Test av ski - randoneeski, telemark og fjellski

Tåler tøffe toppturer

Vi har testet ski for deg som liker deg best utenfor skiløypa.

TOPPTUR: En toppturski må ha bra innsving og være torsjonsstiv/ vridningsstiv. Lengdestivhet bør tilpasses både ferdighetsnivå, type terreng, hastighet og type snøforhold en bruker skiene mest i.
TOPPTUR: En toppturski må ha bra innsving og være torsjonsstiv/ vridningsstiv. Lengdestivhet bør tilpasses både ferdighetsnivå, type terreng, hastighet og type snøforhold en bruker skiene mest i. Foto: FOTO: John Arne Tungen/Aktivt Testteam
Publisert Oppdatert
SKITUR MED SEKK: Om en bærer tung sekk krever det at skiene har god bæreevne. En noe bredere ski, gjerne med en god/markert smørelomme er et bra valg.
SKITUR MED SEKK: Om en bærer tung sekk krever det at skiene har god bæreevne. En noe bredere ski, gjerne med en god/markert smørelomme er et bra valg. Foto: FOTO: John Arne Tungen/Aktivt Testteam
I OG UTENFOR LØYPA: Går du mye i områder på f.eks fjellet hvor det er oppkjørte løyper kan det være lurt å velge en ski som ikke er for bred til å bruke i sporet. Bruker du hund kan en ski uten stålkant være lurt.
I OG UTENFOR LØYPA: Går du mye i områder på f.eks fjellet hvor det er oppkjørte løyper kan det være lurt å velge en ski som ikke er for bred til å bruke i sporet. Bruker du hund kan en ski uten stålkant være lurt. Foto: FOTO: John Arne Tungen/Aktivt Testteam

Slik er testen gjennomført

  • Testperioden har strekt seg over perioden november 08 til januar 09.
  • Perioden har vært preget av veldig skiftende forhold med temperaturer fra -17 grader til fem varmegrader og alt fra dyp løssnø til hardere forhold med skare og is.
  • Skiene vi fikk tilsendt var bestilt til en mannsperson på ca. 180 cm og ca. 80kg. Testpersonene som har vært med i testgruppen er alle allsidige og vante på ski. Vi har i all hovedsak brukt 75mm bindinger på alle skiene bortsett fra på BC 59 fra Rossignol hvor vi har brukt en BC NNN binding. Det vi har vektlagt er gå- og svingegenskaper, bæreevne og egenvekt.

Randoneeski

Randonee-konseptet dreier seg om ski med alpine bindinger, der det er mulig å frigjøre hælen, slik at du kan gå med skiene også på flatt terreng. Konseptet er foreløpig relativt ukjent i Norge.

Vi har testet ski som har gode egenskaper utenfor løypene, har gode gå- og svingeegenskaper og god bæreevne.

I denne testen er forskjellen på skiene såpass store at vi ikke har kåret testvinner. Det viktigste er at testen gir deg en god guide til hvilke ski du bør velge, ut ifra hvilket bruk du ser for deg.

Hvor vil du gå på ski?

I denne testen er det med enkelte modeller som er konstruert med tanke på å fungere som jaktski, andre som 50/50 i eller utenfor preparerte løyper mens andre må betegnes som rene topptur- eller randoneeski. Selv om det går å kjøre svinger ned bratte fjellsider med en jaktski er det unektelig mye mer moro med en toppturski som er konstruert med tanke på slik bruk både med tanke på innsving, vekt, stivhet og fart. På den andre siden fungerer en toppturski ikke spesielt bra som jaktski. Det er derfor viktig at du gjør deg noen tanker om hva du skal bruke skiene til før du går i butikken.

Kjøpetips i testen

Disse skiene er til aktive skibrukere som trives best utenfor oppkjørte løyper. De skiene som er representert i denne testen er tiltenkt ganske forskjellige bruksområder slik at det er selvsagt en fordel å tenke over sitt eget bruksmønster før en bestemmer seg for hva en skal velge. Under kommentarer på de ulike modellene har vi prøvd å gi tips til bruksområder og styrker og svakheter ved de ulike modellene. De som er mest aktive med ski på beina vil nok være mest tjent med å ha to til tre par ski - tilpasset ulik bruk og aktiviteter.

Bør du kjøpe smørefrie?

Flere av disse modellene kan også skaffes som smørefrie. Om du går mye på "påskeføre" kan en smørefri såle være et meget bra alternativ. Det er egentlig bare på rene topptur-, telemark- eller randoneski, hvor du "jakter" etter nedoverbakker for å kjøre svinger, at du bør styre unna ski med smørefri såle.

Les mer:

Brenn kalorier på ski

Test av dagstursekker

Vinterens nye slalåmski

Vinterens skitrender

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning