Pakk tursekken riktig

Slik sparer du åtte kilo i tursekken

Det er mye du kan gjøre for å spare vekt når hvert gram teller.

LETT: Lærer du deg å pakke smart går turen enda lettere.
LETT: Lærer du deg å pakke smart går turen enda lettere. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Sist oppdatert

Ingen liker tunge bører, og for noen er det slik at tung oppakning gjør det lite fristende å dra til fjells på overnattingstur. Ikke fortvil - det er mye du kan gjøre for å spare vekt når hvert gram teller!

Pakk smart

Er du bevisst på vekt når du anskaffer deg friluftsutstyr, kan du spare ganske mange kilo på totalvekten på oppakningen din. Vi har sett på en del lettvektsutstyr fra utstyrsprodusenter som er godt kjent her i Norge, og forsøkt å sette sammen en lettvektspakke for noen dagers tur i fjellet.

Vi har ikke medregnet vekt på mat, da det er ganske individuelt hvor mye mat og snacks en ønsker å ha med seg på tur. Om man i all hovedsak baserer seg på ulike frysetørrede retter, veier ikke dette all verden.

Du trenger ikke fjellsko av den tyngste, mest slitesterke og stabile sorten om du stort sett går etter stier og veier.

Det finnes soveposer og liggeunderlag som veier utrolig lite i forhold til hva de yter med tanke på isolasjonsevne og opplevd komfort. Er du i tillegg smart når du pakker, kan du klare deg med en forholdsvis liten og lett sekk, uten å måtte legge igjen nødvendig utstyr.

Sjekk også vår test av dagtursekker.

Så mye vekt kan du spare

Du sparer nesten åtte kilo vekt!

Lettvekts-utstyr

«Vanlig» utstyr

Differanse

Ullundertøy

780 gram

1200 gram

ca. 500 gram

Fleecejakke

390 gram

500 gram

ca. 100 gram

Fjellstøvler

1200 gram

1500 gram

ca. 300 gram

Vindavvisende ytterklær

500 gram

850 gram

ca. 350 gram

Vind og vanntett bukse/jakke

750 gram

1150 gram

ca. 400 gram

Sovepose

800 gram

1800 gram

ca. 1000 gram

Oppblåsbart liggeunderlag

540 gram

1100 gram

ca. 560 gram

Lett sommertelt

970 gram

2900 gram

ca. 2 kg

Brenner

300 gram

1600 gram

ca. 1,3 kg

Sekk

1000 gram

2500 gram

ca. 1,5 kg

TOTALT

7,2 kg

15,1 kg

7,8 kg

Regnestykket er omtrentlig, men gir en pekepinn om at dersom det betyr noe å ha en lettere bør, kan lettvektsutstyr være en god investering. Vektene som er angitt, er basert på lett utstyr som anbefalt i artikkelen og vekt på «normalt» friluftsutstyr.

Dette pakker vi med i sekken

Ull underst

FRA INNERST ... : Ull innerst, fleece som mellomlag og vind- eller vanntett ytterst ¿ da er du kledd for det meste av hva fjellet kan by på av vær.
FRA INNERST ... : Ull innerst, fleece som mellomlag og vind- eller vanntett ytterst ¿ da er du kledd for det meste av hva fjellet kan by på av vær. Foto: Foto: Produsentene

Det er smart å bruke ull som undertøy. Fra Devold har vi plukket ut tynn, kortermet skjorte og boxer fra serien Breeze, i tillegg til en litt tykkere, langermet skjorte med rund hals, longs og boxer fra serien Multi Sport.

I tillegg pakket vi også en Devold Multi Sport headover som kan brukes som både hals og hodeplagg. Dette utvalget gjør deg rustet til alt fra fine solskinnsdager til ruskete vær, og du har et tørt undertøysett liggende i sekken.

Totalvekten på dette ligger på 780 gram.

Vindtett ytterst

Vindtett ytterbekledning er viktig på fjellet, året rundt. Norrøna har kommet med flere gode lettvektsprodukter i deres Bitihorn-kolleksjon.

... TIL YTTERST: Dager med ruskete vær krever skallbekledning.
... TIL YTTERST: Dager med ruskete vær krever skallbekledning. Foto: Foto: Produsentene.

Vi har fått teste Bitihorn Flex 1 Zip Off Pants som er en vindavvisende og meget godt pustende softshellbukse hvor en kan gjøre om buksene til shorts.

Sammen med denne brukte vi en Bitihorn Aero 100 jakke.

Disse to produktene er ikke 100 % vindtette, men fungerer utmerket mens en er på marsj og trenger plagg som slipper ut godt med overskuddsvarme.

Dette settet har en total egenvekt på noe over 0,5 kilo. Jakken veier kun 100 gram i herrestørrelse L!

Vanntett til ruskevær

Man bør også ha med seg vanntett skallbekledning til dager med litt mer ruskete vær.

For å holde oss til velkjente, norske merker, falt også her valget på Norrøna.

Bitihorn Gore-Tex Active Jacket og Falketind Gore-Tex Pro Shell Pants utgjør et meget godt sett med en totalvekt på ca. 750 gram.

Dette er produkter som er helt vind- og vanntette, samtidig som de puster meget godt. Plaggene er ikke helt strippet for praktiske detaljer - jakka har for eksempel en meget god hette og kan fungere som en fullverdig skalljakke til vår- og sommerbruk. Sjekk også vår store test av hele dresser.

Gode sko er viktig

Asolo Moran GTX er en sko som gir meget god komfort og støtte samtidig som den er relativt slitesterk og presis i steget. Membranen gjør den også vanntett. Med en egenvekt på ca. 1,2 kilo er dette et meget godt valg så lenge egenvekt er et viktig kriterium. Sjekk også test av lette fjellsko.

Behagelig fleece

LETTE FJELLSKO: Velg lette sko som gir god støtte og komfort.
LETTE FJELLSKO: Velg lette sko som gir god støtte og komfort. Foto: Foto: Produsentene

En genser eller jakke i fleece er nærmest et must på tur. Vi gikk for en langhåret fleecejakke fra Berghaus.

Scorch Mid Loft er en god lettvekter som gir meget god isolasjonseffekt sett i forhold til egenvekt og pakkevolum. Designen gjør at den passer meget godt under annen skallbekledning, og med en egenvekt på ca. 390 gram pakker den heller ikke så mye i sekken.

Sovepose og underlag

Sovepose og liggeunderlag veier mye og tar mye plass, men også her er det mye å knipe inn på vekt om en er bevisst dette når en skal velge utstyr. Vi gikk for en Ajungilak Sphere 3-season dunpose.

Denne gir deg en sikkerhet på kjølige netter om gradestokken skulle krype ned mot fem-seks minusgrader, samtidig som den har lite pakkevolum og veier bare ca. 800 gram i liggelengde 195 cm.

Som liggeunderlag valgte vi et NeoAir, et oppblåsbart liggeunderlag fra Therm-A-Rest. NeoAir er ikke det mest solide liggeunderlaget, men et godt valg om man vurderer liggekomfort og isolasjonsevne opp mot vekt og pakkevolum. Vi gikk for en All Season-utgave med en tykkelse på 6,3 cm.

LIGG GODT: Det er mye vekt å spare også på liggeunderlag og sovepose, men husk at en god natts søvn kan være viktigere enn å spare noen få gram!
LIGG GODT: Det er mye vekt å spare også på liggeunderlag og sovepose, men husk at en god natts søvn kan være viktigere enn å spare noen få gram! Foto: Foto: Produsentene

Kanskje litt råflott til sommerbruk, men med en egenvekt på kun 540 gram, mener vi at å sikre en god natt søvn er mer viktig enn å spare inn noen gram til ved å gå for en tynnere sommermodell.

Lettere blir det ikke!

Den enkeltgjenstanden som trekker vekten mest opp i sekken, er som regel teltet.

Skal du ha et rent vår- og sommertelt til én eller to personer, finnes det flere lettvektsmodeller som ikke veier stort mer enn en kilo.

Et normalt fjelltelt veier gjerne 2-4 kilo, så her er det mye å spare om du kan klare deg med et lite lettvektstelt.

Et av våre absolutte førstevalg i denne kategorien kommer fra velkjente Helsport.

MYE Å SPARE: Et lett fjelltelt til én eller to personer kan veie så lite som en kilo, mens vanlige fjelltelt kan veie opp til fire kilo!
MYE Å SPARE: Et lett fjelltelt til én eller to personer kan veie så lite som en kilo, mens vanlige fjelltelt kan veie opp til fire kilo! Foto: Foto: Tungen/Aktivt testteam

Ringstind Superlight 1-2 gir grei plass til to, og veier akkurat under en kilo. Stort lettere enn dette blir det nok ikke.

GASSBRENNER: En gassbrenner er mindre og lettere enn en multifuelbrenner, men egner seg best som vannkoker.
GASSBRENNER: En gassbrenner er mindre og lettere enn en multifuelbrenner, men egner seg best som vannkoker. Foto: Foto: Produsenten

Kokesystem

Hvis hensikten er å pakke lettest mulig, må du nok ofre multifuelbrenneren til fordel for en lettere gassbrenner.

For gramjegerne vil et gasskokesystem fra f.eks. JetBoil eller Reactor Stove System fra MSR være et godt valg.

De veier rundt 300-400 gram, er meget kompakte, enkle i bruk, renslige og koker vann på veldig kort tid.

Aberet er selvsagt at disse egner seg absolutt best til vannkoking, slik at en må tilpasse matlagingen til dette.

Sjekk også vår test av termoser.

Sekk

Stort volum og soliditet trekker opp egenvekten på sekken og bidrar med mye til totalvekten.

Hvis du følger de rådene vi har satt opp og ikke tar med «kjekt å ha-ting», er det fullt mulig å klare seg med en ganske liten sekk, selv om du skal overnatte noen netter i telt.

Et av våre førstevalg er Bergans Helium 55. Den fungerer meget godt som en enkel tursekk og kommer i både herre- og dameutgave. Sekken har en egenvekt på ca. en kilo, og med et volum på 55 liter rommer den godt med utstyr.

Helium har også festepunkter, slik at en kan feste noe av utstyret på utsiden av sekken.

Godt rustet

Vårt utvalg med sekk, kokesystem, sovepose, liggeunderlag, telt, vanntett bekledning, vindtett bekledning, to sett ullundertøy, fleecejakke og gode fjellsko veier til sammen ca. 7,5 kilo. Da må en også ta med i betraktningen at det er herremodeller i str. L, sko i 43, helårs liggeunderlag og sovepose med liggelengde 195 cm som er vurdert.

REVURDER SEKKEN: Mange bærer på unødvendig tunge og solide sekker. Gå for en lettere variant, så kniper du inn noen gram her også!
REVURDER SEKKEN: Mange bærer på unødvendig tunge og solide sekker. Gå for en lettere variant, så kniper du inn noen gram her også! Foto: Foto: Produsenten

For mindre personer, og ikke minst damer, er det altså enda flere gram å spare!

Til sammenligning

Et «vanlig» tomannsfjelltelt og en mer «normal» sekk i tilsvarende størrelse veier gjerne 5-6 kilo til sammen. Da skal en ikke pakke ned mye i sekken før en bikker over vektnivået på hele lettvektspakken som vi har satt sammen!

Lure triks

I tillegg til å investere i lett utstyr, kan du spare vekt ved f.eks. å satse på bål når du koker vann og mat, slik at du ikke trenger å ha med brenner og brennstoff. Du kan bruke saftpulver, te, sjokoladepulver eller kaffe som sparer deg for å bære vann, du kan smøre brødpakker så du slipper å bære mer pålegg og smør enn du trenger, du kan velge bare frysetørret mat og (tørr)posemat, (eggpulver og ikke hele egg),du kan satse på belte til buksa uten tung spenne, bruke type hotellsåpe i liten pakke, tannkremtube av liten vareprøvetype og fiskekniv med lett (flytende) skaft framfor tollekniv.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner

Stor test: 19 termoser

Vi har testet 14 par lette fjellsko

Stor test av dagstursekker

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også