Trendy og trygt

– Kult å bruke hjelm

Antallet alvorlige hodeskader har gått ned fordi flere bruker hodet.

TRYGG I BAKKEN: For ti år siden brukte bare 10 prosent hjelm. Nå passer 70 prosent på hodet når de står på ski eller snowboard.
TRYGG I BAKKEN: For ti år siden brukte bare 10 prosent hjelm. Nå passer 70 prosent på hodet når de står på ski eller snowboard. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Nærmere 70 prosent av alle nordmenn i alpinanleggene bruker nå hjelm, ifølge ferske tall fra Alpinanleggenes Landsforening.

For 10 år siden var det bare 10 prosent av oss som hadde hjelm på hodet når vi stod på ski.

Barna først ute

- Det har blitt kult og in å bruke hjelm. Vi synes det er en kjempepositiv utvikling at både barn og voksne tenker sikkerhet, sier daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening, Andreas Rødven, til klikk.no.

Men barna var først ute med å bruke hjelm. Rødven tror noe av grunnen til det er et samarbeid mellom Alpinanleggenes Landsforening og Gjensidige.

BARNA VAR FØRST: Barn var først ute med hjelmtrenden. De har vært gode forbilder for voksne, som også bruker hjelm i større grad.
BARNA VAR FØRST: Barn var først ute med hjelmtrenden. De har vært gode forbilder for voksne, som også bruker hjelm i større grad. Foto: Foto: Elena Elisseeva/Crestock

- På 90-tallet startet vi opp med gratis utlån av hjelmer i alpinanleggene rundt om i landet. 16.000 hjelmer ble delt ut til fri benyttelse. Det tok positivt av, og på ganske kort tid brukte 80-90 prosent av de under 13 år hjelm, sier Rødven.

Lettere hjelmer

- I tillegg har hjelmene blitt kulere og lettere enn de var før. Og da de som står på snowboard begynte å bruke hjelm hadde det en positiv virkning.

Etter hvert har også eldre ungdom og voksne funnet ut at hjelm er tingen.

- Det er viktig at voksne går foran som et godt eksempel.

Færre alvorlige hodeskader

Det er ikke påbudt med hjelm i alpinanleggene.

- Det er flott at vi har fått til så stor endring uten påbud, kun ved å legge forholdene til rette og ved å argumentere for bruk av hjelm, sier Rødven.

Antallet alvorlige hodeskader har gått ned, selv om antallet hodeskader totalt ikke har forandret seg så mye. De nye tallene er basert på skaderegistre de 10-15 siste årene.

Se video:

Slik kjører du telemark

Les også:

Slik unngår du ulykker i bakken

- Bruk hodet med hjelm

BRUK HODET: Selv om du har hjelm, kan du skade deg i stygge fall. Bruk sunn fornuft og ta hensyn til andre i bakken.
BRUK HODET: Selv om du har hjelm, kan du skade deg i stygge fall. Bruk sunn fornuft og ta hensyn til andre i bakken. Foto: Foto: Crestock

Gjensidige har registrert relativt få skader i alpinbakkene de siste årene.

- Alpint og snowboard er forbundet med en viss fare, men sjansen for å skade seg er liten. Gjensidige har registrert mellom 70 og 80 skader årlig de siste fire årene, og tendensen er avtagende, sier Ingrid Solberg Gundersen, informasjonsrådgiver i Gjensidige, til klikk.no.

Andreas Rødven vil allikevel oppfordre alle til å bruke hodet når de er i bakken.

- Selv om man har hjelm kan det være farlig å bli overmodig. Går man på hodet i isen i altfor stor fart, kan man fortsatt skade seg, sier Rødven.

Se snørapport på Skiinfo.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning