Rømme eller kesam

Her er det mange kalorier å spare

Fettinnholdet er 35 ganger så høyt i det ene alternativet.

RØMME VS. KESAM: Hvilken du bør velge avhenger av hva du skal bruke matvaren til, mener ernæringsfysiologene. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
RØMME VS. KESAM: Hvilken du bør velge avhenger av hva du skal bruke matvaren til, mener ernæringsfysiologene. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

Næringsinnhold i Tines produkter

Seterrømme: 35 % fett, 2,2 gram protein, 2,9 karbo, 335 kcal

Lettrømme: 18 % fett, 2,8 gram protein, 3,7 g karbo, 188 kcal

Kesam: 8 % fett, 6,7 gram protein, 4,0 g karbo, 116 kcal

Mager kesam: 1 % fett, 12 gram protein, 4,3 g karbo, 74 kcal

Creme fraiche: 35 % fett, 2,2 g protein, 2,9 g karbo 335 kcal

Lett crème fraîche: 18 g fett, 2,8 g protein, 4,8 g, 193 kcal

For å sette ekstra god smak på en gryterett, en saus eller som tilbehør til fredagstacoen, finnes det flere alternativer til meieriprodukter; rømme, crème fraîche og kesam. Selv om produktene kanskje ser like ut, er næringsinnholdet nokså ulikt. Faktisk inneholder det ene meieriprodukt hele 35 % fett, et annet kun 1 % fett.

Men så har jo smak også noe å si. Så hva bør du velge, til hva?

Kan fort bli mange kalorier

- Jo oftere du bruker denne typen meieriprodukter, desto viktigere er det at du velger det som er bra for helsen din. Spiser du rømme én gang i året, spiller det ingen rolle hva du velger, sier ernæringsfysiolog cand. scient. i Bama, Gunn Helene Arsky.

- Du tenker kanskje ikke på det, men det blir fort mange unødvendige kalorier og mye mettet fett om du alltid velger de feteste variantene, sier hun.

Kalsiuminnholdet er like bra i magre produkter som i fete, og av og til er det faktisk mer kalsium i de magre produktene.

Spar på seterrømmen

- Velg også produkt etter hva du skal gjøre med den. Kesam er for eksempel ikke så bra i varme retter som rømme og crème fraîche, som skiller seg, forteller Arsky.

Arsky viser til ernæringsmyndighetenes kostråd, der magre meieriprodukter bør være førstevalget i hverdagen.

- Har du taco med smakfullt krydret kjøtt og en hot salsa eller guacamole, går det utmerket med kesam eller gresk yoghurt istedenfor helfet rømme på toppen. Så kan du heller spare seterrømmen og helfet crème fraîche til spesielle anledninger, sier hun.

For deg som vil spare kalorier

Hva som er optimalt av innhold er avhengig av hva du skal bruke matvaren til. Skal det være en proteinkilde, fettkilde eller karbohydratkilde?

- Om du ønsker å spare på kalorier er kesam et godt alternativ å velge. Den har høyt proteininnhold og lite kalorier, sier Randi Eidsmo Flesjø, ernæringsfysiolog ved Sprudlende Sunn.

- Den egner seg ikke til koking, men kan fint brukes til baking, ovnsretter, dip og dressinger, legger hun til.

Rømme til matlaging

Flesjø mener at rømme og crème fraîche er produkter som kan heve smaken på maten og egner seg godt i matlaging.

- De feteste typene inneholder 35 prosent fett, som seterrømme og crème fraîche. Jo mer fett, desto mer kalorier, forteller hun.

- Hvis du velger den fete varianten, kan det være en god fettkilde i måltidet ditt fordi vi trenger fett i alle måltider. De kan også være en fordel å velge for de som trenger ekstra kalorier, som for eksempel hos eldre og syke.

Kesam til mellommåltid

De letteste variantene av meieriproduktene, kesam, inneholder 8 % og 1 % fett.

- Både kesam og mager kesam er supre å spise til mellommåltid, forteller Flesjø.

- Tilsetter du bær får du i deg mer karbohydrater, og med nøtter får du i tillegg sunne fettsyrer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning