Komme i gang med trening

Slik kickstarter du treningsåret 2016

Her er inspirasjonen du trenger for å komme i gang.

KOMME I GANG MED TRENING: Her får du flere gode råd for å komme i gang med treningen etter en lang pause.
KOMME I GANG MED TRENING: Her får du flere gode råd for å komme i gang med treningen etter en lang pause. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Vi nærmer oss et nytt år, og med januar kommer ofte lysten til å begynne å trene igjen.

Her får du tipsene som hjelper deg med å komme i gang, enten du er nybegynner, du har hatt en lang pause - eller du er lei og trenger motivasjon.

Varig endring

Er du en av dem som er kjempeflink i noen uker, men så faller av de gode vanene?

Martin Norum, forfatter, foredragsholder og personlig trener i webcoaching.no, mener hovedårsaken til at det er vanskelig å skape en varig endring, er fordi folk gjør det for vanskelig for seg selv.

- Mange setter for store krav til at alt skal være «perfekt», hvilket det aldri blir. Ikke er det hensiktsmessig heller, sier han.

- Ha et treningsprogram som består av et antall treningsdager som du vet at du kan gjennomføre selv når du ikke har like mye tid som vanlig. Sier du til deg selv at du SKAL trene fem ganger i uken resten av 2015, mens det ender med å bli tre og fire på det jevne, er den mentale innvirkningen på deg at du ikke føler du strekker til og gjør som du skal, hvilket er helt unødvendig, fortsetter han.

Norum anbefaler at du heller setter av tid til å trene for eksempel tre ganger i uken, og heller gi deg et ekstra klapp på skulderen hver gang du trener utover disse tre dagene.

- Da kan du være fornøyd hele tiden fremfor å gå rundt og føle at du ikke lykkes, sier Norum.

Nybegynner:

Katrine Karlsrud, personlig trener på Sats Elixia, mener det er viktig å definere hva slags mål du har med treningen, for å bli mer bevisst egne ønsker og behov. 

- Med en plan blir det lettere å finne den innsatsen og motivasjonen som skal til for å lykkes, sier hun.

Fordi det kan være tøft å komme i gang med trening for første gang, er det et stort pluss med støtte fra familie, venner, eller en trener.

- Jeg anbefaler å få hjelp av en personlig trener eller en venn med god kunnskap for å lære deg riktig teknikk og sette opp et treningsprogram som er er trygt. En personlig trener vil ta hensyn til at du aldri har trent før, og sette opp et skreddersydd program som er trygt for deg, sier Katrine Karlsrud.

- Vær tålmodig og husk at det kan ta tid før du ser resultater, sier hun.

Etter en pause:

Også for deg som har trent før, men hatt en lang pause, anbefaler Karlsrud å sette opp delmål for å komme i gang.

- Ikke start for tøft hvis du har vært lenge borte. Løft for eksempel litt lettere vekter med flere repetisjoner for å holde motivasjonen oppe og kjenne mestring.

Hun understreker at det er viktig å ikke hele tiden tenke på hvor du har vært tidligere, men heller tenke fremover.

- Innsats og prestasjoner før resultater, sier hun.

Treningsglad, men lei:

Selv den mest ivrige mosjonist kan miste motivasjonen. Da mener Karlsrud det er viktig med inspirasjon, variasjon og nye mål.

- Utfordre deg selv til å prøve og lære nye ting for å gjøre treningen mer spennende og motiverende.

Hun foreslår for eksempel å delta på nye gruppetimer, få et nytt treningsprogram av en personlig trener, eller melde deg på en konkurranse du kan trene mot.

- Igjen handler det om å sette seg gode mål. Hvorfor vil du trene? Definer målet ditt. Det er viktig å være bevisst på hvorfor du trener og hva du ønsker å oppnå, sier hun.

- Og igjen - sett opp delmål underveis for lettere å se fremgang og utvikling, råder hun.

Norum er opptatt av at treningen må systematiseres for å få fremgang når du møter platåer.

- Ofte er det enkle endringer som vil gi god effekt. Over tid er det for eksempel viktig at det såkalte «treningsvolumet» øker. Treningsvolumet er det totale antallet repetisjoner du gjør på trening, eller den distansen du sykler/løper/ror. Ved å legge til et ekstra sett, noen ekstra drag i utholdenhetstreningen, og over tid se til at mengden trening øker sakte, men sikkert, vil være veldig viktig for fremgangen, sier han.

Trenger du inspirasjon?

Under har vi samlet de artiklene om trening som ble best lest på Klikk Helse i fjor. Kanskje finner du en som kan inspirere deg til å komme i gang allerede nå?

Vi har holdt testene våre utenfor, men hvis du trenger nytt treningsutstyr, kan du få mange gode tips til hvilke kjøp som er de beste her hos oss.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning