Test av Mountain Equipment Greenland dunjakke

Tøff dunjakke til sprengkulde

En god dunjakke er helt konge når det er virkelig kaldt. Vi har testet en av tøffeste jakkene som er på markedet.

HARDTEST: Vi har testet jakken på Grønland vinterstid i sprengkulde og hardt vær, på lavt aktivitetsnivå og på toppturer.
HARDTEST: Vi har testet jakken på Grønland vinterstid i sprengkulde og hardt vær, på lavt aktivitetsnivå og på toppturer. Foto: FOTO: Aktivt Testteam
Publisert Oppdatert

Testet på Grønland

Denne jakka er testet i ett år før artikkelen ble skrevet. Vi har testet den på Grønland vinterstid i sprengkulde og hardt vær, på lavt aktivitetsnivå og på toppturer.

Greenland er laget med tanke på å kunne brukes til alt fra hundekjøring til høyfjellsekspedisjoner. For dem som kjenner den noe rimeligere Annapurna fra samme leverandør - som også er en glimrende jakke - har man i Greenland tatt med de beste løsningene fra Annapurna, men brukt mer dun, mer forsterkninger og fast hette. Resultatet er blitt en ekspedisjonsjakke i toppklasse.

Fakta:

Hette hentet fra sovepose

Jakken har stretch i sømmene på ryggen for å holde jakken godt inn til ryggen slik at det blir minimalt med luft å varme opp. Det er brukt boxwall-konstruksjon for å unngå gjennomgående sømmer og på utsatte steder er "sømmene" sveiset for å gi bedre holdbarhet mot fukt og bedre vindtetthet. Hetta er hentet fra ekspedisjonsposen Everest og isolerer godt og gir god beskyttelse for ansiktet. Kragen har fleece hele veien rundt og har en "dunpølse" som legger seg rundt halsen og fungerer nærmest på samme måte som nakkelukking som en finner på soveposer - meget behagelig!

Frontglidelåsen har klaffer med borrelås både fremfor og bak glidelåsen - som for øvrig er en relativt kraftig toveis YKK utgave.

Godt med lommer

Greenland har godt med lommer som har god størrelse og som er fornuftig plassert; to lave lommer kledd med fleece, to utvendige brystlommer, en innvendig brystlomme som er tilgjengelig innenfor frontklaffen på frontglidelåsen og to innvendige relativt store nettinglommer hvor den ene passer godt til å bruke til drikkesystem som for eksempel Camelbak. Alle lommene utenom den ene netting innerlommen har glidelås.

VARM: Mountain Equipment Greenland tåler sprengkulde.
VARM: Mountain Equipment Greenland tåler sprengkulde. Foto: FOTO: Aktivt Testteam

Jakken har ekstra forsterkninger over skuldre, bak på armene og nedre del av ryggen.

Varm i 45 kuldegrader

Vi har hatt jakken inne til test i ganske nøyaktig ett år. Den er blant annet blitt brukt på nord/østkysten av Grønland i februar og mars 2008 i temperaturer fra -15 grader til -45 grader, i alt fra sol og blå himmel til full storm. Aktivitetene har vært skimarsjer av en ukes varighet, toppturer og mer stillestående instruksjonsdager. Greenland er meget behagelig og varm jakke som hjelper deg å glemme temperaturen slik at man kan fokusere på andre viktigere ting når gradestokken virkelig begynner å krype nedover.

Litt kort på ryggen

Alle detaljer er stort sett store og enkle å bruke, men glidelås i front og glidelåsen på lommene er litt vanskelig å operere med vindvottene på. Vi laget selv større snorhemper på glidelåsene for å bedre dette. Selv om jakken har en "drop-tail" (forlenget rygg) på omtrent fem centimeter, kunne vel vi tenkt oss at jakken var enda noe lengre bak.

Vi har ikke oppdaget noe unormal slitasje og jakken har så langt vi har sett ikke sluppet noe dun.

Les mer:

God og varm i ullfrotté

Høstens jakketrender

Her er de beste skalljakkene

Test av pulsklokker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning