Kosthold, trening og livsstil mot cellulitter

Unngå cellulittene

Tre viktige ting kan hjelpe deg med å få bukt med cellulittene.

LITT CELLULITT: Cellulitter rammer 80 prosent av verdens kvinner.
LITT CELLULITT: Cellulitter rammer 80 prosent av verdens kvinner. Foto: Foto: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Hvilket stadie er du på?

«Cellulitt-eksorsisten» Anushka Blau beskriver fire stadier av cellulitter. Hvilket stadie du befinner deg på avgjør hvor raskt du kan forbedre problemet.

Stadie 1

- Formen på fettcellene har begynt å forandre seg. Selv om cellulittene ikke er synlige ved første øyekast, ser det ut som appelsinhud når du klemmer huden sammen.

Forventet bedring: innen få uker

Stadie 2

- Huden kjennes «deigete«» og kald å ta på. Du kan se cellulittene hele tiden, og huden kan etterlate hvite flekker når du tar på den.

Forventet bedring: seks til åtte uker

Stadie 3

- Cellulittene er veldig godt synlige, og har antagelig spredt seg til knærne, magen og baksiden av armene. Det kan gjøre litt vond å klemme huden sammen.

Forventet bedring: langvarige behandlingsprogram vil hjelpe.

Stadie 4

- Huden føles kald ettersom sirkulasjonen har blitt dårligere, og huden er klumpete. Det er vondt selv når du ikke tar på det, ettersom collagenet har hardnet.

Forventet bedring: avansert, teknologisk behandling over lengre tid vil hjelpe.

Mange kvinner ser seg selv fortvilet i speilet etter at de har oppdaget at de fryktede cellulittene har meldt sin ankomst. Turen bærer til apotek og skjønnhetssalonger i full panikk. Det må da finnes en krem for dette?

Jo da, kremer og andre kostbare behandlinger finnes, men det er tre andre faktorer som kan hjelpe deg enda mer i kampen mot cellulittene.

- Cellulitter er et hudproblem, ikke et fettproblem, sier Howard Murad, hudlege og forfatter av boka «The Cellulite Solution» til livsstilsmagasinet Top Santé.

Det høres kanskje ut som en klisjé, men trening, kosthold og livsstil er helt essensielt for å få kontroll på cellulittene og til og med unngå å få det.

Les også: Gode råd for rumpa

1: Trening

Hold deg i aktivitet! Trening forbedrer blodsirkulasjonen, og sørger for at kroppen lettere kvitter seg med slaggstoffer.

Kondisjonstrening og styrketrening som trener området der man har cellulitter, er spesielt effektivt i kampen mot cellulittene.

- Blodet transporteres minst fem ganger så fort når man trener. Da transporteres også fett, vesker og andre stoffer raskt til lymfesystemet, der det blir skilt ut av kroppen i form av svette, sier treningsekspert Nicki Waterman til magasinet.

Kondisjonstrening som løping og spinning kan være gode tips til deg som vil ta opp kampen mot cellulittene samt styrkeøvelser som utfall, knebøy og beinstrekk.

Les også: Trent på 30 minutter

2: Livsstil

- Dessverre kan man ikke bli helt kvitt cellulittene når man har fått dem. Men med sterk vilje og innsats kan man minimalisere cellulitter og til og med forebygge det, sier Dr. Elizabeth Dancey, som er blant Londons beste leger innenfor kosmetikk, til Top Sante.

- Alt som gir deg rynker og hengende hud i ansiktet, gjør det samme for huden ellers på kroppen, sier hun.

Dermed lønner det seg å være fornuftig når man oppholder seg i sola, kutte røyken og holde alkoholinntaket på et minimum for å holde cellulittene under kontroll.

Les også: Slik blir du bikiniklar

3: Kosthold

APPELSINHUD: Appelsinhud har fått navnet etter den fargesterke frukten. Det finnes hjelp!
APPELSINHUD: Appelsinhud har fått navnet etter den fargesterke frukten. Det finnes hjelp! Foto: Foto: diongillard på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Cellulitter kan påvirkes av gener, østrogenhormoner og liten aktivitet, men den vanligste grunnen til at man får cellulitter, er kostholdet. Et sunt kosthold vil hjelpe deg med å holde cellulittene på et minimumsnivå.

Og det er ikke noe vi «bare sier»: Når vi spiser for mye av de matvarene som ikke er bra for oss, legger det seg rett på rumpa, hoftene og lårene. Kvinner er nemlig konstruert slik at fettet legger seg på disse stedene for å øke fruktbarheten.

Når fettet i «nei»-maten legger seg på dette området, svekkes hudens eget kollagen og elastiske fibre.

- Begynn med å få i deg mye væske som styrker huden din, og hold forbrenningen i gang, lyder rådet fra Anushka Blau, som er en av USAs ledende kilder når det kommer til cellulitter.

Ifølge Blau, som også blir kalt for «cellulitt-eksorsisten», er det kostholdet som er det viktigste om du vil minske forekomsten av cellulitter og appelsinhud.

Spis mer av dette

Her er listen over hva du bør spise mer av dersom du vil forminske cellulitter:

FETT: Cellulitter dannes av fett i det innerste hudlaget.
FETT: Cellulitter dannes av fett i det innerste hudlaget. Foto: FOTO: crestock.com

* Mat med mye proteiner og aminosyrer, som bønner, frø, magert kjøtt og fisk.

Kroppen omdanner proteiner til aminosyrer i fordøyelsesprosessen, og disse aminosyrene hjelper til med å reparere hud og muskler.

* Mat som er rik på omega-3 fettsyrer, for eksempel fet fisk og nøtter

- Fet fisk og nøtter er rike på omega-3, som gjør det øverste laget av huden sterkere, sier Howard Murad, hudlege og forfatter av boka «The Cellulite Sollution».

* Mat som hjelper til med å holde på fastheten i huden, som skalldyr og egg

Skalldyr holder på fastheten i huden, øker produksjonen av collagen og gjør huden mer elastisk.

- Egg hjelper til med å styrke celleveggene og holder på vannet i kroppen, sier Murad.

* Mat med mye C-vitaminer, som frukt og grønnsaker

Vitamin C er viktig for collagen-produksjon og å beskytte celler fra å skade de frie radikalene.

Les også: Legg grønnsakene på grillen

Hold deg unna dette

Er du ikke interessert i å få flere cellulitter, er det visse matvarer du bør holde deg unna. Og som i de fleste andre tilfeller er det sukker og fritert mat som kommer dårligst ut.

- Sukker binder collagenet og forårsaker en kjemisk forandring som resulterer i hengende hud, og gjør aminosyrene i huden mer mottagelige for skade fra de frie radikalene, sier Murad.

Fritert mat gir økte frie radikaler i blodet. Dette kan forårsake betennelser og dårlig sirkulasjon.

Les også: Sukker fungerer som heroin

LETT CELLULITT: Når det gjelder cellulitter er det ikke vekta det kommer an på. Man kan være syltynn og fortsatt ha cellulitter.
LETT CELLULITT: Når det gjelder cellulitter er det ikke vekta det kommer an på. Man kan være syltynn og fortsatt ha cellulitter. Foto: Foto: Bulls

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning