Slank og sunn

Den smarte veien til en slank kropp

- Spis det du liker, sier ernæringsbiologen. Her får du forklaringen - og flere gode råd.

SPIS DET DU LIKER: Velger du en diett full av matvarer du ikke egentlig er så glad i, blir det vanskeligere å følge dietten. Og er det egentlig helt forbudt å spise kake hvis man skal holde seg slank?
SPIS DET DU LIKER: Velger du en diett full av matvarer du ikke egentlig er så glad i, blir det vanskeligere å følge dietten. Og er det egentlig helt forbudt å spise kake hvis man skal holde seg slank? Foto: Petter Berg/HM Byrå
Publisert Oppdatert
ERNÆRINGSBIOLOG: Lise von Krogh gir Klikk-leserne en innføring i de forskjellige slankekurene som finnes.
ERNÆRINGSBIOLOG: Lise von Krogh gir Klikk-leserne en innføring i de forskjellige slankekurene som finnes. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Det finnes uendelig mange dietter som lover deg en slank kropp. Og du kan stadig lese om personer som har funnet en løsning og rast ned i vekt.

Disse suksessoppskriftene fungerer dessverre ikke nødvendigvis for så mange av oss. Men det finnes en rekke studier som sammenligner lavkarbodietter, høykarbodietter, middelhavskost og tradisjonelle fettfattige dietter.

Share

Velg god mat

Første bud for å lykkes med å gå ned i vekt, er å velge mat du liker. Hvis ikke er det altfor lett å skeie ut eller å tilpasse dietten så mye at den mer og mer ligner på det du spiste og drakk før.

Da kan du fort oppleve at du begynner å gå opp igjen.

Atkins effektiv i starten

Flere studier viser at lavkarbodietter gir vekttap, men hvor stort er egentlig dette vekttapet, og hvor mange lykkes med å gå på en lavkarbodiett?

I de fleste sammenlignende studiene gir Atkins-dietten størst vekttap i begynnelsen. Derfor kan det lønne seg å starte med den i kampen mot kiloene.

Deretter kan det være lurt å velge kaloriredusert, fettfattig kost for å vedlikeholde vekttapet. Slik kost vil være lettere å leve med på lang sikt.

Høyt frafall

Den såkalte A til Z-studien viste at Atkins-dietten ga størst vekttap de seks første månedene, men deretter jevnet det seg ut. De som fulgte Atkins, gikk faktisk opp i vekt etter seks måneder og hadde størst frafall av deltagere.

De andre deltagerne fulgte sonedietten, Ornish-dietten og LEARN-dietten. Disse deltagerne gikk mindre ned i vekt de første seks månedene, men de klarte å beholde den nye vekten ut året.

En annen studie viste en tilsvarende tendens, men her ga Atkins det laveste vekttapet også etter 12 måneder.

Mager middelhavsmat

DIRECT-studien sammenlignet lavkarbodiett, kaloriredusert middelhavsdiett og tradisjonell fettfattig diett.

I løpet av to år hadde de som fullførte programmet, gått ned 5,5 kg med lavkarbodiett, 4,6 kg med middelhavskost og 3,3 kg med fettfattig diett.

Dette er nok en studie som viser at det største vekttapet kommer når inntaket av karbohydrater er lavt. Det som er overraskende, er at en kaloriredusert middelhavsdiett gir omtrent like godt resultat.

Hemmende sosialt

SLANKESANDWICH: Grovbrød med kalkun og lavkarbogrønnsaker.
SLANKESANDWICH: Grovbrød med kalkun og lavkarbogrønnsaker. Foto: Foto: Robin Phinizy/Crestock

Et problem med dietter som skiller seg vesentlig fra normalkosten, er at det er vanskelig å følge dem på lang sikt. Det ser vi på statistikken over frafall i disse studiene.

Dette kan skyldes at deltagerne blir matleie, at dietten hemmer det sosiale livet eller at dietten er kostbar og tidkrevende å følge.

Når motivasjonen daler

Studier viser også at diettene blir mer og mer like desto lenger de varer. Det vil si at begynner du på en Atkins-kur, vil du i begynnelsen følge alt til punkt å prikke, men etter hvert vil du ubevisst tilpasse kostholdet ditt slik at det blir mer likt ditt opprinnelige kosthold.

Det samme ser vi hos personer som har prøvd seg på høykarbodietten til Dean Ornish og sonedietten. En kalorifattig diett som består av kjente matvarer, er derfor lettere å følge etter det første året.

Lavkarbo for menn og middelhavskost for kvinner

De ulike diettene

Lavkarbo- og Atkins-dietten: I startfasen (vanligvis to-tre måneder) skulle deltagerne spise maksimalt 20 gram karbohydrater om dagen. I neste fase kunne de spise inntil 50 gram karbohydrater daglig.

Dietten består av proteinrik mat (f.eks. hvitt kjøtt, fisk og cottage cheese), rødt kjøtt, moderat med enumettet fett (f.eks. olivenolje og rapsolje), samt ubegrenset med fet fisk og gjerne mye fett, bacon og fløte.

Svært begrenset av karbohydrater (f.eks. melk, pasta, brød og kornvarer, grønnsaker og frukt).

I DIRECT-studien ble deltagerne derimot oppmuntret til å velge vegetabilske fett- og proteinkilder samt å unngå transfett.

Tradisjonelle dietter (lite fett, mye karbohydrater): Energifordelingen tilsvarer det myndighetene anbefaler: 50-60 prosent av energien (E%) fra karbohydrater, 25-35 E% fett og 10-20 E% protein. Kostholder er normalt redusert med 500-1000 kcal.

Består av høyt inntak av grovt brød og grove kornvarer, moderat inntak av ris, pasta og poteter. Rikt inntak av frukt og grønnsaker, moderat inntak av magre typer melk, yoghurt, ost og kjøtt, samt fet fisk og egg, redusert inntak av fett, olje, sukker og sukkerholdige produkter.

LEARN-dietten: LEARN står for Lifestyle (livsstil), Exercise (trening), Attitudes (holdninger), Relationships (forhold) og Nutrition (ernæring). 55-60 energiprosent karbohydrater, mettet fett skal utgjøre maks 10 prosent av energien. Ganske likt tradisjonelle norske anbefalinger.

Weight Watchers-dietten: Viktvakterna i Sverige. Lavkalori, fettfattig, karbohydratrik. Ganske likt norske anbefalinger. Se tradisjonell diett.

Middelhavsdietten (mye enumettet fett): Kaloriinntaket reduseres ved å kontrollere fettinntaket (maks 35 E% fra fett). Hovedkilden til fett er olivenolje (30-45 g) og en håndfull nøtter om dagen. Består av rikelig med grønnsaker, lite rødt kjøtt, moderat med fisk. Kostholdet består også med grove kornvarer, belgfrukter og frukt.

Ornish-dietten: En vegetarisk slankediett som er svært høy på karbohydrater. Hele 10 prosent av energien kommer fra fett.

Sonedietten: Sonedietten består av 40 energiprosent (E%) karbohydrater, 30 E% protein og 30 E% fett. Dietten er lavglykemisk og balanserer inntaket av omega-3 og omega-6-fettsyrer.

Les mer: Alt om lavkarbo

DIRECT-studien viser at kvinner gikk mest ned i vekt med middelhavskost, og at menn gikk mest ned med lavkarbokost.

Det kan tenkes at menn rett og slett er mer glad i kjøtt og fet, animalsk mat, mens flere kvinner foretrekker fisk, hvitt kjøtt og et mer vegetabilsk kosthold.

En svakhet ved denne studien er at det deltok langt færre kvinner enn menn.

Profesjonell støtte hjelper

Det å slanke seg er tøft, og motivasjonen svikter lett. Dersom som ikke makter å følge dietten på egen hånd, kan oppfølging fra ernæringsfysiolog være løsningen.

Dersom du har noen å rapportere vekten din til og som kan gi deg profesjonell støtte og motivasjon, øker sjansene for at du går ned i vekt.

Oppmuntring på telefon

DIRECT-studien viste at hele 85 prosent av deltagerne gjennomførte dietten. Minst frafall var det i den tradisjonelle, fettfattige dietten, mens knappe 25 prosent trakk seg fra lavkarbodietten i løpet av de to årene studien pågikk.

Det er flere grunner til at så mange klarte å fullføre denne dietten. Den viktigste er sannsynligvis at deltagerne ble fulgt opp jevnlig.

Når motivasjonen sviktet, fikk de en oppmuntrende telefon fra ernæringsfysiologen. Til og med ektefeller ble orientert om hvordan de best kunne støtte partneren sin. Ettersom alle deltagerne var arbeidskolleger, ble lunsjen i kantina tilrettelagt for deltagerne og maten var merket slik at det var lett å velge rett.

PS: Sunn kost er viktigst

Husk at personer som er i god fysisk form, godt kan ha noen ekstra kilo på kroppen og være moderat overvektige uten at det skader helsen. Kanskje løsningen rett og slett er å spise sunt og magert, trene og stumpe røyken?

Dersom du er sykelig overvektig (BMI over 30), vil naturligvis vektreduksjon være fornuftig for helsen.

Kilder

DIRECT- Studien: Shai I, Schwarzfuchs D, Henkin Y, et al. Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet. N Engl J Med. 2008;359:229-241. PDF

Dansinger ML, Joi Augustin Gleason JA, et al. Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone Diets for Weight Loss and Heart Disease Risk Reduction. JAMA. 2005;293:43-53. PDF

A til Z vekttap-studien: Gardner CD, Alexandre Kiazand A, et al. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal Women. JAMA. 2007;297:969-977. PDF

Artikkelforfatteren var ernæringsbiolog i DinKost, som eies av Hjemmet Mortensen.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les mer:

Alt om lavkarbo

Våre beste slanketips

Valpefett eller farlig fedme?

10 ting du skal gjøre før slankekuren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning