Slik smakte melken 41 dager etter «best før»-datoen

Oppsiktsvekkende forsøk fra Melk.no.

MELK.NO har testet hvordan melken smaker etter at den har passert best-før-dato.
MELK.NO har testet hvordan melken smaker etter at den har passert best-før-dato. Foto: (Melk.no)
Publisert

(SIDE2): Det har de siste årene blitt stadig mer fokus på matvarer og deres «best før»-dato samt utløpsdato.

Tidligere har Side2 skrevet om maten som man fint kan spise etter utløpsdato og nå har Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) gjort et forsøk som tyder på at man bør tenke seg om to ganger før man kaster melk.

BT.no skriver at Opplysningskontoret ville undersøke hvor lenge melken var holdbar etter «best før»-datoen og at resultatet var overraskende.

Etter 41 dager

- Melken var fortsatt helt fin og drikkbar over en måned etter «best før»-datoen, og forsøket er ennå ikke avsluttet, sier kommunikasjonssjef i Melk.no, Ane Køber Guldvik til BT.no.

Produktene som ble testet var lettmelk og ekstra lett melk fra tre ulike produsenter. Lukt, smak og utseende ble vurdert daglig i tillegg til at melkens pH-verdi ble testet.

Den siste testen ble gjennomført 41 dager etter at melken var gått ut på dato.

ERNÆRINGSRÅDGIVER Ellen Ulleberg i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.
ERNÆRINGSRÅDGIVER Ellen Ulleberg i Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Foto: (Melk.no)

- Noen av oss synes den luktet litt annerledes, men den hadde fortsatt ikke klumpet seg og var drikkbar. Det er oppsiktsvekkende så mange dager etter «best før»-datoen, sier ernæringsrådgiver i Melk.no, Ellen Ulleberg.

Behandlingen av melken avgjør holdbarheten

Ernæringsrådgiveren mener at det ikke er noen grunn til å kaste melken selv om den har gått over «best før»-datoen.

Samtidig påpeker Ulleberg at forbrukerne ofte lar melken står lenger ute enn det de gjorde i sitt forsøk.

Hun forklarer at i forsøket til Melk.no så var melken ute i romtemperatur 15 minutter per dag og at produktene ellers ble lagret i et kjølerom med 2 grader.

Melk.no-rådgiveren mener melken fint kan brukes i alle fall ti dager etter datostemplingen, under forutsetning at man har luktet, sett og smakt på den.

Ulleberg mener at melken er holdbar mye lenger enn det mange tror. Hun tipser om å bruke melk som har gått ut på dato i for eksempel grøt og bakverk hvis man er skeptisk til å drikke den.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 24/05 2016.

Les også