Botox mot svette

Her får han Botox i armhulene

Gikk fra konstant svette til tørre armhuler.

Publisert Oppdatert


Om behandlingen

  • Armhulen kan behandles uten bedøvelse. Når håndflaten behandles settes først en nerveblokkade, slik at behandlingen blir smertefri. Botox mot svette injiseres deretter med en liten sprøyte med små overfladiske stikk i hele området. Hele prosedyren tar 20-40 minutter. Arbeid og andre gjøremål kan gjenopptas rett etter behandlingen.
  • Ved behandling med botox mot svette vil du merke at svetteproduksjonen reduseres innen 1-2 uker. Effekten av Botox er forbigående, og den varer i gjennomsnitt 4-12 måneder. Ved gjentatte behandlinger varer effekten lenger. Effekten av Botox mot svetteproduksjon varer generelt lenger enn når medikamentet brukes mot rynker. Satt riktig er Botox helt ufarlig som svettebehandling.

Kilde: Elite Helse

Overdreven svetting i håndflater, fotsåler og armhuler er svært vanlig og rammer cirka 3 % av befolkningen. Det medisinske navnet for denne tilstanden er hyperhidrose. Overdreven svetting gir problemer som skjemmende flekker på klær og sjenerende lukt.

Sterk svetteproduksjon på føttene er ganske vanlig, og mange opplever det som et sjenerende problem.

Botox mot svette

Botox er mest kjent som et middel mot rynker. Botox er den mest effektive behandlingsmetoden som gir langvarig effekt mot svette. Botox blokkerer nerveimpulsene som går frem til svettekjertlene, slik at svetting reduseres.

- Økt svetteproduksjon starter som regel i puberteten og hos unge voksne. Botox mot svette er en svært effektiv behandling for de med lokaliserte svetteplager, sier sykepleier og daglig leder på Elite Helse, Laura Suta.

Armhulen kan behandles uten bedøvelse.

Tar 20-40 minutter

- Når håndflaten behandles, settes først en nerveblokkade slik at behandlingen blir smertefri. Botox injiseres deretter med en liten sprøyte med små overfladiske stikk i hele området. Hele prosedyren tar 20-40 minutter, forklarer hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Kjetil Guldbakke.

- Arbeid og andre gjøremål kan gjenopptas rett etter behandlingen, sier han.

Botox brukes også mot migrene. Det finnes ingen solid vitenskapelig dokumentasjon på at Botox er god migrenemedisin, likevel rapporterer en del migrenepasienter om positiv effekt av Botox.

Svettet gjennom tre lag med klær

Frisør Barna Veress (28) gikk med store ringer under armene og kunne svette gjennom to-tre lag med klær. Til slutt ble Botox-behandling eneste utvei.

Det var når han begynte å jobbe som frisør for fem år siden at Veress virkelig syntes svetteproblematikken gikk ut over selvfølelsen. Det gjorde det ikke noe bedre at varmluften fra hårføneren slo mot ham under arbeidet og varmet ham opp. Det var alltid store svetteringer under armene på klærne hans.

- Som frisør måtte jeg være kreativ for å bli kvitt svetteringene. Jeg brukte hårføneren for å få dem bort. I tillegg gikk det i deodorantbruk hele dagen.

Svett når han frøs

28-åringen er fra Budapest i Ungarn, hvor vinteren er noe i mildere enn i Norge.

Da han kom til Norge, trodde han problemet ville mildne med den kalde vinteren.

- Men det var fortsatt et konstant problem, selv når jeg var kald på hender og føtter, sier Veress.

Han begynte å bli lei av svetteproblemet etter hvert som vennene hans bemerket at han var svett konstant.

- Når jeg var ute på byen, hadde jeg alltid en jakke over skjorten. Men jeg kunne svette gjennom to-tre lag med klær. Dessuten ble stoffet gulnet i armhulene. Selv etter å ha renset en jakke, syntes det, sier han, og legger til:

- I tillegg er det ikke spesielt behagelig å gå og lukte på sin egen svette.

SVETTET OVERDREVENT MYE: Barna Veress (28) svettet gjennom tre lag med klær. Til slutt ble Botox-behandling mot svette siste og eneste løsning som virket. FOTO: Jenny Mina Rødahl
SVETTET OVERDREVENT MYE: Barna Veress (28) svettet gjennom tre lag med klær. Til slutt ble Botox-behandling mot svette siste og eneste løsning som virket. FOTO: Jenny Mina Rødahl

Deodoranter ga null effekt

Veress hadde tidligere lest at Botox kunne brukes til å kurere svette. Etter å ha begynt å jobbe på frisørsalongen på Røa-senteret i Oslo, ble han kjent med sykepleier og daglig leder Laura Suta på Elite Helse og tok opp problemet.

Veress hadde da forsøkt alle kjente behandlinger i markedet, alt fra 48 timers-deodorant til aluminiumsbaserte deodoranter. Den første varte bare i seks timer, de siste fikk han kløe av. Suta overbeviste ham om å prøve Botox-behandlingen deres.

Det finnes mer enn 16 typer aluminiumsfrie deodoranter på markedet, og vi har testet dem.

20 sprøytestikk

Under behandlingen renset sykepleier Suta hver underarm og la inn 20 sprøytestikk med Botox. Ifølge Suta, utføres behandlingen med så små nåler at kundene mener dette ikke gjør vondt.

- Dagen etter svettet jeg ingenting. Det var tørt som i ørkenen, forteller Veress.

Den første behandlingen ble utført i midten av desember 2013, og en måned senere svettet han fortsatt ikke. I videoen ovenfor gjentar han behandlingen. Fire-seks måneder er anbefalt ventetid mellom hver Botox-behandling.

Tidligere har han alltid passet på å velge leilighet nær arbeidsplassen, så han kan gå hjemom og skifte og dusje.

- Etter en tolv timers arbeidsdag kan jeg gå rett på byen med venner om jeg vil. Med tørre armhuler, sier han.

Bivirkninger

Det er svært få uønskede bivirkninger av Botox-behandling mot svette.

- Lett ømhet eller et blåmerke på innstikkstedene kan forekomme noen få dager etter behandlingen. Ved svettebehandling i håndflater vil et lite antall pasienter oppleve forbigående svakhet i hånden, sier Suta.

Svette senker selvfølelsen

GJØR IKKE VONDT: Ifølge tidligere kunder, og Barna Veress (bildet), gjør ikke Botox-behandlingen vondt. FOTO: Jenny Mina Rødahl
GJØR IKKE VONDT: Ifølge tidligere kunder, og Barna Veress (bildet), gjør ikke Botox-behandlingen vondt. FOTO: Jenny Mina Rødahl

Å slite med problemer som for eksempel overdreven svette tærer på selvtilitten og selvfølelsen. Ifølge psykologspesialist Janne Ekeberg Amundsen kan slike problemer faktisk føre til sosial angst.

Derfor svetter vi

  • Svette kalles også perspirasjon eller transpirasjon
  • Innebærer utskillelse og fordampning av væske fra svettekjertlene i huden
  • Væsken inneholder salt, natriumklorid, urea, feromoner og små mengder albumin som er et eggehvitestoff
  • Den viktigste funksjonen til svetten er temperaturregulering i kroppen, for å unngå overoppheting (hypertermi)
  • Svettekjertlene kan reagere på psykiske belastninger som frykt, eller på for lavt blodtrykk, og gi kaldsvetting
  • Ved svetting blir salt, urea og feromoner liggende igjen på huden etter at vannet i svetten er fordampet

Kilde: Wikipedia

- Det er ikke små problemer for alle, spesielt ikke i disse tider der mye fokus er på utseende og et perfekt ytre. En annen faktor som spiller inn er hvor god selvfølelse en har. God selvfølelse kan forstås som å ha en grunnleggende tro på at en er bra nok som en er til tross for sine feil og mangler, sier Amundsen.

Grobunnen til dårlig selvfølelse kan handle om at en har opplevd å bli mye kritisert av andre, kanskje helt fra barndomsalder.

Redd for å dumme seg ut

- Vi er også født med ulikt temparement, de som er mer stille og tilbakeholdne kan være mer sårbare for å bli selvkritiske, sier hun.

Fokus på "små" problemer kan utvikle seg til en sosial angst der en er intenst redd for å dumme seg ut.

- Sosial angst kan skape ekstra selvkritisk blikk på seg selv med negative tanker om hvor mislykket en er og ikke minst tro på at andre tenker like negativt om en selv. Typiske kjennetegn på sosial angst er svetting, skjelving, rødming og hjertebank.

Ond sirkel

Mange som henger seg opp i problemene sine havner i en ond sirkel der de prøver å unngå alle situasjoner som trigger at noen skal legge merke til deres problem, mener psykologspesialisten.

- Jo mer fokus en har på unngåelse og på å skjule, desto større kan problemet bli. Et tips er å identifisere de negative tankene en har og seg selv og hva andre tenker om en.

Det er viktig å fremheve at angstlidelser, som inkluderer sosial angst, er noe som kan behandles.

Les også:

Så ofte bør du bytte håndklær

Stringtrusa er en bakteriebombe

Sjekk om du dusjer for ofte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning