Test av hodelykter

De beste hodelyktene

Større prisforskjell enn kvalitetsforskjell.

TEST: Villmarksliv og Klikk Friluft har testet 22 praktiske hodelykter.
TEST: Villmarksliv og Klikk Friluft har testet 22 praktiske hodelykter. Foto: Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert

Slik ble testen gjennomført

I denne testen har vi kun tatt med lykter med LED-pærer i et format som gjør at det går greit å oppbevare lykten i f.eks. en jakkelomme. Vi har også satt som krav at hele lykta, inkl. batterier, skal bæres på hodet.

Utvalget av lykter er stort, og vi har vært nødt til å konsentrere oss om de merkene og modellene som er best tilgjengelige på det norske markedet.

Vi har hatt 1-2 testeksemplar av alle modellene, og de fleste lyktene har vært brukt aktivt i 2 - 3 måneder, enkelte noe lengre. Vi har sammenlignet lyskjeglene og gjort vurderinger på styrke og form i tillegg til at de er brukt praktisk. Vi har også brukt et luxmeter for å gjøre enkle målinger.

Kjøperåd

Oppladbar batteripakke er smart om du bruker lykta mye og om du som regel har tilgang på strøm.

Lysstyrke er ikke alt! Skal du bruke lykta mest inni telt eller til arbeidslys på en armlengdes avstand, betyr god spredning av lyskjeglen like mye. Mange av disse lyktene har dessuten såpass kraftig lys at det faktisk kan være skadelig å se rett inn i lyset - verd å merke seg om det er barn som skal bruke hodelykten.

Batterilevetid: En lykt til bruk på langturer og inni telt bør først og fremst ha lang batterilevetid og ikke det kraftigste lyset. En lykt til aktiviteter som innebærer noe fart eller at en trenger å se på objekter på avstand, bør ha kraftig lyskjegle som gir sikt på noe lengre hold.

Fukttoleranse er et viktig moment i forhold til et aktivt friluftsliv.

Vekt og pakkevolum er alltid aktuelle momenter på utstyr som skal med på tur. Det er kanskje bedre med en liten lykt som alltid er med enn en stor som blir liggende igjen hjemme?

Hodelykter er mer populære enn noen gang. Lav vekt, hendig størrelse, lang batterilevetid og godt lys gjør at hodelyktene dekker de fleste behov.

Og med priser som spenner fra en drøy hundrelapp til flere tusen kroner, finnes det også lykter som passer enhver lommebok.

Del

Denne testen er delt inn i priskategorier - billig, middels og dyr.

Den lykten som gir mest for pengene er H7 fra Led Lenser .

Sortert etter fire testkriterier er disse lyktene best:

Volum og vekt:

Black Diamond Gizmo

Lysstyrke:

Petzl Myo RXP og Led Lenser H7

Batterilevetid:

Mammut X-Zoom

Praktisk bruk:

Black Diamond Sprinter og Petzl Tikka 2 Plus

Uavhengig av pris har vi kåret en samlet testvinner etter totalvurdering: Tikka2 XP fra Petzl .

Utvikling i markedet

De første LED-lyktene som kom på markedet, ga en kort og noe diffus lyskjegle med en styrke på noen få lumen.

I dag får man alt fra enkle, små lykter som er best egnet til å lyse opp arbeidsområder på en armlengdes avstand til de mest avanserte, som gir fra seg en lysstyrke på godt over tusen lumen.

I denne testen har vi hatt fokus på mindre lykter hvor både lyktehus og batterier kan bæres på hodet.

Lysdioder har ingen glødetråd og bruker ca. 1/10 strøm sammenlignet med en glødepære. De nyeste diodene kan ha en varighet på oppimot 100.000 timer - eller ca. 11 år!

Når det samtidig ikke er uvanlig med en batterilevetid på 100 til 150 timer, sier det seg selv at disse lyktene vil være et godt valg for en stor brukergruppe.

Her er Norges beste kart.

Praktiske og hendige

De største lyktene vi har testet, går greit ned i brystlomma på skalljakka. De minste kan du ha i bukselomma uten at du trenger å merke at den ligger der.

Du trenger ikke å ha planer om omfattende løpetrening i stummende mørke for å gå til innkjøp av en hodelykt. De er så vidt rimelige at det er fullt overkommelig å kjøpe en hodelykt for å ha den liggende i hanskerommet på bilen i tilfelle punktering, isskraping, snørydding osv.

Les også vår test av gummistøvler.

Lysspredning

Utforming av lyskjeglen har stor betydning for hvordan lykta oppleves i praktisk bruk. God spredning gir godt arbeidslys på korte hold. En mer konsentrert lyskjegle gir bedre sikt på lengre hold, men kan oppleves mindre brukervennlig som f.eks. arbeidslys da en helst må snu på hodet for å få opplyst de områdene en ønsker.

Batterilevetida som er oppgitt i tabellen, er gjort under optimale forhold og må leses som veiledende. Ved praktisk/variert bruk kan man ikke forvente å oppnå tilsvarende verdier. Kvaliteten på batteriene påvirker selvsagt også levetida.

Ekstern batteripakke gir mulighet til større batterier og lengre batterilevetid. Man kan også få AAbatterier istedenfor AAA-batterier. Dette kan være en fordel, slik at man kan bruke samme batteritype både i hodelykta, GPS-en, laseravstandsmåler og batteripakker til f. eks jaktradio/kamera.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning