Klippe tånegler

Gjør du dette feil, er det stor fare for soppinfeksjon

Klipper du tåneglene dine riktig?

IKKE KLIPP FOR KORT: Hvis neglen er klippet for kort, får du ofte vondt og du ser neglsengen utenfor neglen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
IKKE KLIPP FOR KORT: Hvis neglen er klippet for kort, får du ofte vondt og du ser neglsengen utenfor neglen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Å klippe tåneglene sine er noe alle gjør. Men en enkel oppgave kan fort bli til en plage om du ikke gjør det riktig.

Her er fem vanlige spørsmål om hvordan du skal klippe nåneglene dine.

Slik klipper du tåneglene

Klikk.no har snakket med tre fagfolk om klipping av tånegler: Linn Himberg-Larsen, faglærer ved Tone Lise Akademiet, Anne Kristine Moxheim, autorisert fotterapeut ved Helsehjørnet CC Vest og Vibeke Sakshaug, autorisert fotterapeut ved Bryn Medisinsk Senter.

Hvordan skal man klippe tåneglene sine?

Moxheim: - Neglene skal klippes så rett som mulig, men må følge tåas fasong. Fil hjørnet slik at du unngår inngrodd negl.

Himberg-Larsen: - De skal klippes rett av, ikke ned mot sidekantene.

Sakshaug: - La en liten fri kant være igjen på tuppen og klipp så rett som mulig.

Hvor lange bør tåneglene være?

Himberg-Larsen: - De bør være korte og ikke utenfor tåtuppen på grunn av press fra sko.

Moxheim: - Men neglene må ikke være for korte. Under neglen ligger nemlig neglsengen, og neglens oppgave er å beskytte denne. Blir det et sår her, er det stor fare for en infeksjon eller soppinfeksjon. Det er mange bakterier i skosvetten vår, og det er derfor mye lettere å få en infeksjon på tærne enn ellers på kroppen.

Sakshaug: - Spesielt stortåneglene bør ikke klippes for korte. Hvor lange tåneglene dine bør være er individuelt, alt ettersom hvor lang neglesengen er.

Hvordan vet man at man har klippet neglene for kort? Hva kan skje da?

Himberg-Larsen: - Da blir neglene såre i tuppen, og i tillegg blir de røde. Har du klippet for kort ved at du har klippet ned i huden og det blir sårt, kan det oppstå bakterier i dette området på grunn av skosvette og bakterier. Det kan også bli inngrodd når neglene vokser ut, og dette er smertefullt.

Sakshaug: - Klipper du for kort i neglehjørnene kan neglen gro inn i siden når den vokser frem, men dette kan ta noen uker. Klipper du for skrått ned, kan neglen forandre seg og bli varig buet.

Moxheim: - Du får ofte vondt når neglen er klippet for kort, og du ser neglsengen utenfor neglen. Neglen bør være et par millimeter lenger enn neglsengen.

Hvilke redskap bør man helst bruke – saks eller tånegleklipper?

Sakshaug: En negleklipper kan være bedre enn en buet neglesaks. Ved bruk av neglesaks bør den være rett, og fil litt i hjørnene hvis den blir for skarp.

Vonde og vanskelige negler?

Oppsøk gjerne en fotterapeut om du syntes du har vanskelige negler. De kan gi råd om akkurat det problem hver enkelt har, slik at de lettere kan gjøre riktig senere. 

Himberg-Larsen: - Du bør bruke en tånegleklipper og klippe de rett av, i tillegg til å bruke en fil for å stusse klippekantene som gjerne blir skarpe.

Moxheim: - Det viktigste er at du bruker noe som du har kontroll med, slik at du ikke klipper for mye.

Finnes det nonen tegn man kan se etter der man vet man har klippet feil?

Himberg-Larsen: - Klipper du feil, altså ned mot sidekantene, kan neglen gro ut i huden hvor det kan oppstå inngrodd negl, som er veldig smertefullt.

Sakshaug: - Du får vondt! Vi har flust med nerver ytterst i tærne, så det går raskt å oppdage smerte. Det klassiske er at en pasient kommer med smerter i en side av stortåneglen. Den har begynt å bli rød og øm, og er ofte veldig smertefull om det er puss og verk. Da er det oftest lite gult område under hud. Et tilfelle kan være at en spiss neglbit har vokst inn i siden, og da kan tåa hovne opp. Oppsøk en fotterapeut om du har slike tegn. Fotterapeuten kan regulere neglen opp med en spangebrikke som festes på neglen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning