Hold deg slank etter slankekuren

90 prosent får tilbake kiloene de har slitt så hardt med å bli kvitt.

VANSKELIGE VALG: Å holde på vekta er mye vanskeligere enn å gå ned i vekt. Men ikke gi opp når du først har kommet så langt.
VANSKELIGE VALG: Å holde på vekta er mye vanskeligere enn å gå ned i vekt. Men ikke gi opp når du først har kommet så langt. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Trening er lurt

Mosjon og trening fordobler sjansen for at vekten forblir stabil etter slankekuren.

Mosjon er all aktivitet som øker energiforbruket ditt ut over hvileforbrenning. For eksempel: Å ta trappen i stedet for heisen, å gå eller sykle i stedet for å kjøre til jobben eller på ærender, å gjøre husarbeid, å leke utendørs med barn eller barnebarn.

Styrketrening opprettholder eller øker muskelmassen, og mer muskler gir økt hvileforbrenning. Prioriter store muskelgrupper, kjør 1-3 sett med ca. 10 repetisjoner og bruk så tunge vekter at du blir sliten. 1-2 økter pr. uke er en god start.

1-2 ukentlige økter med så intensiv kondisjonstrening at du blir litt svett og andpusten, vil gi forbrenningen et løft. For eksempel: En rask gåtur eller løpetur, sykkeltur i kupert terreng, en økt i svømmehallen, en time i et treningssenter.

(Kilde: Beate Torset, personlig trener og instruktør på SATS)

Endelig har du klart det! Eller kanskje har du klart det igjen - å gå ned de overflødige kiloene. De fleste får nemlig tilbake kiloene de har slitt så hardt med å bli kvitt.

Her er slankeekspert Torkil P. Andersens tips om hvordan du unngår å legge på deg etter en slankekur.

Omtrent 90 prosent av dem som klarer å slanke seg, går opp igjen de kiloene de har gått ned.

- Det er mye vanskeligere å holde vekten enn det er å gå ned i vekt, forteller lege Torkil P. Andersen.

- De vanlige kostrådene er ikke tilstrekkelige for dem som har vært overvektige. De trenger et skreddersydd opplegg, mener legen.

Rådene og oppskriftene hans kan også følges av normalvektige, som vil unngå de kiloene som ofte sniker seg på med årene.

Spis sunt fett

- Dette er ingen diett, men det er ikke likegyldig hva slags mat du velger for å dekke kroppens behov for energi. Spis proteiner i hvert måltid, for da blir du mett og det øker forbrenningen. Du bør ikke spise for store mengder fett, for fett inneholder dobbelt så mye energi som proteiner og karbohydrater.

- Fett er viktig for at kroppen skal fungere optimalt, men det må være sunne og gode fettstoffer. Uten dem fortsetter du ubevisst å spise fet mat helt til behovet for essensielle fettstoffer er dekket. Du bør heller ikke å spise store mengder raske karbohydrater. Sukker og andre karbohydrater bremser forbrenningen av fett, og omdannelsen av sukker til fett vil øke.

- Fettet kan ikke omdannes til sukker igjen, men må forbrennes ved moderat aktivitet.

Hold deg også unna mat som inneholder mye av både raske karbohydrater og fett, for det er den verste kombinasjonen. For eksempel potetstappe (karbohydrater) og pølser (fett), og pizza med hvetemelsbunn (karbohydrater) og ost (fett).

Derfor går du opp

Husk at du kan fråtse selv om du skal holde vekta, det er bare viktig å fråtse i de riktige tingene, som frukt, salat og grønnsaker.
Husk at du kan fråtse selv om du skal holde vekta, det er bare viktig å fråtse i de riktige tingene, som frukt, salat og grønnsaker. Foto: Foto: VikaValter/Crestock

Dette kan du fråtse i

Der fleste frukter, salater og grønnsaker (unntatt rotfrukter) gir maksimal fettforbrenning, lang metthetsfølelse og er stappfulle av vitaminer og mineraler. Husk at det er viktig å variere!

Det er flere grunner til at nesten alle går opp igjen i vekt etter en slankekur.

- En viktig faktor er at mange slankekurer går ut på forsakelse. Du nekter deg ting du liker. Så etter slankekuren, når du har nådd vektmålet ditt, begynner du ofte å belønne deg selv med den maten og drikken som du har forsaket under slankekuren. Du går dermed tilbake til kostholdet og livsstilen du hadde før slankekuren - alt det som jo sørget for at du måtte på en slankekur.

Det fysiologiske som skjer med kroppen etter en slankekur, er også et hinder.

Allerede når vi er fem år, har kroppen dannet alle de fettcellene vi skal ha resten av livet. Unntaket er enkelte kvinner som får noen flere fettceller i løpet av en graviditet.

Hos slanke mennesker er disse fettcellene små, men hos overvektige er de store.

Fettcellene forsvinner ikke i løpet av en slankekur, de blir bare tomme.

Når fettcellene våre tømmes, vil de sende signaler til hjernen om at det er på tide å spise. De forteller også hva slags mat vi skal spise.

Matvalgene våre er ikke bevisste. Kroppen forsøker å få deg til å spise mat som fyller fettcellene igjen.

For kroppen din er det dessverre blitt naturlig å være overvektig, så etter en slankekur vil den forsøke å få tilbake vekten den hadde før du begynte å slanke deg.

Dette vil den prøve å gjøre lenge etter at du er ferdig med slankekuren. Men klarer du å holde vekten din stabil i ett til tre år, vil kroppen sannsynligvis ha "akseptert" sin nye vekt.

Samtidig har du i løpet av disse årene klart å legge om til et sunnere kosthold og livsstil - noe som gjør det lett å holde vekten stabil i fremtiden.

Gode matvaner

- Spis tre-fem ganger om dagen.

Spis lite av dette

Ingen matvarer er ulovlige, men kosten din bør ikke inneholde mer enn 10 prosent av matvarer som både er rike på raske karbohydrater og fett, for de hemmer fettforbrenningen. Eksempler på dette er nøtter, bananer, druer, appelsinjuice, fet ost, poteter og pasta (ikke fullkorn).

- Prioriter alltid ferske råvarer hvis du får tak i dem, for der er innholdet av vitaminer og mineraler størst. Nest best er frosne, hermetiske er nødsfall.

- Dersom du er i et bursdagsselskap, er det helt i orden at du tar et kakestykke. Men ikke fråts, og ikke spis kake hver dag.

- Dersom du er på farten og er sulten, så husk at McDonald's, mange bensinstasjoner, matbutikker og burgersjapper har ferdige og helt akseptable blandede salater.

- Belønn deg selv etter en vellykket slankekur, men ikke med mat eller drikke. Spander heller på deg en Syden-tur, et spa-opphold, nye klær eller lignende.

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også