Guide til ski i Lyngsalpene

OPPSTIGNINGEN FRA LYNGSEIDET: Det var mange bare rabber nederst mot bygda, men nok snø til å gå på ski. Og utsikten ble bedre jo høyere vi kom. © FOTO: Merete Gamst

Lyngsalpan landskapsvernområde


Vis større kart

Lyngsalpan landskapsvernområde (961 km²) ligger mellom Lyngen og Ullsfjord i Nord-Troms, og består av dramatiske tinder som enkelte steder stuper rett ned i havet. Det er en populært utfartsmål for skikjørere, klatrere og andre friluftsfolk. Området har også et rikt og variert fugleliv.

Med feller på skiene blir selv de bratteste skråninger overkommelige - både på opp- og nedtur. Og ved foten av fjellene er det mulig å fange middagen i sjøen.

Les mer:

Glitrende ski-jul

Terrengløpesko til vinterbruk

Aldri mer bakglatte ski

Finn billige reisemål

Jeg jobber meg sakte opp en bratt bakke ved hjelp av fiskebein. Jeg har knapt brukt annet enn langrennsutstyr tidligere, og det er ikke lett å venne seg til at fellene under alpinskiene forhindrer meg fra å gli bakover. Foran meg ruver én av toppene i Lyngsalpene, og guiden min, Frode Hansen, har lovet å få en heller middelmådig nedoverkjører både opp og ned bakkene.

Droppet Jiehkkivarre

Opprinnelig var planen å prøve seg på det som har vært kalt Norges vakreste alpine skitur, Jiehkkivarre-traversen. Vi skulle opp 2300 høydemeter totalt, og bruke minst 12-14 timer på turen. Store deler av løypa er 1600-1800 meter over havet, og byr på en fantastisk utsikt. Slik gikk det imidlertid ikke. Sikkerhet går foran alt, og ifølge guiden kan en sånn tur kan bare gjennomføres når værgudene er i sitt snilleste hjørne.

Under oss ser vi Lyngseidet med den vakre fjorden utenfor. Ved kaia ligger en båt fylt med utenlandske skiturister. Det er ikke bare nordmenn som synes toppturer er stas, men det er nok av plass i fjellet. Lyngsalpene består av mange topper over 1000 meter, og 8-10 av dem er gjengangere blant skifolket.

80 på topptur

Selv går vi i retning Kavringtinden (1289 moh.). Den ligger lett tilgjengelig, og Frode forteller at han og en kamerat en gang registrerte om lag 80 skigåere på tur mot toppen. Vi ser imidlertid ingen andre. Det begynner å gå mot slutten av sesongen, og det er mange bare flekker i terrenget. Dessuten ligger tåka på de øverste toppene, og forhindrer oss fra å nå de beste utsiktspunktene. Vi må derfor snu før vi kommer til toppen.

Jeg har alltid forestilt meg at Lyngsalpene er kun for folk som liker å rase ned fjellsider i 100 kilometer i timen, men konstaterer at det går greit å gå oppover på de leide randonnéskiene, og at fellene under dem forhindrer meg fra å få særlig med fart nedover. Dessuten er det godt å vite at guiden har lang erfaring med toppturer og sikkerhet under ferdsel i fjellene.

Guiden smyger seg i elegante telemarksvinger nedover fjellsidene, men jeg velger å beholde fellene på, og prøver meg på noe som ligner slalåmsvinger. Og det går overraskende greit. Fordelen med at fellene bremser farten, er at jeg kan nyte den fantastiske utsikten over fjorden, og se sola som skinner på fjellene på andre siden av den. Utsikten i seg selv er en god grunn til å besøke Lyngsalpene!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!