Test av topptursekker

Tre sekker får terningkast seks

Det er detaljene som avgjør.

TOPPTUR: Vi har testet ti sekker for toppturer med ski.
TOPPTUR: Vi har testet ti sekker for toppturer med ski. Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert
TEST: Tre jenter har testet ti topptursekker grundig.
TEST: Tre jenter har testet ti topptursekker grundig.

Tips fra testerne

Ha alltid med snøspade, skredsøker og søkestang på topptur, og sett deg nøye inn i hvordan det brukes på forhånd.

Skredsøkere kan være lite intuitive, så det er viktig å øve seg regelmessig, så du har det i fingrene hvis du kommer opp i en stressende redningssituasjon.

 

Topptursekker er sekker som er spesielt tilpasset vinterturer i fjellet der du går opp på topper og kjører ned på ski.

Det er visse egenskaper som skiller en god topptursekk fra en hvilken som helst annen tursekk, og dette har vi sett på i denne testen.

 

Testvinnere

Osprey Kode 42-liter stikker av med seieren.

To andre sekker får terningkast seks, det er Haglöfs Rand og Khamski 38 Backpack fra Arc´teryx

Klikk.no tester stadig utstyr for deg som er interessert i trening og friluft. Sjekk vår store test av alpinbriller, og årets test av ullundertøy

 

Dette er viktig med en god topptursekk

En god topptursekk må ha gode fester til skiene og helst en egen utstyrslomme som man har tilgang til fra utsiden, uten å måtte åpne topplokket. I denne lommen kan du ha skredutstyr og feller ekstra lett tilgjengelig.

Sekken bør kunne håndteres med votter på, ha snølås i toppen og være utformet slik at snø ikke samler seg noe sted. Som alle andre sekker må de ha et godt bæresystem som fordeler vekten utover hofter og skuldre.

Materialet bør være vanntett for nærkontakt med våt snø.

 

Egenskaper spesielt for ski

Skifeste på sekken er viktig for at du skal kunne bære skiene med deg når du trasker oppover en bratt fjellside for å kjøre ned.

Det er to vanlige måter å feste ski på. Når de er festet diagonalt ligger skiene inntil hverandre og hviler i en løkke nederst på siden av sekken og holdes inntil sekken høyere opp.

For lengre gåturer kan de festes på hver sin side av sekken, som en A (såkalt A-frame). Da festes skiene på hver sin side av sekken, og bindes sammen med en egen stropp i toppen for å sitte stabilt.

Gleder du deg til våren? Sjekk vår store test av lette fjellsko.

 

Disse sekkene har vi testet

Mange av sekkene i denne testen er generelle alpinsekker, med gode løsninger ikke bare for skikjøring i villmarken, men også for langtur med isøkser og klatreutstyr. Det er mulig å få en sekk som fungerer hele året, til et utvalg av fjellsporter.

Vil du ha en mer nedstrippet sekk til ren kjøring rundt et skianlegg finnes det modeller som er spesielt egnet til det. Tall i produktnavnet indikerer sekkens volum i liter.

Alle sekkene i denne testen er gode produkter, men med ulike konklusjoner på hva en toppturist ønsker seg. Det er noen ganger vanskelig å si at en sekk er bedre enn en annen, man vektlegger så ulikt behovet for at sekken skal være lett og behovet for et godt bæresystem, glidelåser, remmer og smarte løsninger for alt du vil bruke den til.

Husk at dine individuelle preferanser avgjør hvilken sekk som er best for deg.

 

Hvem har testet?

Solveig Kosberg, klatrer og toppturentusiast som jobber i snøskredvarslingen for NVE, og har startet nettstedet snøskredvarsel.no, Ingunn Selvåg, brannmann og aktiv crossfitutøver som har gått Norge på langs, og Maren Haugeto, profesjonell tester og journalist.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning