Liggeunderlag

TRADISJONELLE LIGGEUNDERLAG passer til det meste, uansett om du skal sitte, stå eller ligge på dem. © Foto: John Arne Tungen

Dette har vi lagt vekt på

  • Isolasjonsevne/komfort: Vektlagt med 50 prosent.
  • Friksjon ned mot bakken og mellom sovepose og liggeunderlag: Vektlagt med 15 prosent.
  • Soliditet og slitestyrke: Vektlagt med 20 prosent.
  • Vekt og volum: Vekt og pakkevolum er direkte sammenlignet. Vektlagt med 15 prosent.
  • Totalvurdering: Samlet vurdering, uten hensyn til pris.

Tips før du kjøper liggeunderlag

Er du kun ute på sjeldne dagsturer og trenger et sitteunderlag - velg det billigste alternativet du kommer over. Er du oftere ute bør du gå for et av de med noe høyere kvalitet i forhold til slitasje, for eksempel et av de tynne "vaflete".

Skal du bruke underlaget både som liggeunderlag på teltturer og som sitteunderlag gjennom hele året, så velg et av de tykkeste uten mønstret overflate i denne testen.

Er du ute etter et underlag som i all hovedsak skal brukes som et liggeunderlag, og om vekt er et veldig viktig tema, velg et av underlagene fra Ridge Rest.

Det hjelper ikke med verdens beste dunpose om liggeunderlaget er for tynt. Vår test viser at det er en tydelig sammenheng mellom tykkelse på liggeunderlaget og isolasjonsevne. Jo tykkere underlag, desto bedre isolasjon - og bedre nattesøvn.

Hvis snøen smelter under liggeunderlaget, er varmetap til bakken for stort. Enkelt sagt er det avstand fra bakken som er viktig for å hindre varmetap. Materialet i liggeunderlaget er også viktig. Akkurat som "hullene" i helsetrøya som "varmer", vil et underlag med luft generelt sett isolere bedre enn tilsvarende uten luft.

Vekt

Vekt er viktig - utstyret skal tross alt bæres i sekk eller trekkes i pulk. Tykke liggeunderlag veier gjerne mer enn et tynt. Selv om liggeunderlaget er laget for å isolere mot kulde, er det viktig at det har en viss varmetoleranse. Mange har dårlige erfaringer med gnister fra bål og delvis smeltede liggeunderlag på grunn av varme fra telt- og lavvoovner.

Slitestyrken

Rive- og slitestyrke er selvsagt også viktig på et produkt som ofte henger på utsiden av sekken og blir utsatt for knall og fall og kvister og kratt. Selve konsistensen på materialet har også innvirkning på isolasjonsevnen. I området ved hofta og skulderen vil for myke liggeunderlag trykkes sammen, og det vil skapes en kuldebru. Om dette skjer i området ved hofta eller rumpa, som har kroppens største muskelansamling, er det spesielt uheldig i forhold til varmetap og komforttemperatur.

Hva gir best komfort?

Tykke underlag uten markant mønster gir best sittekomfort. I forhold til liggekomfort kommer underlagene med mønster like bra ut som de uten, men igjen er tykkelse viktig for god komfort. Underlagene med et markant mønster har positiv effekt i forhold til å minke kondens mellom sovepose og selve underlaget.

De tykkeste underlagene isolerer generelt bedre enn de tynne. Dette kom best fram i liggende stilling. I forhold til sittende stilling var det mindre forskjeller. Vår forklaring er at også de tykkere underlagene blir trykket sammen når mesteparten av vekten konsentreres på et begrenset område. Det som overrasket oss, var at de underlagene som har et markant mønster - som i utgangspunktet skal skape et isolerende luftlag - isolerte relativt dårligere enn et sammenlignbart underlag med glatt overflate når det brukes som sitteunderlag.

Skal du bruke underlaget kun som sitteunderlag, bør du f. eks ikke velge en av Ridge Rest-modellene. Under kalde forhold virker det som om mønsteret på Ridge Rest-underlagene fra Therm a Rest er gunstig i forhold til å redusere kondens mellom soveposen og liggeunderlaget.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Stor test av løpesko 2017

Årets beste løpesko

Etter å ha løpt et par tusen kilometer har vi funnet skoene du vil ha.