På dypt vann

Vanntastisk trening

Trening i vann er bedre for kroppen enn trening på land.

ET HAV AV MULIGHETER: Uansett hvordan du er skrudd sammen, finnes det en vannsport som passer for akkurat deg.
ET HAV AV MULIGHETER: Uansett hvordan du er skrudd sammen, finnes det en vannsport som passer for akkurat deg. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert
Produksjonen av lykkehormonet endorfiner øker i vann

Når sola steker, er det fristende å synke enda lenger ned i hengekøyen. Men hvorfor ikke gi kroppen en skikkelig treningsøkt til havs?

Minimal belastning

Du visste kanskje ikke at vann til skuldrene minsker kroppstyngden din med 90 prosent, noe som gjør at belastningen på kroppen er liten, og risikoen for skader og overbelastninger er minimal.

Vanntrening er også behagelig fordi du ikke kjenner at du svetter og fordi blodtrykket holdes lavere. Dessuten blir du sjeldnere støl dagen etter.

Noe for enhver

Enten du trives som fisken i vannet, eller foretrekker den trygge vannoverflaten, finnes det en vannaktivitet som passer for deg.

Surfing, padling, dykking, snorkling, svømming, vannaerobic, vannski eller kanskje vannjogging? Fristende, gøy og avslappende trening - som har flere fordeler enn du kanskje er klar over. Bedre enn på land

- Knallbra kondistrening

Treningsekspert hos DinKost, Halvor Lauvstad, forklarer hovedeffekten av de vanligste aktivitetene.

- Svømming er skånsomt mot kroppen, du slipper kraftige støt fra hardt underlag. I tillegg gjør oppdriften i vannet at du holder deg flytende uten at det krever for mye jobbing, sier treningseksperten.

TRYGG TRENING: Vann til skuldrene minsker kroppstyngden din med 90 prosent. Det gjør at risikoen for skader er minimal.
TRYGG TRENING: Vann til skuldrene minsker kroppstyngden din med 90 prosent. Det gjør at risikoen for skader er minimal. Foto: FOTO: iStockphoto

- Og jogging i vannkanten er knallbra kondistrening.

Effektivt

Også andre aktiviteter gir god effekt.

- Vannaerobic er grei trim for utholdenhet og litt styrke. I tillegg er det veldig sosialt og med god musikk er dette gøy! Med vannski trener du primært mage, rygg og bein. Surfing er bra for overkroppsstyrke, spesielt for ryggen. Dessuten er det god balansetrening, forklarer Halvor Lauvstad.

Kroppsform ingen betydning

Kanskje aller viktigst er det at vann er med på å hviske ut forskjeller mellom trent og utrent, slank og tynn.

- Vannet hvisker ut forskjellene på en måte landtrening sjelden kan, melder nettsiden Aktivlivsstil.no.

Våt lykke

Synes du ferien skal være trenningsfri? Dersom du kun er ute etter å slappe av i vannet kan du ta på en snorkelmaske, eller melde deg på dykkekurs. For mange er det godt nok bare å tilbringe tid i det våte element.

Ifølge vannaerobicsenteret Aquaform viser nemlig forskning at produksjonen av lykkehormonet endorfiner øker i vann.

Enda en god grunn til å hoppe i havet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning