Test av superundertøy

Testvinneren har overlegen kvalitet på alle fronter

Vi har hardtestet superundertøy.

HØYT NIVÅ: God kvalitet i de fleste trøyene, men noen skiller seg ut. FOTO: Erik Hannemann
HØYT NIVÅ: God kvalitet i de fleste trøyene, men noen skiller seg ut. FOTO: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Om testen:

Superundertøyet er testet praktisk. Fire idrettsstudenter fra NIH har brukt det under variert trening i november og desember.

I tillegg er det målt restfukt etter vask og kort tørketid. Lukt og plaggenes strikker og sømmer er vurdert, før og etter mange vask.

Testkriterier

Treningskomfort: 

Hvor godt den sitter på kroppen, om materialet har spesielle egenskaper, om det er sømmer som irriterer eller ikke, om den er passe varm/ikke for varm, til formålet - aktiv trening i temperaturområdet fra 5-6 plussgrader til vanlig vintertemp (- 5-6).

Fukttransport:

Dårlige trøyer holder mer på fuktigheten, blir ekle og lukter "høgg" etter trening, bedre trøyer frakter mye fuktighet ut underveis i økta. Begrepet pusteevne beskriver samme prosess.

Testpanel:

Øyvind Skattebo. Har master ved NIH. Jobber som vit.ass på NIH. Langrennstrener I Kjelsås. Trener løping, ski, sykkel og styrke.

Andreas Trå. Har bachelor i idrett ved UIS.  Tar lærerutdanning. Trenar i Heming. Trener løping, ski og sykkel. 

Jostein Moe. Studerer master på NIH. Hovedrener Lyn Ski junior. Trener langrenn, sykling, løp, triathlon.

Marius Prestegård.  Bachelor og ppu fra NIH. Juniortrener i Lyn ski. Tidligere aktiv langrennsløper. Trener løp og ski.

Morten Solli. Testansvarlig, Klikk.no.

Godt superundertøy skal frakte fukt bort fra kroppen og samtidig gi nok varme og god treningskomfort. Og det er hva vi har sett på i denne testen av superundertøy. 

Høyt nivå!

Stort sett holder disse plaggene veldig god kvalitet - derfor stiller vi høye krav til det vi tester, fukttransport og treningskomfort.

To av trøyene får terningkast 6 på fukttransport, vår testvinner Swix Race X og Brynje Super Thermo. Tett påfølger Falke. Også trøyene fra Bjørn Dæhlie og Skigo er komfortable, men ikke fullt så gode på fukttransport som de tre beste.

Den superkomfortable trøya fra Craft blir under harde økter så våt at vi ikke kan anbefale den til annet enn rolig trening.

Fukttransport er testet teknisk, ved å måle hvor fort plagget kvitter seg med fuktighet etter vask, men også praktisk, som opplevd fukt underveis og mot slutten av en treningsøkt. Vi har lagt mest vekt på den praktiske testen. 

Ulike kvaliteter

Vårt andre testkriterium er treningskomfort, og her scorer de fleste trøyene svært bra. Dette er jevnt over behagelige plagg å ha på, men noen passer best i varmegrader, men andre passer best i noen minusgrader, litt avhengig av hva slags lag man har utenpå.

Det meste av treningsåret, fra sen høst til tidlig vår, er velegnet for superundertøy. Klærne vi har hatt under lupen er hardtestet av idrettstudenter som har brukt dem i ukevis til løping, langrenn, sykling og innebandy, fra rolige, lange økter til knallharde intervalløkter.

Pluss for anvendelighet

I testen av trøyene har vi lagt størst vekt på fukttransport, fordi dette gir så mye utslag på hvordan plagget fungerer under trening.

Stillongsene er testet på samme måte, men har vi vektlagt treningskomfort mest, fordi svette gir mindre utslag nedentil, mens kvalitet på strikker og sømmer kan bety svært mye. 

De plaggene som er mest anvendelige, får høyest poengscore på komfortdelen, men det er greit å vite at alle disse trøyene har bruksområder der de veldig gode.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning