Test av fjellsko

Test av 12 lette fjellstøvler

12 sko til fjellturer og daglig bruk.

FJELLSKO: Dette bør du sjekke før du kjøper nye fjellsko.
FJELLSKO: Dette bør du sjekke før du kjøper nye fjellsko. Foto: FOTO: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert

Vi har testet lette membranstøvler som passer best til turer uten altfor stor oppakning på ryggen. Vi ser for oss at dette er støvler som egner seg godt for dagsturer og «hytte til hytte»-turer hvor man ikke trenger all verdens oppakning. Noen av støvlene passer også godt til raske trimturer eller rett og slett daglig bruk.

Denne gangen har vi testet lette fjellstøvler med membran med en øvre vektgrense på 1,4 kg pr. par i størrelse 43. Med tanke på at en fjellsko bør gi noe støtte i ankel, satte vi også en minimumshøyde på skaftet på ca. 15 cm. Med bakgrunn i dette har vi endt med et variert utvalg av fjellstøvler hvor både skinn, tekstiler og syntetiske materialer er brukt.

Testresultater

Best i test er Asolo Symbio GV MM, en glimrende lettvekter. Den får terningkast seks, det gjør også Haglöfs Roc Legend Mid GT, som er et førsteklasses valg hvis du vil ha en lett fjellsko til terreng med mye stein.

Det er tre modeller som får terningkast fem:

Asolo Creek WP MM

Alfa Trollstein M

Crispi Skogshorn Pluss

Kjøpetips

Vi har også skrevet noe om hva du bør passe på når du kjøper nye fjellsko.

Skal du bære skikkelig tung sekk, vil nok de aller fleste modellene i denne testen bli for spinkle. På turer uten, eller med en forholdsvis lett sekk på ryggen, vil flere av disse modellene være meget gode valg.

Mange av disse modellene behøver veldig lite inngåing, men det er likevel lurt å bruke skoene litt før en legger ut på lengre turer. Bruk skoene kun på korte turer i starten.

Etter hvert utvider du bruken til noe lengre turer før du til slutt har en sko som er tilpasset din fot og du er klar for fjellet.

Slik er testen utført

Vi har hatt to par av alle modellene, og der hvor det har vært tilgjengelig, testet både dame- og herremodellene. Fem testere har deltatt, og støvlene har vært brukt gjennom siste vår og starten på sommeren.

Stabilitet, stivhet og vridningsstabilitet er sammenlignet med alle modellene samlet.

Vekt og høyde er målt av oss med utgangspunkt i herrestørrelse 43. Målingene er utført på samme måte og med samme vekt på alle modellene. Tallene kan avvike noe fra det leverandørene oppgir. Vi har målt høyeste punkt på skaftet, ikke vadehøyde.

Vi har testet skoene i vanntank i tillegg til praktisk bruk. Vanntanktesten er først og fremst for å avdekke fabrikasjonsfeil, dårlig taping, osv. Ingen lekkasjer ble avdekket under testen, og dette ble dermed ikke tatt med i testtabellen. Støvlene er tørket og vedlikeholdt etter beste evne og så langt det har latt seg gjøre etter leverandørens anbefalinger.

Vi har lagt vekt på passform/komfort, såle/støtte, slitasje og vekt. Du kan se oversikt over hvilke delkarakterer de ulike modellene får ved å klikke her.

Les mer om hver enkelt modell her:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning