- Menn er mer sårbare for livets påkjenninger

I år er Verdensdagen for psykisk helse rettet spesielt mot menn.

VERDENSDAGEN FOR PSYKISK HELSE: Livet kan svinge for de fleste og mange opplever psykiske problemer i løpet av et liv. Tema i år er rettet mot menn, og det er særlig fokus på å kaste maska, og være ærlige mot hverandre.
Publisert

(SIDE2):  - Årets kampanjenavn er «Se hverandre – kast maska» og er retta spesielt mot gutter og menn, det såkalte sterke kjønn…sier Rune Helland som er prosjektkoordinator i Mental Helse.

Lørdag10.oktober markeres dagen over hele verden.

 - Menn er mer sårbare

Grunnen til at kampanjen i år er rettet mot menn er ifølge Helland at menn ofte takler påkjenninger og fortvilelse dårligere enn kvinner.

 - Menn er mer sårbare for livets påkjenninger og fortvilelser enn kvinner, i hvert fall så takler menn det dårligere. Statistikk viser at når det for eksempel gjelder selvmord så er det den største dødsårsaken for gutter og menn mellom 15 og 25 år. Menn og gutter har bruk for et språk for å uttrykke den følelsesmessige delen av sitt indre liv.

Rune Helland lister opp noen signaler du kan se etter dersom du tror noen du kjenner har psykiske problemer.

Verdensdagen for psykisk helse er landet største informasjons- og folkehelsekampanje om psykisk helse, og et av de viktigste virkemidlene samfunnet bruker for å sette psykisk helse på dagsordenen.

 - Å snakke om menn og hvordan de har det generelt og spesielt handler ikke om å sette menn opp mot kvinner, men å løfte fram menn, menns psykiske helse, menns følelser. Det handler blant annet om selvfølelse, selvansvar, identitet, integritet og egenverd.

 I tillegg handler årets kampanje om å kaste maska og se hverandre. 

- Hvordan gjør man det?

 - Ved å være ærlig mot oss selv og hverandre slik vi er, med våre styrker, svakheter og vår sårbarhet og være stolt av den vi er.

 - Hvordan kan man lettere se andre og hjelpe? 

 - Noen punkter man kan se etter (forutsatt at man kjenner personen og vedkommendes «normalatferd»)

Endring i atferd, som for eksempel redusert oppmerksomhetsradius , engstelse, angst, redusert aktiv deltakelse, påfallende tretthet og slitenhet, irritabilitet, tristhet, mister interesser og gleder, tilbaketrekking.

Årets kampanjenavn for Verdensdagen for psykisk helse er Se hverandre - kast maska.

 - Hvordan bør man tilnærme seg en venn som er psykisk syk, eller har psykiske problemer?

 - Det er viktig å vite at å være psykisk syk ikke nødvendigvis er en tilstand som er der hele tiden, hvis sykdommen er kronisk kan det gå lange perioder mellom sykdomsperiodene og for mange handler dette om noe som skjer én gang.

 - Et generelt råd hvis noen sliter er  å vise at man bryr seg. Ta kontakt, spør hvordan det går og tilby å hjelpe, for eksempel med noe praktisk eller å ta kontakt med hjelpeapparatet.

 - Hvorfor kan psykisk sykdom for noen være «skummelt» å snakke om?

 - Stigmatiseringer og tabuer handler ofte om det som er ukjent eller noe man ikke vil vedkjenne seg hos seg selv.Det ukjente skremmer noen fordi det, nettopp er ukjent. Tradisjonelt har vi også i vår kultur holdt mye ubehag skjult, både for oss selv og for andre. Ved å snakke om hvordan man har det, og ved å få kunnskap vil man oppdage at andre også har det slik eller slik, derfor er åpenhet så viktig for å gjøre temaet mindre skummelt.

  - Er det ekstra vanskelig å leve med psykiske problemer i en verden der presentasjon og prestasjon har fått mer plass?

  - Det blir en ekstra byrde hvis man selv ikke når opp i den kunstige kampen om oppmerksomheten som sosiale medier tilbyr,  det er jo der vi ser en av samfunnets egne sykdommer utfolde seg, og som altfor sjelden blir diskutert. Jeg vil hevde at samfunnet som sådan unngår å se på seg selv, på hvordan organisasjonene er organisert, på maktbruk i organisasjonene og konsekvensene av dette, ved å gjøre psykiske vansker og sykdom til noe som bare er den enkeltes ansvar. Slik bidrar samfunnet til å gjøre problemene verre. Alt må ses i sammenheng med alt.

Likte du denne saken? Lik oss gjerne på Facebook også!