NEGLEEKSPERTER: F.v. negleterapeut Line Elizabeth Jentoft, negletekniker Tone Lise Forbergskog Bull-Nielsen og negleterapeut ved Beauty Secrets, Lovisa Petri.=

NEGLEEKSPERTER: F.v. negleterapeut Line Elizabeth Jentoft, negletekniker Tone Lise Forbergskog Bull-Nielsen og negleterapeut Lovisa Petri. © FOTO: Privat

Neglesopp på føttene

Mange har fotsopp uten å vite det.

Neglesopp på føttene er et vanlig problem som forverres etter hvert som man blir eldre. Sykdommen er smittsom, og starter i én negl, og sprer seg etter hvert til flere negler. Fører ofte til at neglene blir gulaktige, fortykkede, porøse og etter hvert deformerte.

Neglesopp på føttene er i seg selv ikke farlig, men infeksjonen ødelegger neglene. De fleste velger derfor å få behandling for dette selv om behandlingen kan være tidkrevende og langvarig. Apotekene har mange reseptfrie midler, men hjelper ikke dette, finnes det reseptbelagte produkter.

Forebyggende råd mot neglesopp

Hold føttene tørre. Det er lettest om du unngår tette sko og støvler.

Bruk badesko i fuktige fellesarealer som badeanlegg/dusj og lignende.

Unngå sko som klemmer over neglene.

(Kilder: Fotterapeutene Christina S. Holmen og Rikke Albrigtsen)

Vis meg dine negler, og jeg vil si deg hva du feiler, sies det. Og det er mye sannhet i det, mener ekspertene.

Det aller meste av livet du lever, vises i neglene dine:

- Både fysisk sykdom, psykiske tilstander og stress kan påvirke utseende, vekst og den generelle tilstanden på neglene, forteller negleterapeut Line Elizabeth Jentoft til Norsk Ukeblad.

Hun forklarer at neglene er en forlengelse av huden, og normalt sunne negler skal være semitransparente med en frisk, lyserosa negleseng.

Forandringer i neglene kan i hovedsak deles opp i to grupper: forandringer i farge eller neglens struktur. Ofte har man begge disse typene forandringer.

Men selv om dine negler kan avvike fra dette, behøver det ikke være noe galt, og trenger overhodet ikke være tegn på noe farlig eller alvorlig.

- Vi er alle født forskjellige, og symptomer som vises på neglene vil sjelden være det første man ser ved en sykdom, sier Jentoft.

Slik blir neglene dine ...

... hvite: Misfargede negler kan komme av at du bruker en neglelakkfjerner med olje. Det gir en oransje misfarging. For å få hvitere negler kan du bruke negleolje med blekende effekt.

... fleksible: Harde negler som lett knekker, trenger olje. Et annet tips er å holde dem veldig korte og ikke klippe ned på sidene. En kort, firkantet negl holder bedre. Du kan forsterke neglene ved å bruke en negleforsterker. Et pleiende negleserum vil også være med på å styrke neglen. Vær obs på at bruk av en negleforsterker med formaldehyd ikke anbefales over lengre tid, da neglen vil kunne tørke ut. Dette vil igjen resultere i sprøere negler.

... sterke: Bruk en god neglebåndsolje, og smør gjerne to ganger om dagen. Negleolje som er laget av en olje med små molekyler, for eksempel avokadoolje eller myrraolje, trenger inn i neglens overflate. Bruk gjerne morgen og kveld rundt neglebåndet og under neglen. Det finnes flere enkle grep som kan minske risikoen for at neglene fliser seg.

... glatte: For å glatte ut neglens overflate kan du benytte en «ridge filler-lakk». All lakk vil jevne noe, men denne skal gi en jevnere overflate på neglen, samt fungere godt som en basecoat eller alene som lakk. Du kan også file overflaten på neglen for å få den glatt. Dette anbefales ikke å gjøre oftere enn én gang månedlig, da det vil slite på neglen. Det bør også her følges opp med en negleforsterker, og eventuelt en klar eller farget lakk i tillegg for å forsegle neglen på nytt.

(Kilder: Negleterapeut ved Beauty Secrets, Lovisa Petri og negleterapeut Line Elizabeth Jentoft)

Neglene avslører helsetilstanden

Har du negler som er hvitprikkede, blå, sprukne eller ruglete? Sjekk hva neglenes utseende kan fortelle om helsetilstanden din.

Tone Lise Forbergskog Bull-Nielsen, negleteknikker og daglig leder ved Tone Lise Akademiet, og Line Elizabeth Jentoft forklarer her hva ti ulike negleforandringer kan bety:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!