Trening på Facebook

Du har sikkert lagt merke til at andre gjør det

- Alle som trener bør gjøre dette, sier treningseksperten.

LOGGFØRING Ikke la loggføringen ta for mye tid under selve økten, men bruk gjerne pausene til å registrere resultatene dine.
LOGGFØRING Ikke la loggføringen ta for mye tid under selve økten, men bruk gjerne pausene til å registrere resultatene dine. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

Fordeler med digital loggføring

  • Spennende grafiske fremstillinger
  • Enkel og tilgjengelig loggføring
  • Enkelt å sammenligne resultater
  • Kan virke motiverende
  • Lettere å dokumentere treningen

Treningsøktene bør loggføres, og du kan gjerne få hjelp av en app til arbeidet.

- Alle som trener bør føre treningsdagbok, sier personlig trener ved Gympartner Line Marion Nielsen Kjøniksen.

Treningsdagbok

Hvilken form loggen har, er hun mindre opptatt av.

- En gammeldags treningsdagbok fungerer helt fint, men det å loggføre treningen digitalt og dele treningsøktene dine på Facebook kan jo virke motiverende. Særlig hvis du får tilbakemeldinger på utførte økter fra vennene dine, sier hun.

Mange "likes" på Facebook

For er du aktiv på Facebook eller i andre sosiale medier, har du sikkert lagt merke til at en del deler denne formen for informasjon.

- Noen trives godt med å synliggjøre treningen sin på denne måten, og syns det er flott å få "likes" etter treningsøkten. Andre igjen ville ikke lagt ut informasjonen slik, men hvis dette gir motivasjon er det jo bare å spre det, sier daglig leder og personlig trener ved Mykjemeir Ronny Døhli.

Hva synes du om at folk deler treningserfaringer på Facebook, er det positivt eller bare irriterende? Si hva du mener i kommentarfeltet under artikkelen.

- Det er jo også slik at alt vi sier til andre føles litt mer forpliktende, så har du først begynt å dele denne informasjonen kan det jo være verre å droppe en treningsøkt eller kutte ut løpingen, legger han til.

Kanskje kan du også utveksle treningstips med andre som trener.

Sverger til penn og papir

Nielsen Kjøniksen legger til at det likevel er selve loggføringen og den informasjonen du lagrer til egen bruk som er det viktigste.

- På denne måten holder du lettere styr på antall repetisjoner, sett og vektbelastning fra økt til økt, sier hun.

TRENINGSDAGBOK: Treningsekspertene Ronny Døhli og Line Marion Kjøniksen deler sine tips om loggføring av trening. Kanskje posting på Facebook kan være motiverende?
TRENINGSDAGBOK: Treningsekspertene Ronny Døhli og Line Marion Kjøniksen deler sine tips om loggføring av trening. Kanskje posting på Facebook kan være motiverende? Foto: FOTO: Siri Møller/Tom Arild Olsen

Dette hjelper deg med å sikre progresjon og nå målene dine fordi du vet hva du gjorde sist, hvor mye du kan legge på i neste økt og hvor mange repetisjoner du må ta for å gjøre det bedre enn i forrige treningsøkt.

- I dag finnes det et hav av apper å velge mellom, men selv sverger jeg til penn og papir. Da slipper jeg å bli avbrutt hvis noen ringer midt i økten, å bruke tid på loggføring og det er lettere å holde fokus, sier hun.

Hold kontroll

Loggføring handler altså om å dokumentere det man har gjort og gjøre det synlig.

Kanskje oppdager du at du faktisk ikke trener så mye som du hadde trodd?

Digital treningshjelp

Run tracker: Registrering av trening og resultater. Mulig med grafer som billedliggjør resultatene dine. Pris kr. 35

Walk tracker: Registrer turene dine med avstand, tid og fart og visualiser resultatene med grafer. Pris kr. 70

Gym Log Pro: Holder styr på treningsøktene dine slik at du lettere ser fremgang, kan sette nye mål og holde motivasjonen oppe. Pris kr. 42

Fitness Trainer: Personlig trener på smarttelefonen din. Her finnes en rekke øvelser både til hjemmebruk og som kan gjennomføres på treningssenter. Lag ditt eget program. Pris kr. 35

TV2 Sporty: Dokumenter treningsturen med kart, tid, fart og distanse og få tilbakemelding på øret underveis. Gratis

Endomondo: App for sykling, løping og gange. Mål tid, distanse, fart og antall forbrente kalorier. Finnes i to versjoner. En gratis og en mer avansert Pro-versjon. Pris 35 kr.

- Trener du mye, kan loggføring naturligvis også være nyttig i forhold til å sammenligne intensitet og treningsmengde for eksempel med samme periode i fjor, sier Døhli.

Da er det lettere for deg å se selv hvilken treningsmengde eller hvilken treningsform kroppen responderer best på, og etter hvert kan du kanskje bli din egen personlige trener.

- Viktigere å planlegge godt

En treningsdagbok vil imidlertid ikke gjøre jobben alene.

- Selv om treningsdagboken er viktig, mener jeg personlig at en treningsplanlegger er enda viktigere. Ved å planlegge treningsøktene nøye, gjør du det lettere å gjennomføre dem bedre, sier Døhli.

Han tror sjansen er større for at du setter ned tempoet eller avslutter før økten er over hvis treningen tas litt mer på sparket.

- Derfor er det også viktig med faste treningsrutiner. Det gir jevnere trening i det lange løp. Har man en skikkelig treningsplanlegger, vil den dessuten gi deg omtrent samme informasjon som en treningsdagbok fordi du alltid vet at du har gjennomført det om står i den, sier han.

Må ikke ha smarttelefon for å løpe

Døhli legger til at det er viktig at man ikke tenker at man må ha det eller det utstyret for å bli god i for eksempel løping eller sykling.

- Da blir terskelen for å komme i gang veldig høy, og det er slettes ikke noe must å ha en treningsapplikasjon der alt loggføres for å bli god. Det kan ikke bli slik at man ikke får trent fordi man ikke har med seg smarttelefonen sin, sier han.

Fokus på trening

Husk dessuten at motivasjonen må bygges på noe mer enn treningsappen din.

For de fleste av oss vil entusiasmen over den flotte duppeditten gi seg etter en viss tid, men det er synd om det arbeidet du har gjort på med å etablere nye treningsvaner er helt bortkastet.

- For den vanlige mosjonisten handler det tross alt først og fremst om å gjennomføre så bra og effektivt som mulig. Detaljer betyr mer for dem som trener på et høyere nivå. Først da har det å vite litt mer om innholdet i treningen virkelig betydning for prestasjonene, sier han.

Les også:

Du går ned en halv kilo i uka med 5:2-dietten

Slik unngår du nybegynnerfeil på trening

Slik får du flat mage

Denne saken ble første gang publisert 14/01 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også