Tips til vintersykling

Slik sykler du om vinteren

Du trenger ikke la snø og is stikke kjepper i hjulene dine.

VINTERSYKLING: Ikke så lett, men du kommer langt med gode piggdekk.
VINTERSYKLING: Ikke så lett, men du kommer langt med gode piggdekk. Foto: FOTO: Erlend Aas / SCANPIX
Publisert Oppdatert

I sportsbutikken finnes det hjelpemidler som gjør sykkelturen vinterstid langt mindre hasardiøs - nemlig piggdekkene.

Du kan sykle når de andre går

Når snøen laver ned og gradestokken viser flere håndfuller blå, lar nok de fleste av oss sykkelen stå godt plassert i kjelleren. Føret er glatt og lite samarbeidsvillig, og veiskuldrene irriterende smale.

Se priser: Sykkeldekk på dinpris.klikk.no

Så ja, det er flere grunner til å la sykkelen stå. Men det vil ikke si at akkurat du må la sykkelen støve ned til snø og is byttes ut med asfalt og grus. Tar du noen forholdsregler, og oppfører deg pent der trafikken er på sitt verste, kan du med nesten samme trygghet navigere deg rundt i gatene og på sykkelstier vinterstid.

Testvinnere

Et godt tips er Schwalbe Ice Spiker. Dekkene fikk toppkarakter i en test utført av Syklistenes Landsforenings blad På Sykkel i samarbeid med VG. Testen er riktignok noen år gammel, men det kommer sjeldent nye piggdekk, fordi produsentene allerede føler seg fornøyde med sine produkter.

Du burde også ta en titt på utvalget til Nokian, som ved siden av Schwalbe går for å være den største og beste av produsentene av piggdekk til sykkel.

Tips til vintersykling

  • Hold vekta på bakhjulet og sitt så mye som mulig. Forsøk å ha jevn, rolige rundtråkk; da vil du unngå at dekket graver seg ned i snøen. Bruk brede dekk, så de graver seg minst mulig ned i snøen.
  • Sjekk bremsene ofte. Hvis de iser, er det viktig at du er klar over det før en nødssituasjon oppstår. Når du bremser mye, vil felgene bli varme og når bremsingen opphører kan det dannes is på felgene.
  • La sykkelen velge spor. Ikke hold hardt i styret og unngå å tvinge sykkelen i alle retninger.
  • Vær forsiktig med knastedekk uten pigger over is. Unngå å svinge og tråkk følsomt. Ligg unna bremsene. Kilde: XXL

Hvilke erfaringer har du med bruk av piggdekk på sykkel? Si den mening i kommentarfeltet nedenfor!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning