løpeklær og løpetilbehør

Er løpeklær og løpetilbehør nødvendig?

Trenger du egentlig løpejakke, løpesekk eller en drikkesekk?

LØPEKLÆR OG LØPETILBEHØR: En god løpejakke kan være grei å ha, men er det for eksempel nødvendig å investere i en drikkesekk? FOTO: Getty Images
LØPEKLÆR OG LØPETILBEHØR: En god løpejakke kan være grei å ha, men er det for eksempel nødvendig å investere i en drikkesekk? FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

– Gode sko er viktigst dersom du skal begynne å jogge. Med bra sko får du en bedre opplevelse, løpingen blir mer skånsom for kroppen og du reduserer skaderisikoen, sier personlig trener i Gympartner, Elisabeth Hauglum.

Hun forteller at mange sportsbutikker har utstyr der du kan sjekke hvilke sko som passer best til akkurat dine føtter.

– Sko bør være tilpasset både deg og type løping. Spør gjerne i butikken hvis du lurer på noe, og ta deg god tid slik at du får med deg riktig sko ut av butikken, sier hun.

Det viktigste løpeutstyret

Siri Halle leder Learn2Run, der hun sammen med tidligere og nåværende toppløpere tilbyr teknikkurs i løping til mosjonister.

Hun er enig med Hauglum i at sko bør ha høyest prioritet.

– Det viktigste utstyret når du skal begynne å løpe er gode joggesko. Annet løpeutstyr har derimot minimal til ingen betydning, sier Halle.

Teknikken blir nemlig ikke bedre selv om du investerer i løpetights, løpejakke og løpesekk, og det er ifølge Halle teknikken som er viktigst når du skal løpe.

– Sørg derfor for å ha gode joggesko, og skift fokuset bort fra utstyr, og over på teknikk og løpeglede. Du kan eventuelt vurdere å investere i en pulsklokke. Dette utstyret kan være verdt å kjøpe dersom du vet makspulsen din og hvilken intensitetsone treningene dine bør ligge i, sier hun.

God løpejakke og løpetights

Hauglum anbefaler samtidig at du skaffer deg treningstøy som passer til løping.

– Du bør kjøpe en løpetights, en t-skjorte og eventuelt en løpejakke. Velg tøy som er fukttransporterende, da dette gjør det mer behagelig å fortsette etter at du er blitt svett, sier hun.

Kjenn etter at tøyet passer godt til kroppen din og sjekk om det puster. Det vil gjøre opplevelsen bedre og mer bekvem.

– Ikke velg for liten størrelse, fordi du har tenkt å gå ned i vekt. Dette er sjelden en god idé hvis du vil komme i gang med treningen, sier hun.

Investere i drikkesekk eller løpebelte?

Drikkesekk, løpebelte og annet tilleggsutstyr mener hun imidlertid du gjerne kan vente med.

– Hvis du løper veldig lange turer vil du trenge påfyll av drikke, men det gjør du sjelden i begynnelsen. Husk heller å drikke jevnt i løpet av dagen slik at du ikke er dehydrert når treningen starter, sier hun.

Løper du inne på tredemølle kan du gjerne ta med deg drikkeflasken, men på løpeturer ute kan du nok oppleve at den er mest i veien den første tiden.

Løpeklær med kvalitet

Treningsutstyr finnes i de fleste prisklasser, og det kan være vanskelig å vite hva man skal velge.

Et godt tips er at du orienterer deg litt på forhånd slik at du er forberedt, og lettere kan stille spørsmål når du kommer i butikken.

– Skikkelig utstyr er viktig, og særlig hva gjelder sko. Ofte vil det være en sammenheng mellom pris og kvalitet, både når det gjelder hvor lenge produktet varer og komforten det gir. Jeg mener derfor det kan være greit å velge treningstøy av god kvalitet, sier Hauglum.

Tenk for øvrig på at du skal velge produkter som passer til ditt bruk, og at du ikke trenger toppidrettsutstyr for å komme i gang.

– De aller fleste sportsbutikker har godt utvalg både i sine fysiske butikker og på nett, opplyser hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning