamin 12.

Spiser du helt vanlig, slik de fleste av oss gjør, vil ekstra tilskudd av B-vitaminer i form av ølgjær, B-kompleks og andre kosttilskudd ha svært lite for seg. Du kan selvsagt ta tilskudd av B-vitaminer for å være på den sikre siden. Men det er ingen vits i å doble dosen eller mer til. Det er bare penger rett ut av vinduet.

Derfor trenger vi B-vitaminer

OVERALT: B-vitaminer finnes i omtrent all mat, skjønt noen matvarer er bedre kilder enn andre.
OVERALT: B-vitaminer finnes i omtrent all mat, skjønt noen matvarer er bedre kilder enn andre. Foto: Foto: Andres Rodriguez/Crestock

Det som er felles for B-vitaminene, er at de er vannløselige. Det betyr at kroppen tar til seg det den trenger til den oppnår vevsmetthet. Overskuddet skilles ut igjennom urinen. Vi har derfor veldig kortvarige lagre av B-vitaminer og må få i oss litt hver dag. Unntaket er vitamin B12, som kan lagres i flere år.

B-vitaminer sørger for at kroppen klarer å utnytte energien fra karbohydrater, fett og protein. På den måten kan vi si at B-vitaminer indirekte gir energi. Samtidig er flere av B-vitaminene nødvendig for at kroppen skal kunne produsere og reparere DNA og produsere protein, utvikle normale røde blodceller og vedlikeholde nervene.

Og protein er viktig for huden, håret og neglene. Kanskje det er her myten om at B-vitaminer skal være så utrolig bra for skjønnheten har oppstått.

Les også:

Få manken tilbake

Huden fra A til Å

Dropp slankekuren

Diskuter i forum

Slik virker vitamin B-mangel på hud, hår og negler:

Folatmangel

Mangel på folat (folsyre) er mest kjent for å gi blodmangel (anemi) og øke risikoen for å få barn med ryggmargsbrokk og andre nevralrørsdefekter. Men mangelsymptomene vises ikke på hud, hår eller negler, bortsett fra at du muligens kan se litt bleik ut.

Folatmangel kan oppstå hos alkoholmisbrukere og såkalte lavenergiforbrukere som spiser svært ensidig (særlig grønnsaker og innmat spises ikke).

Les også:

Mer om folat og graviditet

Er vitamintilskudd nødvendig for god helse? (Pasienthåndboka)

Vitamin B12-mangel

Mangel på vitamin B12 (kobalamin) er ikke uvanlig, særlig ikke blant eldre. Det skyldes nedsatt evne til opptak. Vitamin B12-mangel kan også opptå etter flere år med mye plantebasert kost (vegan). Mangel på vitamin B12 gir blodmangel og etter hvert nerveskader dersom tilstanden ikke behandles.

Det er derimot ingen dokumentasjon på at mangel på vitamin B12 kan påvirke huden, håret eller neglene.

Tiaminmangel

Mangel på tiamin (vitamin B1) kan føre til nedsatt appetitt, forstoppelse, væskeansamlinger, hjerteproblemer og nerveforstyrrelser for å nevne noe. Det er derimot ingen dokumentasjon på at mangel på vitamin B1 kan påvirke huden, håret eller neglene.

Her finner du B-vitaminer

Grove kornvarer og brød, kjøtt og innmat, melk og melkeprodukter, grønnsaker, særlig grønne grønnsaker, poteter, nøtter, bananer og sitrusfrukt.

I Vesten er det mest alkoholikere, personer med langvarig diaré og med alvorlige forstyrrelser i næringsopptaket som får mangel.

Riboflavinmangel

Mangel på riboflavin (vitamin B2) begynner som med lysømfintlige øyne og såre lepper. Deretter utvikler det seg til sprukken hud langs leppekanten, i munnvikene og rundt nesevingene. Slimhinnene blir røde og tungen blir tungen rød, vond, glatt og tørr. Huden får et oljete flasseksem (også på pungen og rundt kjønnsleppene). Dessuten kan det etter hvert oppstå bindehinnekatarr (øyekatarr) med økt dannelse av blodårer i hornhinnen samtidig som linsen blir uklar. Det hvite i øyet blir rødt, og linsen gråhvit.

Denne mangelsykdommer kommer som regel sammen med mangel på flere B-vitaminer. Det er særlig underernærte som er utsatt.

Niacinmangel

Mangel på niacin (vitamin B3) gir sykdommen pellagra, som står for "grov hud". Dette er en sykdom som fører til diaré, demens, hudbetennelse og i verste fall død. Hudbetennelsen forverres på de områdene som utsettes for sol. Huden blir svart og full av blemmer.

Pellagra forekommer i områder av verden hvor det spises mye mais, som er en dårlig kilde til niacin. Sykdommer kan også oppstå hos alkoholikere og personer som behandles for tuberkulose.

Tar du for mye niacin i form av kosttilskudd, kan dette ses på huden. Huden brenner og klør. Ekstrem rødme ("flushing") er vanlig.

Vitamin B6-mangel

Mangel på vitamin B6 (pyridoksin) er ytterst uvanlig fordi vitaminet finnes i nesten alle matvarer. Mangel eller dårlig status kan av og til ses i fattige land. Eksperimentelt fremkalt mangel hos frivillige har ført til hudforandringer rundt nesen, munnen og øynene som ligner mangelsymptomene på riboflavin. Mangel kan oppstå som en bivirkning til visse medisiner.

Biotinmangel

Biotinmangel er ekstremt sjeldent. Det finnes noen få observasjoner av biotinmangel hos mennesker samt resultater fra dyreforsøk. Symptomene på mangel kan være håravfall, vekttap og lammelser i beina. Det er også nevnt en fransk hønsebonde som spiste hele 36 rå egg i uken. I eggehviten er det er protein som binder biotin slik at kroppen ikke kan ta det opp. Denne mannen hadde rød, flassende og smertefull hud. Injeksjoner med biotin gjorde ham frisk!

Pantotensyremangel

Navnet til dette vitaminet betyr "jeg er overalt". Vitaminer finnes i omtrent alle matvarer, og mangel er så sjelden at det bare forekommer i eksperimenter. Rotter som får pantotensyremangel, får grå pels, kyllinger hudbetennelse og mennesker stikkende og brennende følelse i føttene, samt muskelkramper og irritabilitet.

Les mer:

Klikk Helse/kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning