Test av mellommåltid med müsli

2 av 14 får terningkast seks

Vi har testet 14 mellommåltider med müsli.

TEST AV MELLOMMÅLTID: Vi har testet næringsinnholdet i 14 mellommåltider med müsli. FOTO: Petter Berg
TEST AV MELLOMMÅLTID: Vi har testet næringsinnholdet i 14 mellommåltider med müsli. FOTO: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Et næringsrikt lite måltid

Et slikt måltid inneholder mange gode næringsstoffer kroppen vår trenger. Det gjelder spesielt protein, kalsium, jod, B-vitaminer og fosfor.

Ved å velge en yoghurt med müsli får du et lite måltid som vil holde deg mett lenger enn bare en yoghurt vil gjøre. Müslien tilfører ikke bare mer energi og næringsstoffer, men også fiber som gjør at du mettes mer. Nå må det også sies at de ulike müsliene varierer i innhold og hvor mye fiber de egentlig tilfører.

Er du på jakt etter et enkelt og raskt mellommåltid, eller en kjapp frokost før jobb eller skole? Her er en sammenligning av noen ulike melkebaserte mellommåltider med müsli du kan velge å ty til i løpet av dagen.

Ulike melkebaserte småmåltider

Alt dette er ikke yoghurt, men det kommer i samme kategori som et greit alternativ til et lite måltid som gir passe energi og metthet. Vi har gjort et utvalg som representerer valgmulighetene du finner i en vanlig butikk. I tillegg finnes mange andre smaksvarianter innen de ulike merkene, gjerne med bær eller frukt. Siden vaniljesmak er en gjenganger i de ulike merkene, valgte vi det som et utgangspunkt, og tilføyde noen andre for å dekke utvalget. Eksempelvis vil en ordinær Go`morgen yoghurt med ulike smaksvarianter ha tilnærmet likt næringsinnhold. Hovedforskjellen blir om det er Go`morgen, Go`morgen naturell eller Go`morgen Zero.

Varierende sukkerinnhold

Noen varianter har et høyt sukkerinnhold, mens andre har mindre og lite eller ingenting tilsatt sukker. Det er kun Go`morgen Zero som er tilsatt alternativ søtning, nemlig aspartam og acesulfam K i yoghurten og stevia i müslien. Stevia, eller rettere sagt steviolglykosid, regnes som et naturlig søtningsmiddel, mens de to andre er kunstige.

Yoghurt versus Skyr og kvarg

Både Skyr og kvarg er ferskoster laget av fersk ostemasse, og kjennetegnes ved et høyere proteininnhold enn yoghurt. Skyr har nesten tre ganger så mye protein som vanlig yoghurt og er omtrent fettfri siden den produseres av skummetmelk, kvarg omtrent likeens eventuelt litt mer fett. Spesielt Skyr, opprinnelig en islandsk form for yoghurt, har en mye fastere konsistens enn både kvarg og yoghurt, og kan oppleves som noe ”tørr”. Populær er den uansett blitt.

I yoghurt vil fettinnholdet variere en del etter hvilken melk som er brukt, alt fra skummetmelk til helmelk. Mer fett gir naturligvis en rundere smak.

Vinnere

Testens to vinnere er Power gresk yoghurt naturell og Power gresk yoghurt vanilje, begge fikk terningkast seks.

Slik ble testen utført

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per enhet/porsjon. Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst sukkerarter og minst mettet fett, hvor sukkerarter teller dobbelt. Både kalsium og kostfiber er viktige kriterier, men dette kunne ikke tas med i selve poengtildelingen da flere produsenter ikke oppgir disse verdiene. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i september 2015.

Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, smakene varierer så det må du selv vurdere, og finne din favoritt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning