kjøpe tredemølle

Alt du bør vite før du kjøper tredemølle

Skal du bruke tredemøllen til intervalltrening eller løping? Hvilken hastighet trenger du? Og hva er egentlig prisen for de ulike modellene?

KJØPE TREDEMØLLE: Trenger du en tredemølle du kan løpe intervaller og maraton på, eller holder det med en sammenleggbar tredemølle? Foto: Gettyimages.com.
KJØPE TREDEMØLLE: Trenger du en tredemølle du kan løpe intervaller og maraton på, eller holder det med en sammenleggbar tredemølle? Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

- Tenker man at møllen skal brukes til gange og jogging, holder det med en av de mindre modellene. De gangene vi anbefaler de større møllene, altså de som ikke kan slås opp, er når brukeren er sprek og litt tung (90-100 kg+) og tenker å bruke møllen til intervalløping, sier Hanne Ranem Lind hos Nordic Sportsmaster AS.

Hun forteller at det er vanskelig å si akkurat hvor mye en mølle tåler; selv om maksimal brukervekt er oppgitt å være 120 kg., er det ikke slik at den eksempelvis tåler en som veier 110 kg. og skal løpe raske intervaller. Her må man ta hensyn til blant annet løpesteg.

- Noen har lette steg selv om de er ganske tunge. På samme måte kan man være ganske lett som person, men ha et tungt løpesteg, sier Ranem Lind.

Hvilken tredemølle?

Det skilles hovedsakelig mellom to typer tredemøller, og dette går på strømforsyningen motoren får og hvor mye motoren tåler av belastning:

DC-mølle:

- De som benyttes mest til privatbruk hjemme
- Trenger å kjøle seg ned etter 90-120 minutters bruk
- Mange av de mindre/mellomstore modellene på markedet har DC-motor.

AC-mølle:

- Tåler belastning over flere timer, og er det som klassifiseres som bedriftsmøller
- Nesten dobbelt så sterk som DC-motoren
- Er du en maratonløper, eller hvis det er mange i familien som skal benytte møllen, bør du vurdere en AC-mølle
- Veier ofte mye og har en større løpeflate
- Har lengre levetid og er mer stillegående

Kilder: Geir Bruteig Kristoffersen og XXL Sport og Hanne Ranem Lind hos Nordic Sportsmaster AS

Vedlikehold av tredemølle

Tredemøllene er ganske enkle i vedlikehold, men løpebåndet må strammes etter noe slitasje. Det gjøres enkelt ved å stramme to skruer bakerst på båndet. Dette må også smøres med olje på undersiden.

- Her skiller vi mellom oljer med og uten silikon. Det er viktig å bruke silikonolje som er beregnet for møller, da annen olje kan skade motoren. Om man ikke er flink med smøring, vil både bånd og løpeplate slites fort på grunn av varmegang. Å huske å smøre er en veldig enkel prosedyre som forlenger levetiden til møllen. Om bånd og plate er for slitt eller platen er brukket, kan dette skiftes ut. Prisen på nytt bånd og plate ligger på rundt 3000 kroner. Hva møllen trenger står beskrevet i instruksjonsmanualen. Båndet vil gi fra seg en pipende lyd om det ikke blir smurt regelmessig, forklarer Geir Bruteig Kristoffersen hos XXL Sport.

Ranem Lind mener det er viktig å sjekke opp mulighetene for service og tilgang til reservedeler for kjøp. Om man trenger nye deler eller hjelp til vedlikehold, er det godt å vite at man har et sted å henvende seg.

- I tillegg til å smøre løpeplaten med silikonolje cirka to ganger årlig, anbefaler vi å støvsuge motorrommet en gang i året. Dette er et yndet sted for hybelkaniner, som igjen kan klusse det til for elektronikken.

Les også: Sjekk om du har riktig løpeteknikk

Underlagsmatte til tredemølle

Ifølge Ranem Lind behøver man ikke underlagsmatte for møllens del. Noe støyreduserende vil de være, men hovedformålet er å beskytte gulvet. Om møllen skal stå på tregulv eller et annet gulv man er redd for, anbefales det imidlertid matte.

- Tredemøllene er tunge, rundt 100-150 kg., og med personer oppå blir det betydelig vekt mot gulvet, sier hun.

Bruteig Kristoffersen erfarer at mange insisterer på at møllen skal stå på et teppe, da de tenker at dette vil gjøre den samme nytten.

- Dette er neppe like hygienisk som en enkel gummimatte som kan vaskes enkelt av, så vi anbefaler å kjøpe en underlagsmatte, sier han.

Les også: Slik trener du med pulsklokke

Kriterier før du kjøper tredemølle

- Motorkraft og størrelse på løpebåndet; hva man burde velge defineres ut fra bruk. Brukerens tyngde og fart er helt avgjørende for valget.

Still deg disse spørsmålene:

- Hvilket behov har jeg?
- Ønsker jeg kun en tredemølle for å gå, eller ønsker jeg en tredemølle for å løpe et par ganger i uken, hver dag eller trene intervaller?
- Hvor mange skal benytte seg av tredemøllen?
- Hvor lenge kommer den til å bli brukt hver gang?

Kilde: Geir Bruteig Kristoffersen, XXL Sport

- Ønsker man en mølle til rolig jogging, bør man gå for en mølle med motorkraft fra 2hk og minimum 135 centimeter lengde. Toppfarten er ikke så viktig. En mølle fra 7000 kroner og oppover vil dkeke dette behovet, og da som regel med en toppfart på 16 km./t.

- Til å løpe noen ganger i uken, med mulighet for intervaller, bør man velge en mølle med minimum 2,5 hk og løpebånd med minimum 140 centimeter lengde. Passer den gjennomsnittlige bruker godt, og prisen ligger fra cirka 10 000 kroner og oppover.

- Skal møllen brukes i opptrening til halvmaraton eller maraton, mye intervalltrening eller lignende hvor hastighetene kommer til å være høye, stilles det større krav til løpebåndets størrelse. Lengden bør være på 150 centimeter, og bredden på minimum 50 centimeter.

- Brukerens fysiske mål må tas i betraktning; En løper på 160 centimeter trenger ikke like stor løpeflate som en på 190 centimeter.

- Mange lar seg blende av toppfarten, men skal du løpe halvmaraton på under to timer vil det si en gjennomsnittsfart på 10,5 km./timen. Skal du ned på 1,5 timer på halvmaraton, som er en god tid, løper du med en snittfart på 14 km./timen. Det er derfor sjelden man har bruk for en mølle som går i 22 km./timen, med mindre du skal løpe mye intervaller.

- En god regel er å legge på 26 centimeter på høyeste bruker, så får du takhøyden som minimum kreves. For eksempel 180 centimeter + 26 = 206 centimeter.

- En mølle man kan slå opp tar mindre plass, men en fast mølle er mer stabil og tåler tyngre bruk og raskere fart.

Kilder: Geir Bruteig Kristoffersen, XXL Sport.

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2017, og sist oppdatert 25/10 2017.

Les også