Test av fiskesett

Komplette fiskesett som duger

Noen bør du styre unna. Vi har testet 12 sett.

haspelsett
haspelsett Foto: Chris Appleby
Sist oppdatert

Forhandlerliste

Elbe Normark, tlf 67 16 74 04 - elbe.no

Pure Fishing Norway, tlf 23 23 40 00 - purefishing.com

Sølvkroken, tlf 37 00 28 00 - solvkroken.no

Biltema - biltema.no

Europris, tlf 69 39 66 00 - europris.no

FØR DU KJØPER

Som et generelt råd anbefaler vi egentlig ingen å kjøpe settene som får karakteren 3 eller dårligere til vanlig ørretfiske, verken til deg sjøl eller noen du håper å få med deg på fisketur i årene som kommer.

Settene som har fått karakteren 4 er helt brukbare, men ikke noe mer. De passer for deg som tar noen kast av og til i løpet av sommerferien.

Fiskeinteresserte juniorer burde finne andre alternativer blant settene som har fått karakteren 4,5 til 6, og disse er det ikke flaut og gå til kassa med selv for litt mer erfarne seniorer.

Junior ender ofte opp med sett, mens far kjøper løse deler.

Men vår test av haspelsett til ørretfiske viser at selv erfarne sportsfiskere ikke trenger å skamme seg over å kjøpe komplett utstyr i plastpakke.

Bortsett fra ett av settene i testen, som markedsføres mot juniorsegmentet, er ikke dette utpregede juniorsett.

Les også: Test av 24 knallbra fluestenger i klasse 4

Stuereint med plastpakker?

Disse settene passer like godt til voksne, selv om vi innbiller oss at det som regel er juniorer som ender opp som eiere av slike sett. Men som denne testen viser, holder flere av settene veldig høy kvalitet, så kanskje det etter hvert blir stuereint også for voksne å kjøpe plastpakker til seg sjøl?

Settene fra Pure Fishing blir levert med Fireline. Dette er et såkalt flettet multifilamentsnøre. Det vil si at det ikke strekker seg som vanlig nylonsene, noe som gir god kontakt med agnet.

Bruddstyrken er også høyere i forhold til nylonsene av samme dimensjon, noe som gjør at du kan velge et tynnere snøre. Dette gir - iallfall i teorien - lengre kast.

Les også: De beste fluestengene i klasse 5

Medaljens bakside

Men medaljen har selvfølgelig en bakside.

For det første har disse snørene dårligere slitestyrke enn nylonsene, så en fortom av nylon ytterst anbefales. En slik fortom gjør også agnet mindre synlig for fisken.

Del på Facebook Share

For det andre er det fort gjort å få vindknuter på snøret når du kaster med tynne multifilamentsnører.

For det tredje, og det er kanskje det viktigste, må du legge snøret riktig på snella. Legger du det på på samme måte som du legger på nylonsene, får du fort problemer. Disse snørene er nemlig helt glatte, og glir på spolen. Bruk derfor vanlig sene innerst som backing, eller legg en bit dobbeltsidig tape innerst på spolen, slik at snøret har noe å «bite» seg fast i.

Les også: Finn fiskeplassene på nett

Mangler datostempling

Sene er «ferskvare», og blir svekket av blant annet sollys. I enkelte av disse settene er sena godt eksponert for den slags, så det bør du være oppmerksom på. Vær særlig oppmerksom hvis settet henger på vindusplass i butikken, badet i sollys.

Tanken bak disse settene er jo at det skal være så enkelt for forbrukeren som mulig. Mange av snellene leveres derfor med sena ferdig påspolet. Det er etter vår mening ingen god løsning.

I tillegg til at den da, litt avhengig av innpakning, kanskje er eksponert for sollys, blir det også mer minne i sena når den oppbevares på en spole med liten diameter enn om den oppbevares på en senespole med større diameter.

Dette påvirker kastelengdene negativt, særlig i kombinasjon med underdimensjonerte stangringer.

Les også: Stor test av flytevester

Prisgunstige kombinasjoner

Vi har kun testet haspelsett til ørretfiske, men det kan være penger å spare på å kjøpe såkalte kombinasjoner også. Da har butikken, ofte i samarbeid med importøren, satt sammen ei prisgunstig pakke med stang og snelle.

Det eneste du trenger å kjøpe da, i tillegg til noe å ha i «forretningsenden», er snøre.

Sjekk på nettet og stikk innom et par-tre sportsfiskeforretninger for å orientere deg om tilbudet.

Les også: Tursenga du kommer til å elske

Slik utførte vi testen

Vi har testet settene rett ut av esken, med det snøret eller den sena som følger med, og vurdert hvordan stanga er å kaste med og om de ulike delene passer godt sammen.

For å sjekke om stanga er riktig klassifisert, har vi testet den med sluker som både er litt lettere og litt tyngre enn det som er oppgitt som anbefalt kastevekt, i tillegg til en slukvekt som ligger omtrent midt i spennet.

Vi har ikke testet snellene veldig grundig, men vi har vurdert blant annet bremsen og snøreopplegget.

Les også:

Stor test av haspelsneller

Her er det beste regntøyet

Stor test av gode gummistøvler

Test av 14 dunposer for sommer og høst

Denne saken ble første gang publisert 03/08 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også