Test av dunjakker under 500 g:

Test av superlette dunjakker

Disse dunjakkene kan du putte i lomma på skalljakken.

TEST: Klikk.no har testet åtte superlette dunjakker under 500 gram.
TEST: Klikk.no har testet åtte superlette dunjakker under 500 gram. Foto: Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Slik er testen gjennomført

For å få testet de letteste jakkene og matche tidligere tester gjort i 2010 og 2011, satte vi 500 gram som øvre vektgrense.

Testteamet har bestått av seks personer som har brukt jakkene over tid. De fleste av jakkene har teamet disponert i minimum fem måneder, men noen nyheter har vi hatt inne i en noe kortere periode.

Jakkene er brukt som dagligjakke i forbindelse med andre testoppdrag på turer på både snø og barmark, og i forbindelse med reise.

På de kaldeste dagene er dunjakkene brukt under skalljakke som forsterkningsplagg.

Jakkene er vurdert av hver tester og i tillegg sammenlignet innbyrdes når de har vært samlet. Vekt som er oppgitt er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Vi har vektlagt

Isolasjonsevne: En dunjakke skal jo først om fremst varme. Lengde og utforming, tekniske løsninger, dunmengde og praktiske erfaringer er tatt med i vurderingene.

Soliditet: Generell slitestyrke på jakken er vurdert. Dunlekkasje er også tatt med på dette punktet.

Praktiske og tekniske løsninger: Hvordan fungerer de ulike løsningene på jakken i praksis. Har jakken gjennomgående sømmer eller ikke. Lommer, glidelås, ulike stramminger, justeringsmuligheter osv. Vi har også sett på eventuell hette, vindklaffer, ekstra beskyttelse mot fukt/slitasje osv.

Dunkvalitet: Selve dunkvaliteten har mye å si for hvordan en dunjakke oppleves og fungerer.

ANATOMISK: Arcteryx Alpha SV Glove har en glimrende passform, ifølge Aktivt testteam, som har testet den i ett år.

Disse koster 2000 - og er verdt hver krone

Kanskje de beste hanskene vi noensinne har testet.

De fleste forbinder dunjakker med vinter og sprengkulde, men jakkene i denne testen kan vel egentlig betraktes som helårs- eller tresesongsjakker.

Del

I testen har vi tatt for oss nyheter som er kommet siden forrige test vi gjorde på lette jakker. Denne gangen har vi lagt oss på 500 gram som øvre vektgrense i størrelse L herre for å matche andre dunjakketester vi har gjort i 2010/2011.

Om det er noen modeller du savner i denne testen kan det være lurt å sjekke testen vi publiserte i mars i fjor.

Der fikk RAB Microlight Alpine full pott, 6 poeng.

Denne gangen deler vi ikke ut noen 6-ere, men hele fire jakker får 5:

Fjellreven Snow Jacket - vårt førstevalg til daglig bruk.

RAB Infinity Jacket - god isolasjonsevne og lite pakkevolum.

Sir Joseph Koteka Down Jacket - glimrende turjakke.

Nanok Firewall PRO dunjakke - meget god turjakke.

Til tross for at dette er noen skikkelige lettvektere, egner flere av jakkene seg meget bra - kanskje best - som ytterste jakke på vinteren, selv om gradestokken kryper ned rundt ti minus.

De fleste av disse jakkene passer like godt til bruk under skalljakken i hustrige rastepauser i høstfjellet, som til varmejakke på terrassen på kjølige sommerkvelder eller som ytterjakke i solveggen på påskefjellet. De aller fleste vil også fungere meget bra som dagligjakke på ikke altfor kalde dager.

De varmer overraskende godt i forhold til vekt, og den lave vekten og det minimale pakkevolumet gjør at de ikke merkes om de ligger i sekken. For notoriske gramjegere og toppturentusiaster kan en slik jakke være et meget godt alternativ til en tyngre, mer tradisjonell dunjakke eller tykk dunvest. Samtidig skal det sies at disse jakkene ikke erstatter en mer "normal" dunjakke på de kaldeste vinterdagene.

Flere av disse jakkene pakker faktisk så lite at de går greit ned i brystlomma på skalljakken.

Et viktig moment å huske om en bruker en dunjakke under en skalljakke, er at dunjakkene er ømfintlige for fukt. Om du svetter er det viktig å ta av dunjakken og lufte den slik at den ikke blir fuktig. Om dette skjer kan du oppleve at dunene kollapser og isolasjonseffekten blir kraftig redusert.

Les også:

Slik tar du vare på dunjakken

14 rimelige dunjakker

Vi har testet 11 ullgensere i et halvt år

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning