«Sunn mat» kan være grunnen til at du går opp i vekt

Skinny-latte og grønn juice kan gjøre mer skade enn nytte, sier ernæringsfysiolog.

Publisert

(Side2): Det er flere av oss som har en metode de sverger til om de skal miste noen kilo, eller komme i form til bikinisesongen. Ofte innebærer metoden å kjøpe flere light-produkter, kutte ut karbohydratene, og fokusere mer på grønnsaker og proteiner.

Nå viser det seg imidlertid at enkelte tilsynelatende sunne produkter kan få motsatt effekt, sier ernæringsfysiolog Tanya Zuckerbrot, til Elle

Les også: Tabbene som gjør smoothiene til en kaloribombe

Fokuserer feil

De fleste er kjent med at bananen inneholder både mer sukker og fett enn det bringebær gjør, men det er ikke disse små forskjellene problemet ligger, sier Tanya.

- Jeg har kunder som spør om de burde droppe rødbetene, ettersom de inneholder en del sukker. Da svarer jeg enkelt og greit at det ikke er rødbetene som har gjort dem overvektige. Det er ikke der problemene ligger, men i valgene som tas gjennom hele dagen, sier hun til magasinet.

Det er med andre ord ikke noe problem å bruke dip til gulrøttene. Så lenge du holder deg til naturlig mat, og styrer mest mulig unna de ferdige alternativene, burde sjansene for å bli overvektig være atskillig mindre, mener hun.

Det gjelder med andre ord også den «sunne» ferdigmaten du får servert.

Strippet for næring

På Instagram, Facebook, og på de fleste livsstilsblogger, får vi servert rykende ferske bilder av grønne smoothies og juice. De inntas både til frokost, lunsj og middag, som et næringsrikt tilskudd til kosten.

Det å lage juice hjemme kan være et sunt alternativ, men også en kaloribombe om du ikke er sikker på hva du holder på med.

LAG SELV: Lag heller smoothiene på egenhånd. De du får kjøpt på butikken er ofte strippet for næringsstoffer.

Om du kjøper den grønne juicen din på flaske i matbutikken, er sjansene store for at juicen har blitt strippet for både fiber og næringsstoffer, men fremdeles inneholder like mye kalorier. Det fører til at kroppen din tar opp tom næring, og deretter blir den raskt sulten igjen.

Det samme gjelder slankebarene, eller proteinbarene, du får kjøpt på butikken. Det inneholder ikke nok fiber og proteiner til å gi deg en ordentlig metthetsfølelse, og sjansen for at du deretter er så sulten at du overspiser til neste måltid er stor.

Det er ingen grunn til å droppe de helt, men man bør være bevisst på at proteinbarene er en nødløsning, og ikke er godt alternativ, forklarer Tanya.

Nødvendige karbohydrater

Med alle lavkarbo-diettene som har florert de siste årene, er det mange som tror at karbohydrater i seg selv er usunt eller fetende. Det er det altså ikke. Du er faktisk helt avhengig av karbohydrater for å være våken, få energi, og tenke klart.

Det som derimot ikke er riktig, er at karbohydrater utgjør nærmere 70% av all næring i enkeltes kosthold. Da er det ikke karbohydratene, men overskuddet av dem, som gjør at du går opp i vekt.

Når du spiser mer karohydrater enn kroppen din er i stand til å prossesere, blir det lagret som fett. Derfor kan selv et så uskyldig måltid som ren sushi ende opp med å få deg til å gå opp i vekt, rett og slett fordi risen inneholder karbohydrater.

Det som i utgangspunktet ser ut som fettfri og sunn mat gjøres om til glukose i kroppen, og om du allerede har det du trenger av glukose, lagrer kroppen energien til senere bruk, ved å gjøre det om til fett.

Tanya anbefaler derfor at du starter dagen med karbohydrater som gir deg energi og konsentrasjon, og deretter kutter ned til proteiner senere på dagen, ettersom du som regel ikke er avhengig av det samme energinivået på kveldstid.

Skummel «Slanke-kaffe»

VANLIG KAFFE: Dropp skinnylatten, og bestill heller en vanlig kaffe med fløte og god samvittighet.

Stadig flere kaffesteder tilbyr nå «skinny»-versjoner av de forskjellige kaffetypene de serverer, med skummet melk fremfor fløte etter helmelk.

I første omgang kan dette virke som et lettere alternativ, men skal vi tro Tanya er det bare lureri.

I en vanlig kopp med melk er det 50 gram karbohydrater, og en kaffelatte innneholder derfor 35 gram karbohydrater. Omtrentlig det samme som to skiver med hvitt brød.

Da kan det være fristende å strekke seg etter den lettere versjonen, i håp om at inntaket av karbohdyrater vil bli mindre. I realiteten inneholder riktignok den lettere melken karbohydrater som gjøres om til glukose i kroppen, og som tidligere nevnt vil et for høyt inntak av glukose bli lagret som fett i kroppen.

Det ville faktisk vært et sunnere valg å bestille en vanlig kaffe med tykk fløte.