Test av softshellbukser

- Testvinneren kjenner du knapt at du har på deg

Vi har testet 14 softshellbukser.

TEST AV SOFTSHELLBUKSER: Vi har testet 14 turbukser. Denne gangen har vi testet softshellbukser.
TEST AV SOFTSHELLBUKSER: Vi har testet 14 turbukser. Denne gangen har vi testet softshellbukser. Foto: FOTO: Produsenten.
Publisert Oppdatert
TEST AV SOFTSHELLBUKSER: Våre testere har gått lang i mye forskjellig vær og i mange ulike forhold for å teste softshellbuksene.
TEST AV SOFTSHELLBUKSER: Våre testere har gått lang i mye forskjellig vær og i mange ulike forhold for å teste softshellbuksene. Foto: FOTO: Maren Haugeto

Disse har testet:

Tre fjellgeiter har løpt beina av seg: Camilla Ianke, friluftslivsinstruktør som leder guidefirmaet Northern Exposure, har krysset Grønland to ganger og vunnet dameklassen i Amundsenpulkløpet over Hardangervidda i 2013, -14 og -15.

Bjørg Selvåg, tidligere yrkesoffiser med ti år i Forsvaret som har krysset Grønland, og tar guideutdanning for bratt friluftsliv (Nortind).

Maren Haugeto, profesjonell tester og journalist.

Turbukser skal beskytte mot vind, kulde og skarpe kvister når du vandrer i skog og fjell.

Snitt og materiale skal gjøre dem gode å bevege seg i, så du merker minst mulig til buksa.

Vi har testet 14 softshellbukser, og det geniale med dem er at de puster.

I tillegg er de myke, og stoffet knitrer og bråker mye mindre enn skallbukser.

Testvinnere

Vi har testet 14 turbukser til turer i friluft på sommeren og høsten. Vi har lagt vekt på at buksa puster godt og er lett og smidig å bevege seg i.

Vi testet hvor godt de beskytter mot vind og mot lett, kortvarig regn. Ventilering og smidighet ble vektet høyest.

Ingen av buksene i testen er skallbukser eller bukser med membran, som holder regnvær ute.

To softshellbukser fikk terningkast seks. Testvinner ble Arc´teryx Gamma SL hybrid pant

Hakk i hæl følger Houdini W´s Motion Pants.

Beste valg når det ikke regner

Regntette bukser puster ikke i nærheten av like godt som en softshellbukse, så når det uansett ikke regner, er softshell det soleklart beste valget. Du blir mye mindre klam i softshell, som også gjør at du blir mindre våt innenfra når du svetter.

Skal du ha en vanntett bukse, bør du velge en skallbukse. Men selv om softshellbukser ikke er regntette, er de vannavstøtende. Om det bare drypper litt, eller kommer en lett skur blir du ikke søkkvåt, og buksa tørker fort opp.

I tillegg beskytter gode turbukser godt mot vind.

Slik finner du riktig bukse

En god turbukse skal følge kroppen uten å stramme eller sitte tett. Passformen har mye å si.

Tips:

Mørke skyer i horisonten? Ha med en lett skallbukse i sekken som du raskt kan træ over turbuksa når det hagler rundt deg. Bedre å ha den for hånden enn å gå med den hele tid en!

Ta høye kneløft i prøverommet, og sjekk hvordan buksa er å bevege seg i. De gode buksene er sydd godt etter kroppen, og har elastisk materiale på rumpe og knær der du bøyer mest.

De har godt ventilerende stoff der du svetter mest, og tettere stoff på de stedene som er mer utsatt for regn og slitasje.

En turbukse bør ha det du trenger av lommer, helst lomme på låret, da du ikke ønsker irriterende ting ved hoftebøyen når du løfter beina. De fleste buksene har belte eller stramming i livet, så du kan justere den etter din fasong.

Buksebeina bør gå over støvlene, så du ikke får vann eller bøss nedi. Noen bukser har en gamasjekrok helt nederst, for å feste buksebeina til støvlene så de ikke glir opp. Med et slikt feste, i tillegg til strikkstramming rundt ankelen, sitter buksa som støpt rundt støvlene.

NB: Vi har testet kvinnemodeller, men alle buksene finnes også i herreutgaver.

Tidligere har vi testet lette fjellsko, topptursekker og hodelykter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få de beste sakene våre på mail hver mandag.

Følg gjerne Klikk Helse på Facebook

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning