Stor test av rulleski

De beste rulleskiene

12 skipar under lupen - sjekk vinnerne i klassisk og skøyting.

STORTEST: Øyvind Olstad og trenerkollega Geir Endre Rogn, ved NTG Geilo, har utført testen av 12 par rulleski for Klikk.no
STORTEST: Øyvind Olstad og trenerkollega Geir Endre Rogn, ved NTG Geilo, har utført testen av 12 par rulleski for Klikk.no Foto: FOTO: Ole Johannes Brye
Publisert Oppdatert

img Del på FacebookDet er bare å se seg rundt i trafikken - rulleski har blitt en allemannsidrett. Og det er en relativt stor utstyrsinvestering. Dermed måtte vi selvsagt finne ut hvem som lager de beste skiene.

Siden vi i Klikk.no hadde så gode erfaringer med eksperter fra NTG Geilo da vi testet langrennsski på tampen av 2013, var det naturlig å hyre de samme ekspertene til å teste rulleski.

Billige vinnere

Denne testen er gjort av sportssjef for langrenn, Øyvind Olstad, og langrennstrener Geir Endre Rogn. De to testet klassisk- og skøytemodeller i vekslende vær på Geilo den første uka i juni.

- Ikke så gøy med regn, men da fikk vi også testet skiene på vått føre, sier Øyvind Olstad.

Det var jevnt i begge testene.

Testvinnerne ble Swenor i skøytetesten og Swix i klassisktesten.

Swix' testvinnende klassisk-rulleski er de billigste skiene i testen, til 3199 kroner.

Men det var jevnt.

- Elpex og Swenor fikk også terningkast fem i klassisktesten.

- Swenor Skate er nest billigst i skøyteskitesten.

- Fischer og Alpina hadde de nest beste skiene i skøytetesten.

Ikke så stor forskjell

For deg som vurderer å kjøpe rulleski, er det et par ting som er viktig å merke seg.

- Det er ikke så mye nivået du er på som avgjør hva slags ski du trenger. Stabilitet er viktig for alle, også drevne rulleskiløpere. Men vekta er svært viktig. Noen av skiene i denne testen er greie for løpere på opptil 80 kilo, men ikke mer. Er du en tyngre løper, kan det hende du trenger andre ski.

Olstad oppfordrer nybegynnere til å oppsøke lite trafikkerte områder i starten.

- Skiene har jo ikke bremser, og det kan ta litt tid å lære seg innsvinget som senker farten - dette tilsvarer en slags ploging.

I videoen under forklarer Øyvind Olstad mer om testingen, og spesielt om klassisk-testvinneren Swix:

</p> <h4>Hjul og stabilitet</h4> <p>Det finnes flere typer hjul, kategorisert som 1-er, 2-er og 3-er. Det vanligste er 2-er-hjul. 1-er-hjul er spesielt raske, og ikke tilrådelig for ferske rulleskiløpere.</p> <p>- Hjulbredden har også litt å si for stabliteten. Smale hjul kan skli lett ut.</p> <p>Utvalget i testene representerer et gjennomsnitt - det finnes en rekke alternativer både for yngre løpere og tyngre løpere.</p> <p>Vi har skilt mellom klassiskmodeller og skøytemodeller i testen vår, slik at det er lettere å finne det du er mest interessert i</p> <h4>Slik testet vi</h4> <p>Skiene er testet av sportssjef Øyvind Olstad og langrennstrener Geir Endre Rogn ved NTG Geilo. De har vurdert skiene hver for seg og fylt ut hvert sitt karakterskjema. I testingen er det sju kriterier som er vurdert: skifølelse, helhetlig inntrykk, stabilitet, styreegenskaper, vibrasjon, opplevd vekt og veigrep. Helhet og skifølelse teller mest.</p> <p>Der testerne har gitt ulike karakterer, er dette angitt i testen. Karakterene på kriteriene svarer til snittet av de to testernes karakterer, etter balansert innbyrdes vekting mellom delkarakterene. Der karakteren har ligget på vippen, har vi latt helhetsinntrykket avgjøre .</p> <p> <a href="https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=http://www.klikk.no/helse/trening/tester/article913060.ece" style=" display: block; background: #4c66a4; padding: 12px 12px; color: white; text-transform: uppercase; text-decoration: none; font-weight: bold; border-left: 7px solid #303D76;" target="_blank"> <img alt="img" src="http://fitnessbloggen.no/img/fa-facebook-square-1x.png" style=" height: 20px; margin-bottom: -4px; width: 20px; margin-right: 4px;"/> Del på Facebook</a> </p> <br/> <br/> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/helse/trening/tester/article909268.ece">Solbrillene som tåler å være med på trening</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/helse/trening/tester/article905075.ece">Vi fant de beste hodetelefonene</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/helse/trening/tester/article907984.ece">Dette er de beste joggeskoene</a> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning