Test av telt: familietelt

Test av familietelt

Vi har testet telt som passer når Kaptein Sabeltann skal besøkes eller familien skal på fisketur.

CAMPINGLIV. En mellomting mellom et tradisjonelt hustelt og rent fjelltelt egner seg bra når flere er på tur sammen.
CAMPINGLIV. En mellomting mellom et tradisjonelt hustelt og rent fjelltelt egner seg bra når flere er på tur sammen. Foto: Foto: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert

Campingferie er fortsatt en av de mest populære ferieformene for familier med småbarn i Norge og Norden.

Campingtelt og fjelltelt

Et tradisjonelt campingtelt eller "hustelt" har ofte store vindusflater, rette sideflater, tunge stenger, få barduner og forholdsvis tykk teltduk. Det gir et tungt og lite vindstabilt telt, men godt med utsyn og god høyde. Et rent fjelltelt er lavere, har tynnere duk og har kun én eller to glidelåsåpninger. Dette gir et lettere og mer vindstabilt telt, men ingen utsynmuligheter, og det er gjerne så lavt under taket at det knapt er mulig å sitte på huk. Vi ser for oss at en mellomting mellom disse to ytterpunktene kunne være gunstig i forhold til kombinert bruk og et aktivt friluftsliv med familien.

Våre krav til testteltene

Momenter vi har vektlagt i forhold til testen, er at teltene ikke skal bæres over lengre distanser. Skal de minste i familien introduseres for friluftslivets gleder, kan det være greit at leirplassen ikke ligger så langt fra vei eller at man bruker kano eller båt på transportetappene. Selv om vekt ikke er like viktig som for et fjelltelt som skal bæres over lengre distanser, har vi satt en grense ved et par og tjue kilo slik at det fortsatt skal være mulig å kunne bære teltet på ryggen et stykket.

På campingtur i Norge er man ikke garantert oppholdssvær. God plass og høyde slik at matlaging går greit "innendørs", og rom til et bord og noen stoler inne i teltet er en stor fordel. Det er også veldig praktisk om teltet har flere soverom eller at "sovealkoven" kan deles opp i to eller flere deler. Oppbevaringslommer inne i teltet er veldig smart når mange er på tur sammen, og gjør det lettere å finne igjen ting når en har bruk for dem.

En annen praktisk detalj er at det er smart å ha sterke farger på bardunene. Noen telt er utstyrt med knallgule, nærmest selvlysende barduner. Dette er smart både med tanke på at barn gjerne svirrer rundt og ikke enser hvor de springer, og ikke minst at en slipper å snuble i bardunene i mørket.

Oppsetting og bruk

Teltene som er med i denne testen, er store og til dels tunge. Under gode værforhold kan alle modellene settes opp av én person som kjenner teltet godt. Likevel er det helt klart en stor fordel å være to stykker. Det skal ikke mye vind til før telt av denne størrelsen blir vanskelig å sette opp. Det er lurt å øve seg på oppsettingen før turen, og gjerne gi de håpefulle ulike oppgaver i denne forbindelse.

Når teltet først er oppe, må teltlivet organiseres slik at det blir så komfortabelt som mulig. Oppblåsbare madrasser eller sammenleggbare feltsenger er mer behagelige å ligge på enn standard liggeunderlag. Flere av teltprodusentene har annet tilbehør som gir teltlivet et komfortabelt preg: sammenleggbare stoler, solsenger, spesielle gulvtepper og bord.

Under testen av har vi også brukt en gassovn spesielt tilpasset oppvarming av telt og gassbluss til matlaging. Dette er selvsagt litt luksus, men veldig komfortabelt og ikke minst sikkert i bruk. Velg produkter fra anerkjente produsenter i forhold til sikkerhet, men også med tanke på tilgang på service om dette skulle bli nødvendig.

Vedlikehold

Telt krever ikke all verden av vedlikehold. Det viktigste er å tørke og lufte det før det pakkes bort. Er teltet vått når du river leir, tåler det selvsagt noen dager i pakkposen, men det må være tørt når det pakkes bort for en lengre periode.

Hvis teltet blir møkkete, er det best å bruke en myk svamp og lunket, rent vann. Fjern møkk og fukt fra stenger og plugger. Sjekk stenger for skader, og sørg for eventuelt å erstatte ødelagte eller tapte effekter så raskt som mulig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning