Kosthold for håret

Håret forteller hvordan det står til med helsa di

Spiser du sunt nok?

FEIL NÆRING: Store mengder næringsfattig mat, altså såkalte tomme kalorier der det er masse sukker og fett, men lite vitaminer, mineraler og gode typer protein, ødelegger hårhelsen din.
FEIL NÆRING: Store mengder næringsfattig mat, altså såkalte tomme kalorier der det er masse sukker og fett, men lite vitaminer, mineraler og gode typer protein, ødelegger hårhelsen din. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Håret kan fortelle mye om hvordan det står til med kroppen, blant annet om du får i deg riktig og nok næring.

Et skinnende hår, uansett farge, gjør at man ser frisk og sunn ut, og selv om det tynnes og grånes med årene, er det mye du kan gjøre for å beholde en flott manke.

- Håret avslører deg, sier Anita Pedersen, frisør og daglig leder i frisørsalongen Headmasters på Rygge Storsenter, til Bedre Helse.

Stress, triste hendelser, nedstemthet og dårlig kosthold - hår og hodebunn sier mye om hvordan det egentlig står til med deg, mener Pedersen.

- Det hjelper ikke med verdens beste sjampo hvis du ikke spiser sunt. Om du sliter med trist og livløst hår, bør du se nærmere på kostholdet ditt, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen til Norsk Ukeblad.

Blir hva du spiser

- Kostholdet har mye å si for håret. Du blir hva du spiser, heter det, og håret ditt kan avsløre livsstilen din, mener ernæringsfysiologen.

Ikke bare dårlig kosthold, men også dårlige vaner som røyking og lite fysisk aktivitet, vil gi et trist hår, understreker hun.

Spis sunt og rikelig

- Spiser du dårlig, har ikke kroppen nok av de riktige byggestenene til å fornye håret, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til Bedre Helse.

Vi lager nytt hår hver dag, hele døgnet. Det kan ikke lages av ingenting.

- For at håret skal dannes, trenger kroppen byggestenene som inngår i håret og alle hjelpestoffene som cellene trenger for å lage hår. Kostholdet er kilden til alle disse stoffene. Derfor er maten vært viktig for at du skal ha et sunt, sterkt og blankt hår, opplyser Arsky.

Nok proteiner

Hårstråene våre består av lange proteinfibrer, så det er viktig at du får i deg nok proteiner av god kvalitet for å danne nytt hår.

- Denne typen protein får du fra fisk, magert kjøtt, egg og magre meieriprodukter samt soyabønner og tofu. Andre matvarer du bør spise er frukt, bær, grønnsaker, belgvekster, grove brød- og kornvarer, nøtter, frø og soyaprodukter. Da får du også i deg nok av mineralene kobber, sink og jern som håret trenger, forteller Arsky.

- Hvor lang tid tar det før vi merker bedring på håret?

- Det er umulig å si. Det kommer så veldig an på utgangspunktet. Husk også at det ikke er så lett å se forandring uansett før det har gått noen måneder. Håret vokser jo rundt én centimeter i måneden. Da tar det litt tid før fletten blir tykkere, understreker Arsky.

Nok mat

I tillegg til variert kosthold er det, ifølge ernæringsfysiologen, også viktig at du får i deg nok mat.

Et lavt kaloriinntak kan nemlig føre til hårtap.

- En vanlig bivirkning hos mennesker som går raskt og mye ned i vekt, er at de mister mye hår. I en slik situasjon merker kroppen at næringsinntaket er lavt over tid, og den begynner å prioritere mellom oppgavene internt. Å lage hår, står ikke så høyt på prioriteringslisten som for eksempel å opprettholde kroppstemperaturen eller å bevare en puls. Mister du mye hår i forbindelse med slanking, bør du derfor bremse hastigheten på vektnedgangen, eller ta en multivitamin- og mineraltablett for å sikre et minimumsinntak uansett kaloriinntak, sier ernæringsfysiologen.

Raskere vekst?

Kanskje det også er mulig til å få håret til å vokse fortere gjennom ernæring?

- Nei, det har jeg aldri sett dokumentasjon på. Nå har det europeiske mattilsynet EFSA (European Food Safety Authority, red.anm.) gjennomgått 4000 helsepåstander som er ment brukt på matvarer. Kun 222 ble lov å bruke. Mat som inneholder betydelige mengder biotin, kobber, selen og sink kan bruke en påstand om at de er med på å opprettholde normal hårvekst. Ingen andre påstander knyttet til hår er godkjent til bruk, forteller Arsky.

Menyen som får det til å gro

- Unngå store mengder næringsfattig mat, altså såkalte tomme kalorier der det er masse sukker og fett, men lite vitaminer, mineraler og gode typer protein. Det vil ikke hjelpe deg til et fint hår. Tomme kalorier er sjokolade, potetgull, sukkertøy, kaker, boller, brus, is osv.

- Få i deg nok næringstett mat og proteiner av god kvalitet. Frukt, bær, grønnsaker og grove kornprodukter gir viktige vitaminer og mineraler. Mager melk, ost, magert kjøtt, all slags fisk, og belgvekster og egg er viktig. Sørg også for å få i deg passe mengder med riktig type fett fra for eksempel avokado, oliven, olivenolje, rapsolje, nøtter og frø.

- Drikk vann! Rikelig med vann er viktig for at nok næringsstoffer skal kunne fraktes til cellene som skal danne nytt hår. Hvor mye væske kroppen trenger hver dag, avhenger av kroppsvekten din.

Skap sunnhet innenfra

- Det er heldigvis ikke mer hokus pokus enn å spise «ordentlig» mat for å få et sunt hår. Spis litt av alt. Du skal rett og slett velge variert, næringsrik mat som gleder både kroppen og håret, sier Camilla Andersen.

«Ordentlig mat» vil si at du prioriterer næringsrik mat fremfor tomme kalorier som boller, brus, kjeks, kaker - i alle fall til hverdags. Men en liten utskeielse i ny og ne skader hverken håret eller helsen!

Her er Camilla Andersens forslag til JA-mat for håret:

  • Sunt fett: Både hår og hodebunn vil ha glede av de gode omega-3-fettsyrene som blant annet finnes i laks, nøtter, frø, avokado og oljer som olivenolje og rapsolje. Husk at også håret blir sterkere av tran!
  • Proteiner: Håret trenger proteiner, og fisk er en utmerket proteinkilde. Proteiner av god kvalitet får du også ved å spise magert kjøtt, fjærkre, egg og magre meieriprodukter.
  • Frukt og grønt: Sørg alltid for å få i deg rikelig med forskjellige typer grønnsaker, frukt og bær, som inneholder et bredt spekter vitaminer og mineraler som håret vil sette pris på.
  • Vitamin A, B og C: Viktige «hårvitaminer» som du finner i fet fisk, leverpostei, ost, grovt brød, grønnsaker, egg, melk, frukt og grønnsaker.
  • Mineraler: Nøtter, yoghurt, kjøtt og grønne grønnsaker bidrar med henholdsvis kobber, sink og jern som er mineraler som også spiller en rolle for «hårhelsen».
  • Grovt brød: Velg helst de groveste brødsortene. De bidrar blant annet med viktige mineraler.
  • Vann: Sørg for å drikke rikelig med vann hver dag.

Riktig pleie viktig

- Beskytt håret ditt! Et ødelagt hår er et ødelagt hår, sier frisør Birger Løkeng til Norsk Ukeblad.

- Det er viktig å tenke preventivt når det gjelder hår. Ta vare på håret ditt slik at det ikke skades for mye. Hår er i seg selv noe dødt, det har ingen celledelinger. Er det ødelagt, så er det ødelagt, fastslår Løkeng.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Sjekk føflekken på apoteket

Sjekk din biologiske alder

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

- Forum: Kan jeg spre hudkreft med fingrene?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning