Test av ullgensere

Denne genseren er best

TEST: Vi har testet 11 ullgensere i et halvt år, og vet hvilken du bør kjøpe.

TEST: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 tykke ullgensere som holder deg varm.
TEST: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 tykke ullgensere som holder deg varm. Foto: Foto: Produsenten
Sist oppdatert

Kjøperåd

Passform: Hva som oppfattes som god passform, er individuelt, men tenk over hva du skal bruke utenpå genseren - ta gjerne med ytterjakka når du prøver.

Vekt og pakkevolum: Er alltid et moment om ting skal med i sekken. Enkelte av genserne i denne testen veier opp mot 1 kg. Du får en dunjakke med større isolasjonsevne og gjerne mindre pakkevolum til samme vekt. Om du skal skal velge av ull eller dun, kommer an på bruksområdet.

Høy eller rund hals? Det blir et spørsmål om smak og behag, men hvis du velger høy hals, anbefaler vi hals med glidelås.

Vask: Selv om en tykk ullgenser ikke trenger å vaskes så ofte, er det greit å kunne putte den i vaskemaskinen. Ull blir normalt rent etter vask på 30 grader.

ANBEFALES: Sovepose tilpasset kvinner.

Sovepose for damer

TEST: Denne soveposen er skreddersydd for damekroppen.

Småtestprodukter

Denne kikkerten måler 1,5 kilometer

Perfekt avstandsmåler til hyggelig pris.

Selv om det finnes mange gode og varme alternativer på markedet, er det ingenting som kan måles med ull!

Ullplagg har egenskaper som gjør at de egner seg spesielt godt for friluftsbruk i kulda.

Del

En ullgenser varmer godt; den tåler mye fukt uten at den kjennes våt, og er lett å holde ren.

Fordeler med ull

Ullfiberen er meget elastisk, noe som gir plagg med god passform og god bevegelsesfrihet. I tillegg har ull en antibakteriell virkning.

Det innebærer at et ullplagg kan brukes lengre og vaskes mer sjelden enn et tilsvarende i kunstfiber uten at det utvikles svettelukt, og det er jo ikke så dumt om en er ute på tur.

Et annet moment som er verd å ta med seg for dem som liker å sitte foran bålet, er at ull er tungt antennelig i motsetning til syntetiske stoffer. For å oppnå denne egenskapen, som er innebygd i ull, må syntetiske tekstiler behandles med brannhemmende kjemiske stoffer, noe som ikke nødvendigvis er like heldig for brukeren.

Tykke gensere

I denne testen har vi sett på såkalte tykke ullgensere. Hva som er «tykt» i denne sammenhengen, kan diskuteres, men vi satte som kriterium at genserne skulle være av en slik tykkelse at de skulle kunne brukes som et forsterkningsplagg utenpå annet undertøy.

Et par av genserne i testen fungerer imidlertid like bra som undertøy på skikkelig kalde dager.

Slik er testen gjennomført

Det finnes mange ullgensere på markedet. Vi har konsentrert oss om de mest kjente leverandørene av friluftsutstyr og tatt med modeller som er rettet mot ulike typer friluftsliv. Vi har ikke tatt med tradisjonelle modeller som Mariusgensere, OL- eller VM-gensere. Vi har også satt som krav at genserene skal inneholde minst 50 % ull, og at de ikke skal ha hel glidelås.

Vi har testet to eksemplarer av de fleste modellene. De fleste genserene har vært aktivt brukt i fem-seks måneder. Seks testere har deltatt.

Vi har vektlagt at genserene skal fungere godt under f.eks. vindtett yttertøy.

Vekt er målt av oss, og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Enkelte leverandører har kommet med nye/andre modeller på slutten av testperioden, men vi har bevisst ikke tatt inn enkeltprodukter helt på tampen, da vi ikke ville fått tid til å teste dem over samme tidsperiode som de andre.

LES OGSÅ:

Turutstyret som er best i test - 35 testsamlinger fra 2010

Dunjakke med ny varmeteknologi

Test av pulsklokker

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også