Så mye sunnere blir du ved å velge Nøkkelhull-mat
Nye undersøkelser viser hvor stor forskjell Nøkkelhull-maten kan utgjøre.

(SIDE2): Torsdag presenterte Helsedirektoratet sin nye satsing på Nøkkelhullet.
- Mindre fett og sukker
Det har de siste årene vært store diskusjoner om merkevareordningen, og én av de produktene som har fått mye oppmerksomhet er blant annet Nøkkelhulls-Grandiosa.
I en pressemelding skriver Helsedirektoratet at Nøkkelhullet er et av grepene som kan gjøre det enklere for folk å minimere risikoen for livsstilssykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.
- Velger du nøkkelhullsmerkede matvarer spiser du mindre mettet fett, sukker og salt, og mer fiber. Dette har vi visst lenge. Men nå har vi fått beregninger som viser hvor stor forskjell dette ene grepet kan gjøre, og resultatene er svært gledelige, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.
Salget har økt
Nye tall fra Norstat 2015 viser at 96 prosent av befolkningen kjenner til Nøkkelhullet, og at 83 prosent har kjøpt Nøkkelhullprodukter. Men ikke alle vet at det er myndighetenes merkeordning.
- 57 prosent svarer i undersøkelsen at de tror myndighetene står bak ordningen. Dette tallet er litt lavt – vi vet fra fokusgrupper at folks tillit til merket øker når de lærer at det er vi som står bak det, sier Guldvog.
Tall fra Nielsen 2015 viser at det i dag er 1978 produkter med Nøkkelhullet i norske butikker. Det var en femdobling i antall nøkkelhullmerkede produkter i dagligvarehandelen fra 2009-2013 (fra 409 til 2001 produkter), og veksten flatet ut i fjor. Til tross for stagnasjonen kjøper forbrukerne nøkkelhullsprodukter som aldri før. Fra 2013 til 2014 økte salget av nøkkelhullsprodukter med fem prosent.
- Det er svært gledelig at salgskurven fortsetter å peke oppover, og om bransjen følger opp med enda flere produkter, blir det enda enklere for forbrukerne å ta sunne og populære valg, sier helsedirektøren.