Huden forandrer seg med alderen

Slik avsløres alderen din

Det er ikke bare rynker i ansiktet som avslører alderen. Her er tegnene du kan se etter.

ANSIKTSRYNKER: Det er ikke bare rynkene i ansiktet ditt som avslører alderen din.
ANSIKTSRYNKER: Det er ikke bare rynkene i ansiktet ditt som avslører alderen din. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Rynker rundt øynene og munnen kan lett tale for hvilken aldersgruppe man befinner seg i, men ansiktet forteller ikke hele sannheten. Det finnes nemlig andre kroppsdeler som avslører alderen i langt større grad.

Dette avslører deg

De kroppsdelene som avslører alderen din aller best er hendene, halsen, brystet og for kvinners vedkommende - kløften mellom brystene.

- Grunnen til dette, er at ansiktet, brystet og hendene er mest utsatt for sol. Aldringstegn vil vise seg i form av slappere hud, skrukker, grovere hud og pigmentforandringer på disse områdene, forteller Kjersti Johansen som er Nordisk fagsjef i Dermanor AS.

Høyt forbruk av alkohol, røyking og stress, for ikke å snakke om ekstremt vær eller solforbrenning, er andre faktorer som også skader huden og som fremskynder aldringsprosessen.

Bør forebygge aldring

Johansen tror folk flest er klar over de utsatte kroppsdelene, men hun mener de sjelden er flinke til å forebygge mot aldring.

- Vi kan jo spørre oss hvor mange det er som bruker solfaktor på hendene. Både hos hudpleiere og hjemme legger vi masker på ansiktet, men ikke på halsen eller brystet. Vi legger heller nesten aldri masker på hendene, sier hun og understreker at både AHA-peelinger og antiage-kremer er flott å bruke på hals, bryst og hender og at dette hjelper like bra som på ansiktet.

Mørke og lyse flekker

Ylva Olsson, lege ved Hudklinikken i Oslo, forteller at folk som arbeider mye utendørs og som oppholder seg mye i solen vil ha sterkere aldringstegn på solutsatte områder enn andre.

- Dette kan føre til såkalte lentigines eller solflekker som kan komme med årene. Andre igjen får små lyse flekker på armer og bein fordi huden mister pigment. Mye av dette er relatert til sol, men noe er også genetisk og dermed arvelig, forklarer Olsson.

Aldringstegn på halsen

Halsen er ett av stedene på kroppen der du tydeligst kan avsløre en persons alder. Huden på halsen er utsatt for kontinuerlige hodebevegelser og sol, noe som kan gi rynkete hud.

- Huden på halsen er veldig tynn slik at rynker vises bedre akkurat her. Halsen avslører alderen fordi det går an å fikse på rynker i ansiktet, med man klarer ikke å fikse huden på halsen, forklarer Johansen i Dermanor AS.

Ann Kristin Stokke i Tekon AS er enig. Hun mener mange eldre kvinner i dag kunne forhindret rynker om de hadde tatt bedre vare på de utsatte kroppsdelene.

- Mange kunne nok ha forhindret rynker på halsen og brystet. Jeg er glad for at den nye generasjonen har den nye kunnskapen. For det er ikke bare viktig å beskytte seg for utseendet sin del, det er jo minst like viktig å beskytte seg mot de farlige solstrålene, sier hun og understreker at det er viktig å smøre halsen like mye som ansiktet

- Stopp aldri ved halsen. Smør både hals og bryst på lik linje med ansiktet, er rådet fra hudterapeuten.

Brystpartiet ekstra utsatt

Kløften mellom brystene og det lavere halsområdet og brystpartiet er et annet sted på kroppen hvor aldringstegn lett viser seg. Dette fordi man her jevnlig er utsatt for sol og skadelige UVA-stråler, som er den største årsaken til rynker.

HENDENE AVSLØRER DEG: Hendene dine kan avsløre hvor gammel du egentlig er.
HENDENE AVSLØRER DEG: Hendene dine kan avsløre hvor gammel du egentlig er. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- Kløften er hyppig eksponert for solen. Vinkelen på brystet gjør at kvinner får ekstra mye sol i kløften når vi sitter ute med dype utringninger eller i bikini. Dessuten er det jo en naturlig fold i huden der som blir sterkere når huden mister sin elastisitet, forklarer Johansen.

Brystenes vekt kombinert med at det er mindre produksjon av kollagen i dette området, har også sitt å si på hvorfor dette er et område som er utsatt for å raskt få aldringstegn.

Pigmentflekker av parfyme

Ann Kristin Stokke i Tekon AS, forteller at bruk av parfyme kan skape pigmentflekker på brystet.

- Dette fordi parfyme er fotosensitivt. Dersom man har på parfyme og har en genser med utringning vil stoffene i parfymen reagere med solens UV-stråler og dermed skape skjoldete flekker på huden. Det beste for å bevare huden pen er å bruke solfaktor, samt unngå parfyme på denne delen av kroppen, sier Stokke.

Hendene - en utsatt kroppsdel

Hendene er som regel utsatt for UVA-stråler hver eneste gang du er ute i solen. Det kan være om du bare skal i butikken, er ute og løper eller til og med når du kjører bil da UVA-stråler trenger gjennom glass.

Hendene er spesielt utsatt fordi de er eksponert for vær og vind. Hverdagslige ting som å vaske opp eller vaske gulvet i huset uten å ha på hansker kan også sette spor på hendene.

-Det er mange yrker som tærer på hender, derfor er det viktig å ta vare på hendene i form av gode kremer og solfaktor.

Kjersti Johansen, Nordisk fagsjef i Dermanor AS.
Kjersti Johansen, Nordisk fagsjef i Dermanor AS. Foto: Foto: Blegen.no
UNGDOMMELIG: Svenske dronning Silvia holder seg godt, særlig takket være plastiske inngrep i ansiktet. Halsen har ikke dronningen kunnet operere, noe man tydelig ser på dette bildet.
UNGDOMMELIG: Svenske dronning Silvia holder seg godt, særlig takket være plastiske inngrep i ansiktet. Halsen har ikke dronningen kunnet operere, noe man tydelig ser på dette bildet. Foto: Foto: Stella Pictures
INNGREP: Selv om huden i ansiktet er stram som hos få, kan ikke Loni Anderson skjule den aldrende huden på hals og mellom brystene.
INNGREP: Selv om huden i ansiktet er stram som hos få, kan ikke Loni Anderson skjule den aldrende huden på hals og mellom brystene. Foto: Foto: Stella Pictures

- Kvinner som jobber med renhold og frisører er utsatt, for ikke å snakke om folk i helsevesenet som jevnlig utsetter hendene for alkoholholdige desinfeksjonsmidler. Det tærer på huden. Det samme gjør yrker der man jobber ute eller om man har et aktivt friluftsliv. Alle disse tingene kan føre til tørr hud som flasser og pigmentflekker, sier Ann Kristin Stokke, hudterapeut hos Tekon AS.

Flekker på hendene

- Det som avslører alderen best på hender er aldersflekker eller leverflekker. Dette er større brune flekker (ca. 1 cm i diameter) som vises på hender og i ansiktet som et resultat av solskade, sier Stokke.

Disse flekkene rammer så godt som alle godt voksne, men det er sjelden man får det før man fyller 40. I dag ser man det likevel hos stadig yngre mennesker, noen helt ned i 20-årene.

- Flekkene de får på hendene går under navnet "solariumsflekker/ solarium lentigo" da de oppstår hos folk som har solt seg mye i solarium, sier Stokke og legger til at det først og fremst er skjolder som indikerer aldring på hendene, samt avrundede, flate og brune flekker.

Hun råder folk til å bruke UV-beskyttelse hver dag og mild såpefri rens uten parfyme eller alkohol for å beskytte hendene. Når man er hjemme bør man ta seg tid til å ta en fuktighetsmaske også på hendene. Det kan man for eksempel gjøre foran TVen med bomullshansker eller engangshansker på.

Ta vare på hendene

For å ta best mulig vare på hendene bør man påføre håndkrem jevnlig gjennom hele dagen og passe på at kremen er rik på antioksidanter og at kremen har solfaktor. På den måten vil man beskytte hendene mot solstrålene.

Det kan være smart å se etter ingredienser i kremen som lysner huden, da dette vil hjelpe mot mørke flekker. Det kan også være smart å skrubbe hendene jevnlig slik at man fjerner døde hudceller og gjør at håndkremen trekker lettere inn i huden.

Skadet hud kan behandles

Det er fullt mulig å behandle hud som har fått hard medfart i solen og dette kan fikses på flere ulike måter, ved for eksempel å brenne bort, ise bort eller bruke laserbehandling.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Sjekk om du er A- eller B-menneske

Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

8 tegn på at du har et helseproblem

20 karaktertrekk avslører psykopaten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning