Test av sandaler

TEST: To sandaler får terningkast seks

Vi har testet sandaler for en aktiv ferie.

TERNINGKAST SEKS: Hyper Terrain III fra Ecco er en av to sandaler som får full pott i testen.
TERNINGKAST SEKS: Hyper Terrain III fra Ecco er en av to sandaler som får full pott i testen. Foto: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Sommer og varmere vær gjør det fristende å være mye utendørs. Tidligere har vi testet lette fjellsko, denne gangen har vi testet sandaler.

Vi har testet et godt utvalg av sandaler som er tiltenkt noe tøffere bruk enn kun å spasere til butikken for å kjøpe is, eller rusle langs en strand.

Flere av sandalene i denne testen kan være gode alternativer til tursko, og samtidig gi meget god lufting til føttene.

Vi har ikke tatt inn slippers eller sandaler med reimfeste mellom tærne. Dette siste fordi dette ikke gir mulighet til bruk av sokker. Sokker kan være aktuelt på kjølige kvelder, eller som beskyttelse av føttene om en skal gå langt. I forbindelse med ulike vannaktiviteter kan det også være aktuelt å bruke vanntette sokker for å spare føttene.

Vi satte også som krav at sandalene skulle ha en eller annen form for hælreim.

Del

Testvinnere

To av sandalene vi testet fikk terningkast seks.

Den ene er Hyper Terrain III fra Ecco, et glimrende valg til strandferie og reise.

Den andre som fikk toppskår er Venice H2 (dame) og Newsport H2 (herre) fra Keen, en solid og god allrounder som takler både vann, vandring og noe oppakning på ryggen.

Tre av sandalene fikk terningkast fem, nemlig Terra VG fra Ecco , Whisper (dame) og Kanyon (herre) fra Keen , og Terra FI 3 fra Teva

Gjennomføring av testen

Vi har testet både dame- og herremodell på de fleste modellene der dette har vært tilgjengelig. Vi har i tillegg hatt to par av flere av modellene.

Seks erfarne testere har deltatt, og de har notert sine erfaringer hver for seg etter på forhånd fastsatte testmomenter. Stabilitet, stivhet og vridningsstabilitet er sammenlignet på alle modellene.

Vi har hatt de fleste sandalene inne til test over en periode på tre måneder, hvor de har vært brukt regelmessig til ulike aktiviteter både innendørs og utendørs, til daglig og på ulike reiser.

Vekt som er oppgitt er målt av oss, og er gjort på herremodell størrelse 43. Disse verdiene kan avvike noe fra det produsenten opererer med. Damemodell i størrelse 38 vil gjerne ligge rundt 120g - 160g under dette i vekt for de respektive sandalparene.

Dette har vi sett etter og vurdert

Passform, komfort og stramminger/reimer

Hvordan har vi opplevd passform og komfort? Fungerer snøring og reimer godt?

Såle, støtte og beskyttelse

Gir sandalen tilstrekkelig støtte til variert bruk? Her er det først og fremst kvaliteten på sålen som avgjør. Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlaget, og demping er vurdert. Hvor godt beskytter sandalen foten, både med tanke på hvordan den føles inn mot bar fot, men også fra sammenstøt mot trapper og stein.

Slitasje

Viser sandalene unormale tegn på slitasje? Sømmer, overgang mellom såle og overdel, og slitasjetegn på sålene og overdel, er vurdert.

Egenskaper i forbindelse med fukt

Sommer og ferie innebærer ofte kontakt med vann. Hvordan sandalene er tilpasset dette er vurdert.

Vekt

Vekt er alltid et viktig moment på utstyr som gjerne skal bæres i sekk, strandnett eller pakkes i koffert.

Les også:

Disse teltene kan du tenne bål i

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning