Trim kroppen – innvendig

God helse er avhengig av at du trimmer vesentlige organer inne i kroppen.

FRISKE ORGANER: Fornuftig trening betyr færre hjerteplager. Ta også vare på andre organer for å få bedre helse.
FRISKE ORGANER: Fornuftig trening betyr færre hjerteplager. Ta også vare på andre organer for å få bedre helse. Foto: FOTO: Crestock/Alexander Yakovlev
Publisert Oppdatert

Hjertet

Funksjon: Den knyttnevestore muskelens viktigste oppgave er å forsyne lungene med blod der det opptar oksygen - før blodet sendes tilbake til hjertet og blir pumpet rundt i kroppen. Alle disse hjerteslagene gjør deg i stand til å vrikke med underlivet, kjøre full fart på dansegulvet eller bygge opp biceps og triceps.

Satt på prøve: Tydeligste tegn på at noe er galt med hjertet er høyt blodtrykk. Har du en familiehistorie med hjerteproblemer, høyt blodtrykk eller kolesterol, bør du ta en helsjekk hos fastlegen. Blodtrykket (det trykket blodet utøver mot åreveggen) hos en frisk, ung mann i ro bør ligge på rundt 120/70-80 mmHF (millimeter kvikksølvsøyle).

Varig forebygging: En solid, daglig treningsdose på 20-30 minutter er en skikkelig hjerteforsterker. Akkurat som et sunt hjerte er vesentlig for helsen, er regelmessig trening hovednøkkelen til en frisk hjertemuskel.

Kondisjonstrening sørger for å holde blodårene åpne, enten det dreier seg om svømming, jogging eller sex, og et raskt pumpende hjerte forstørrer eksisterende blodbaner. Det kan til og med utløse veksten av nye årer (anastomose). Disse funker som backup for ordinære blodårer under stress og i tilfelle tette årer. I korthet; fornuftig trening betyr færre hjerteplager.

Supre matvarer for et solid hjerte inkluderer olivenolje (kaldpresset jomfru) og gulrøtter. Det er kombinasjonen av helsefremmende polyfenoler og antioksidanter i olivenolje som får fart på blodgjennomstrømningen. En annen antioksidant, betakaroten (finnes i gulrøtter), reduserer nivået av C-reaktivt protein (CRP) - en nøkkelfaktor bak hjertesykdommer, betennelser og leddgikt.

BRA FOR LEVEREN: Artisjokker kan hjelpe deg til å få bedre fordøyelse.
BRA FOR LEVEREN: Artisjokker kan hjelpe deg til å få bedre fordøyelse. Foto: FOTO: Crestock

Leveren

Funksjon: Det er vanlig misoppfatning at leverens eneste oppgave er å forsvare oss mot alt vi spiser og drikker. Men faktum er at du er den stolte eier av en snaut halvannen kilo tung kjertel med mer enn 500 funksjoner. Leveren er så sammensatt at, i motsetning til lunger, hjerte og nyrer, dens funksjon ikke kan erstattes av en maskin.

Setter du pris på en sunn tilværelse, sørg for all del fot å ta vare på leveren. Nedsatt leverfunksjon gjør det vanskelig å kvitte seg med avfallsprodukter som bilirubin (det oransje fargestoffet i gallen som stammer fra nedbrytning av røde blodlegemer), som igjen kan føre til gulsott og en gusten blekhet i hud og øyne. Uansett hvor veltrent kroppen din måtte være, den gjør seg dårlig i okerfarge.

Satt på prøve: Leveren lever i nedre, høyre del av underlivet (abdomen). Skulle legen din være bekymret for helsen din, vil han trolig klemme og trykke på dette området for å se om den har vokst eller om det gjør vondt. Symptomer på leversykdom strekker seg fra apati, sløvhet og vekttap, til smerter i underlivet, mørk urin og misfarget avføring. Oppsøk lege hvis du merker noe av dette.

Varig forebygging: Akkurat som en oppvaskmaskin samler leveren fort opp grovkornede rester etter all avgiftningen. Særlig vil mettet fett og kolesterol danne lag av gallestein som til slutt vil føre til en smertefull blokkering. Infeksjoner og alvorlig leverkomplikasjoner er neste post på menyen.

Artisjokk (grønnsak) bekjemper elendigheten. Den kommer fra samme familie som melketistelplanten, som gjør samme nytte i sin bekjempelse av kolesterol. Artisjokk stimulerer dessuten produksjon av galle til å lette fordøyelsen, så legg denne grønnsaken på middagstallerkenen en gang iblant.

Fettfattig yoghurt etter måltider duger også, den har en antibakteriell effekt. Proteindrikker før og etter trening anbefales, særlig varianter med den essensielle aminosyren glutamin.

Lungene

Funksjon: Hovedfunksjonen er å trekke oksygen fra luften og bytte den med kulldioksid og bakterier i blodbanen. Jo mer effektivt lungene virker, desto høyere energinivå og mindre risiko for luftveisinfeksjon. Og du tåler mer trening.

ET EPLE OM DAGEN: Visste du at epler faktisk hjelper på lungefunksjonen?
ET EPLE OM DAGEN: Visste du at epler faktisk hjelper på lungefunksjonen? Foto: FOTO: Crestock/Morozova Tatiana

Satt på prøve: Lungefunksjonstester finnes grovt sett i to varianter. Først, den ene der du har jobben med å blåse opp alle ballongene i barnebursdagen. Eller hos legen når du måler lungefunksjonen med et spirometer (puster inn og ut). Den viser hvor godt lungene tømmer og fyller seg, samt advarer om problemer som trange luftveier og astma.

Du kan også løpe på tredemølle. Etter hvert som kroppen jobber hardere, trekker lungene inn mer oksygen for å forsyne musklene - til du når et utmattelsespunkt der lungene jobber maksimalt. En computer forteller etterpå hvor effektivt de fungerer, og om det er grunn til bekymring.

Varig forebygging: Tester viser hvor god lungekapasiteten er. Spis epler, mange og ofte. En fem år lang studie av 2500 menn i alderen 45-55 år, viste at de som spiste fem epler eller flere i uken hadde en mer effektiv lungefunksjon enn de som ikke spiste noen. Epler er en super kilde til beskyttende flavonoider (nøytraliserer oksygenradikaler, hindrer det slemme kolesterolet LDL og motvirker prostatakreft), som blir tatt opp av kroppen. Dette bidrar til et friskere lungevev og at vi blir mer motstandsdyktige mot sykdom.

Hjernen

Funksjon: Kroppens hovedkvarter er så omfattende og sammensatt at vi trenger et helt leksikon for å beskrive alt sammen. Enkelt sagt; du kommer ikke langt uten den. Ikke minst under trening; ethvert hjerteslag og muskeltrekning starter med et elektrokjemisk signal i hjernen. En skarpere hjerne betyr bedre reflekser og koordinering.

HOLD HODET SKJERPET: Hold de små, grå på tå hev i hverdagen og få bedre reflekser og koordinasjon.
HOLD HODET SKJERPET: Hold de små, grå på tå hev i hverdagen og få bedre reflekser og koordinasjon. Foto: FOTO: Crestock

Satt på prøve: Lukk øynene og løft den ene foten fra gulvet. Jo lenger du kan stå uten å ramle, dess bedre funker hjernen din. 30 sekunder er bra for menn i alderen 20-30; drøyt 20 sekunder for 31-40 og 15 sekunder (41-60). En enkel og god test siden balansen er et nøkkelmål for hvordan lillehjernen funker.

Varig forebygging: Hold de små, grå på tå hev i det daglige. Løs sudoku, gå i dagligvarebutikken uten handleliste, visualiser heller hva du trenger. Og jo mer kreativt bilde, desto bedre husker du. Som å tenke seg en dame med ølflaske i den ene hånden, brød i den andre og kledd i miniskjørt av bananer og spaghetti.

Dersom du ikke har tid til lek og trening, vil hjernen likevel nyte godt av at du gjør karriere i arbeidslivet selv om det går ut over fysisk trening. En seriøs studie viser at ambisiøse menn i 40- og 50-årsalderen i langt mindre grad ble rammet av Alzheimer enn de som sto på stedet hvil mesteparten av yrkeslivet.

Nyrene

Funksjon: Disse sjokoladefargede organene vasker vekk giftige avfallsstoffer. Nyrene er kroppens filtreringssystem, regulerer væsketap, og skaffer blodårene friske, røde blodceller. De frigir også hormonet kalsitriol, stoffet i D-vitamin med sterkest effekt og viktig for å opprettholde kalsiumet i kroppens beinbygging.

Satt på prøve: Sjekk urinen. Spor av blod i potta kan bety betente nyrer, mens en grell gulfarge tyder på kraftig dehydrering. Stadige ryggsmerter kan skyldes nyrestein.

Varig forebygging: Halvannen liter vann daglig er beste måte å holde nyrene rene på. En drink eller to kan dessuten redusere blodtrykket. Et glass blåbærjuice daglig forebygger smertefulle steiner. Det hever pH-verdien i urin - jo høyere alkalisk innhold, dess færre saltkrystaller som bygger seg opp.

Amerikanske studier viser at menn med BMI (kroppsmasseindeks) på mer enn 25 i langt større grad utvikler nyrestein. Dropp vanlig melk til fordel for soyamelk. Den er fettfattig, senker det slemme kolesterolet, fikser ødelagte blodårer og minsker betennelse i nyrene.

Testiklene

Funksjon: Produserer sæd og det mannlige sexhormonet testosteron. Og det er det sistnevnte som er ansvarlig for å bygge muskler, seksualdrift, humør, erektil funksjon, beintetthet og hårvekst. Uten kronjuvelene i toppform hjelper ikke all verdens trening. Det er ikke uten grunn at de er symbolet på vår manndom.

Satt på prøve: Årsakene til redusert testosteronnivå er mangfoldige. Tegn på at du ikke produserer nok av hormonet er mindre sexlyst, depresjon, sløvhet, tap av både hår og muskler på overkroppen. Små indikatorer som at du ikke behøver barbere deg så ofte som vanlig kan bety at du er blant de ti prosent med fallende testosteronnivå. Behandling avhenger av årsak og inkluderer terapier som testosteroninjeksjon.

Varig forebygging: Årsaker til mindre testosteron er enten linket til testiklene eller meldinger sendt fra hypofysen. Det er naturlig at nivået faller med alderen, men blant yngre menn kan det skyldes idrettsskader eller være arvelig betinget. Unngå feller som overvekt, røyking og for mye alkohol. Et par håndfuller valnøtter, peanøtter (ikke salte) eller mandler daglig bidrar til å opprettholde testosteronet. Likeledes styrker havregrøt sexlysten, fordi havre produserer et kjemisk stoff som frigir mer testosteron. Regelmessig trening bidrar også.

HELL INNPÅ: Vann holder nyrene rene.
HELL INNPÅ: Vann holder nyrene rene. Foto: FOTO: Crestock/ Yuri Arcurs

Resten er opp til deg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning