Ting du ikke skal si til deprimerte

« Jeg var selv deprimert en gang...»

HAR DU EN VENN SOM SLITER? Få tips til hvordan du kan være en god støtte.
Publisert

(SIDE2): Alle kan oppleve depresjon. Gamle som unge, kvinner og menn. Også de som tilsynelatende «har alt» kan selvsagt rammes av en tilstand der alt i livet kjennes tungt og vanskelig.

Ifølge Statistisk sentralbyrå antas det at om lag 30 prosent av befolkningen i løpet av livet har en psykisk lidelse av typen depresjon, angst, fobi eller somatoforme lidelser. (Ekstern lenke)

Mange av lidelsene blir utløst av hendelser i livet som ikke er spesielt uvanlige, som kjærlighetssorg, separasjon, skilsmisse, dødsfall, arbeidsledighet eller flytting til nytt sted.

LES OGSÅ: - Det er lov å vise at man er svak som pårørende

Viktig å lytte

For den som sliter med livet akkurat nå, kan det gjøre en stor forskjell å ha støttende venner og familie rundt seg.

Som venn eller familiemedlem er det helt normalt å ikke vite helt hvordan du skal støtte, hva du skal si eller hvordan du skal si det og kanskje kan man aldri helt forstå hvordan en person har det. Det hjelper uansett å lytte, selv om du ikke alltid forstår.

LES OGSÅ: - Menn er mer sårbare for livets påkjenninger

Today Health har listet opp noen ekspertråd.

«Jeg er her for deg»

Ikke bare si det, men gjør alvor av det, sier psykolog John Grohol, grunnlegger av PsychCentral.com.

Det betyr at når du først har sagt det så sjekk hvordan vedkommende har det med jevnlige mellomrom. Tilby deg å hjelpe til med å finne en god lege, holde avtaler eller annen hjelp de trenger.

 - For en som sliter med depresjon er det å vite at noen er der for dem, stort.

LES OGSÅ: - Da jeg så meg i speilet ville jeg ikke leve lenger

«La oss gjøre noe sammen»

Mennesker med depresjon kan gå inn i et tankesett der de gjennomgår negative ting på nytt igjen og igjen eller irriterer seg over ulike situasjoner som kunne ha vært gjort annerledes. Det kan føre til forverring av depresjonen.

 - Det er en fiksering på tidligere hendelser eller til og med en fiksering på hva noen sa eller kanskje måtte mene, sier psykolog Avie Rainwater i LifeCare Psychology Group, i South Carolina.

Dette tankemønsteret kan psykologer jobbe med, mens du kan være med på å distrahere de negative tankene, ved å foreslå å gjøre en aktivitet sammen, som er både mentalt og fysisk utfordrende.

 - Si for eksempel:  «La oss gå en tur» «La oss gå på yoga» eller «La oss gå på kickboksing» sier psykolog og professor ved The Ohio State University, Carl Tishler til Today Health.

Han mener man fort blir overrasket over hvor godt man kan føle seg etter å ha vært sammen med noen og gjort noe hyggelig.

 - Lytt, vær tilstede og finn på noe hyggelig sammen, råder psykolog.

Andre gode råd er å fortelle vedkommende at du ikke vet hvordan de har det, men at det må være tøft. Og noen ganger trenger du heller ikke å snakke så mye. Bare lytte. Det er helt ok å ikke gi råd bestandig, heller bare være der og være sammen.

Det fins også noen ting du ikke bør si til en venn som har det tungt. For noen er det nok selvsagt, men det kan også være fort gjort å mene godt, men bruke helt feil ord.

Ikke bagatelliser problemene

Det fins ikke noe mindre hjelpsomt eller potensielt ødeleggende enn å bagatellisere noens smerte.

 - Mennesker med depresjon velger ikke å være triste eller pessimistiske og det å si noe banalt som ikke erkjenner det som er vanskelig, er ikke hjelpsomt i det hele tatt, sier Ross.

«Vil du ikke bli bedre?»

Dette utsagnet antyder at det er den deprimerte sin skyld.

 - En depresjon kan være vanskelig å behandle, og ingen behandling eller medisin er 100 prosent effektivt hele tiden. Mange som opplever depresjon føler allerede at de ikke er sterke nok eller bra nok. Å antyde at det er personen selv som har full kontroll på hvordan de føler seg, er destruktivt og er med på å stigmatisere, ifølge Ross.

«Jeg var deprimert en gang...»

Alle liker å snakke om seg selv, men å føle seg litt nedstemt iblant er ikke det samme som en klinisk depresjon.

 - Folk vil gjerne være empatiske og begynne å forklare hvordan de selv håndterte det de erfarte når noe trist skjedde dem. Men dersom denne personen ikke har en depresjon, har de ikke peiling på hvordan vennen deres har det, sier Rainwater.

Hans tips er å droppe å snakke om deg selv, og heller la vennen din eller familiemedlemmet snakke om sine følelser.

Ta deg sammen, det er mennesker som har det verre enn deg»

 - En depresjon kan gå utover mange ting i livet og det kan være vanskelig for en person som har det tøft å se forbi egen situasjon. Det er også fint å vite at du alene aldri kan «fikse» en person, men kanskje du kan være med på å lette følelsen av ensomhet og isolasjon, sier psykolog og universitetsprofessor Arthur Nezu, ved Drexel University, Philadelphia.