Skyr & Cottage Cheese sunt

Inneholder nesten fem sukkerbiter

Dette mener ernæringsfysiologene.

SKYR & COTTAGECHEESE: Inneholder 2,7 sukkerbiter per 100 gram og 4,8 sukkerbiter per beger. FOTO: Jenny Mina Rødahl
SKYR & COTTAGECHEESE: Inneholder 2,7 sukkerbiter per 100 gram og 4,8 sukkerbiter per beger. FOTO: Jenny Mina Rødahl
Publisert Oppdatert

Dette inneholder Skyr & Cottage Cheese blåbær

Ingredienser:

Skummetmelk, blåbær 6,5 %, sukker 6,5 %, naturlig aroma, syrekultur, løpe, konserveringsmiddel (kaliumsorbat)

Næringsinnhold per 100 g gir ca.:

Energi 347 kJ (82 kcal)
Fett 0,3 g
hvorav mettede fettsyrer 0,2 g
Karbohydrat 10 g
hvorav sukkerarter 10 g
Kostfiber 0,1 g
Protein 10 g
Salt 0,07 g
Kalsium *av referanseinntak 90 mg (11 %*)

Lette meieriprodukter har tatt Norge med storm. Fettfri, mye proteiner, sukkerfri… Nei, vent. Ikke denne gangen. Den gang ei. Nyheten Skyr & Cottage Cheese blåbær/mango og passjonsfrukt fra Q-Meieriene er ikke sukkerfri, dog fettfri. Ett beger inneholder 4,8 sukkerbiter. Hva mener ernæringsfysiologen, tro?

Få kalorier

- Et produkt med skyr og cottage cheese kan høres ut som selveste sunnhets-produktet. På mange måter er dette et sunt produkt, blant annet fordi den inneholder lite fett, og den er en god kilde til kalsium. Og på grunn av lavt fettinnhold har den et nokså lavt kaloriinnhold, sier Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig kosthold og ernæring i Grete Roede.

- Men vær obs på at den også inneholder sukker. Begge variantene av Skyr & Cottage Cheese er tilsatt sukker, men sukkerinnholdet er mindre enn i mange andre yoghurtvarianter, og noe mer enn 14 cottage cheese-serien til Tine og de rene skyr-produktene til Q-Meieriene.

Fint mellommåltid

- Likevel er Skyr & Cottage Cheese er en fint mellommåltid, som metter godt på grunn av høyt proteininnhold, sier Lied.

Hun legger til at det kan være lurt å variere så du ikke går lei, og slik at du får dekket næringsbehovet ditt.

- Og hvis du for eksempel inntar denne før du skal trene, kan det kanskje være litt lite mat for enkelte, forteller hun.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky er enig med Lied.

- Et slikt lite, proteinrikt og fettfritt mellommåltid er fint! Det metter godt og gir mye førsteklasses protein og kalsium, sier hun.

4,8 sukkerbiter per beger

- Produktet inneholder cirka fem sukkerbiter, og kanskje det høres mye ut, men dette måltidet inntas jo som regel når du har behov for litt sukker. Og dessuten skal du ikke la deg skremme av sukkerinnholdet i produkter som dette før du ser på det totale kostholdet, forteller Lied.

- Om det ellers inntas lite sukker er 16 gram sukker fra dette produktet ikke noe problem, hvis det inntas i blant, sier hun.

- Når det gjelder «sukkerbiter» er det viktig å ikke blande tilsatt, hvitt sukker og naturlig forekommende sukkerarter. Det er kun tilsatt 6-6,5 % hvitt sukker til produktene, resten er fra frukten, bærene og melken, sier Arsky.

- De første 6-6,5 % kan du regne om til «sukkerbiter» (de pleier veie 2 gram per stykk), men det er ikke rettferdig å gjøre det samme med naturlig forekommende sukker i frukt, bær og melk.

Arsky presiserer at myndighetene ber oss begrense mengden tilsatt sukker vi spiser, ikke naturlig forekommende.

- Og når vi ser på hva som er nordmenns største kilder til tilsatt sukker i kosten, kommer sukkersøtet yoghurt langt nede på listen. Dette er rett og slett ikke noen versting - det er et bra produkt, sier hun.

Q-sjef: - Sukkerfri variant kommer

Hvorfor inneholder skyren tilsatt sukkerarter? Dere har jo skyr uten sukker?

- Tilsett friske bær

- Hvorfor skal alt smake så søtt? Kanskje naturell skyr og cottage cheese med friske bær ikke hadde solgt like godt, men det er faktisk enda sunnere. Men det kan du blande sammen selv på kjøkkenbenken. Da unngår du tilsatt sukker, og du får alle de positive stoffene i alle råvarene, og du venner seg til at ikke alt her i verden trenger å smake så søtt hele tiden, tipser Gunn Helene Arsky.

- Ja, vi har skyr uten sukker og skyr med sukker. Vi har registrert at flere ønsker også dette produktet uten sukker, noe vi gjør noe med, sier Bent Myrdahl, sjef i Q-Meieriene.

- Vi er og blir et forbrukerdrevet meieri og vil gå for valgfrihet. Det betyr at vi beholder dagens varianter, samtidig som vi tar utfordringen og utvikler en variant uten tilsatt sukker, sier han.

Myrdahl synes det er hyggelige at forbrukerne presser på for å redusere sukkeret i produktene.

- Det passer fint, ettersom vi er innstilt på å gå foran i kampen om å redusere sukker i yoghurt. Vi har allerede lansert yoghurt i pose med 30 prosent mindre sukker en tradisjonell hverdagsyoghurt. Sukkerfri Skyr & Cottage Cheese kan du få kjøpt fra februar 2016.

Q-sjefen forteller at Q-Meieriene har leid inn ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite fra Haukeland sykehus.

- Hun vil bistå oss med å gjennomgå sukkerinnholdet i alle våre produkter og også bistå oss med kampen om å redusere sukkeret i våre produkter. Vi har satt oss et temmelig ambisiøst mål: Redusert sukker, forbedret smak.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning