Vinter og trening

Slik trener du i kulda

Trening i minusgrader kan skade luftveiene og hjertet. Her er ekspertenes råd.

BESKYTTER LUNGENE: Dekker du munn og nese med et skjerf, beskytter du lungene mot den kalde lufta.
BESKYTTER LUNGENE: Dekker du munn og nese med et skjerf, beskytter du lungene mot den kalde lufta. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Å trene i 15 minus og kaldere er ikke anbefalt for alle, og når gradestokken kryper ytterligere nedover bør enkelte heller trene innendørs.

- I verste fall kan langrennsløpere som trener mye i 15-20 minusgrader utvikle kuldeastma eller anstrengelsesastma, advarer idrettslege Thor-Øistein Endsjø overfor klikk.no.

Personer som sliter med hjertet skal også være forsiktige med hard trening i bitende kulde.

- Å trene i streng kulde stiller ekstra krav til hjerte- og blodsirkulasjon. Hvis man har hjerteproblemer, er det spesielt viktig å være varsom, sier Endsjø.

Del

Kle deg riktig

Men idrettslegen oppfordrer friske og treningsglade nordmenn til å komme seg ut selv om det er kaldt. Det aller viktigste er å kle seg godt, og følge med på gradestokken. Det kan også være en idé å begrense intensiteten på treningen.

- Enten du er polfarer eller mosjonist, er det ull innerst på kroppen som isolerer best. Pass på å være i såpass aktivitet at du ikke forfryser fingre, tær eller ansikt. Ta også med ekstra skift, slik at du kan ta på deg noe varmt hvis du for eksempel skader deg og må sette deg ned.

- Desto kaldere det er, desto mindre hardt bør vi jobbe fysisk. De fleste av oss kjenner at luftveiene blir irriterte når vi puster inn kald luft i 15-20 minus, påpeker Endsjø.

- Løping i kulda er nydelig og forfriskende. Ingen grunn til å bli inne, det er bare å kle seg riktig, sier Marianne Skari, personlig trener og daglig leder på treningssenteret Mykje meir. Godt og varmt treningsundertøy er essensielt.

Beskytt luftveiene

INTENSITET: Når det er som kaldest, kan en lett joggetur være greit. Men hardtreningen bør du gjøre innendørs, spesielt hvis du har hjerte- eller lungeproblemer.
INTENSITET: Når det er som kaldest, kan en lett joggetur være greit. Men hardtreningen bør du gjøre innendørs, spesielt hvis du har hjerte- eller lungeproblemer. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Legen mener det kan være bra å ha et skjerf eller en hals foran ansiktet slik at luften man puster inn ikke blir så ubehagelig for luftveiene.

For astmatikere kan det være nødvendig med en kuldemaske hvis man trener i kald luft.

- Norges astma- og allergiforbund selger blant annet Jonas-masken, som er veldig fin for astmatikere. Et filter varmer opp luften du puster inn, sier idrettslegen, som også er ekspert på astma- og lungesykdommer.

Tren inne når det er kaldest

Hvis det blir så iskaldt at man ikke klarer tanken på å trene ute, oppfordrer legen til å ta en treningsøkt inne.

- Husk at du da lager et godt treningsgrunnlag, og blir sterkere og flinkere til å takle utfordringer under trening og friluftsliv senere, sier Endsjø.

Les også:

Her får du testvinnerne billigst til jul

Dette er de varmeste dunjakkene

Hodelyktene som redder vintertreningen

Test av isolerte skalljakker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning