Test av dagstursekker 2016

De beste sekkene til dagsturer i fjellet

Vi har testet 10 dagstursekker.

Publisert Oppdatert

om testen:

Vi har tes­tet 10 sekker med volum mellom 26 og 36 liter. Tall i produktnavnene indikerer sekkens volum i liter.

 

Noen av produktene er topp utrustede vandresekker med avstivet rygg. Andre er lette, minimalistiske, og myke i ryggen. Hvilken sekk som er best, kommer an på hva du foretrekker.

Vi har testet dem for lange dagsmarsjer i fjellet. Passform til kvinner er vektlagt. 

Testpanel: 

Camilla Ianke, friluftslivsinstruktør som leder guidefirmaet Northern Exposure, har krysset Grønland to ganger og vunnet dame-klassen i Amundsen-pulkløpet over Hardangervidda i 2013, -14 og -15.

Bjørg Selvåg, tidligere yrkesoffiser med ti år i Forsvaret, har krysset Grønland og tar guideutdanning for bratt friluftsliv (Nortind).

Maren Haugeto, profesjonell tester og journalist.

En dagstursekk skal være akkurat stor nok til at du får med det du trenger til en lang dag i fjellet.

Sekken skal gjøre jobben med å romme det du vil ha med deg, og være mest mulig behagelig og minst mulig tyngende å gå med.

Om testvinneren Osprey Kyte skriver testpanelet blant annet: "Myk og kjærlig mot kroppen. Skikkelig bæresystem – en fryd å bære tungt – uten at det spiser opp volumet"

Finn rett type sekk

Velger du en enkel «lefse» som veier minimalt, eller et velutrustet teknisk vidunder med høy egenvekt? Hvor på skalaen mellom disse ytterpunktene du ønsker en sekk, kommer an på hva du skal bruke den til.

På korte, raske turer har ventilasjon og egenvekt mye å si. På lange vandringer med tung last, kreves mye av sekkens bæresystem. Et godt bæresystem fordeler vekten utover hofter og skuldre, holder vekten nært kroppen, og har materialer som er behagelige mot en kropp i bevegelse.

Jo mer stæsj, jo høyere vekt

En stiv ramme i sekken gjør at den holder formen sin når den pakkes full. Den gir avstand mellom sekk og rygg, så svette fordamper og innholdet ikke kjennes mot kroppen. Til gjengjeld veier sekkene med ramme mer, og hulrommet mellom sekk og rygg tar opp noe plass.

Tekniske detaljer, som fester til utstyr, mulighet til å stramme inn sekken når den ikke er full, utstyrslommer, side- eller bunninngang, opplegg for drikkesystem, regntrekk og en hel harang med spissfindigheter, har også noe å si.

Og jo mer stæsj, jo høyere vekt. Noen teller gram, mens andre gir blaffen og elsker de praktiske fordelene.

Mannekropp i tankene på unisex-modeller

Mange såkalte unisex-sekker er laget med en medium mannekropp i tankene.

Vær oppmerksom på om ryggstørrelsen funker på deg, om hoftebeltet lar seg stramme nok, om brystremmen lar seg justere høyt nok, og om skulderremmene er smale nok til at de ikke irriterer mot brystene.

På noen sekker kan du justere rygglengden. Overraskende mange sekker har et hoftebelte som, justert inn til det smaleste, er for vidt til at jenter i størrelse small kan bruke dem.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning