- Nøkkelhullmerket gir folk dårligere helse
- Statens egne kostholdsråd kolliderer med konsekvensene av nøkkelhullmerket. Det de gjør nå er å lede befolkningen inn i ulykke, mener spesialist.

(SIDE2): Nøkkelhullmerket skal hjelpe norske forbrukere å velge sunnere matvarer, som er bedre for helsen. Men symbolet bidrar ikke til bedre helse, snarere tvert imot, mener spesialist i indremedisin og leder av Kostreform for bedre helse, Erik Hexeberg.
Han mener Nøkkelhullmerket vil føre til at flere får hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og fedme.
- Nøkkelhullmerket vil øke forekomsten av disse sykdommene. Statens egne kostholdsråd kolliderer med konsekvensene av nøkkelhullmerket. Det de gjør nå er å lede befolkningen inn i ulykke, sier Hexeberg til Nettavisen.
Nøkkelhullmerket mat skal blant annet inneholde mer fullkorn og kostfiber, som man får gjennom grove og langsomme karbohydrater. Hexeberg, som først tok til orde mot nøkkelhullsymbolet i et debattinnlegg i Dagens Medisin, mener en av grunnene til at Nøkkelhullmerkingen er feilslått er at kroppen selv omdanner karbohydrater til fett, dersom man spiser mye av det.
- Det fører til at kroppen selv ikke bare lager fett, men en type fett som kan føre til hjerte og karsykdommer. Et høyt inntak av karbohydrater vil også gi folk høyere blodsukker, sier han.
LES OGSÅ: Så mye sunnere blir du ved å velge Nøkkelhull-mat
- Kroppen lager feil type fett
Sammenliknet med andre matvarer av samme type, skal produkter med nøkkelhull oppfylle ett eller flere av disse kravene: De skal inneholde mindre fett og mindre mettet fett, mindre sukker, mindre salt, og mer fullkorn og kostfiber.

Hexeberg mener særlig to ting er problematisk med dette: Det ene er at mye karbohydrater stimulerer kroppens hormoner slik at karbohydratene ender opp som fett på kroppen og som ugunstige fettstoffer i blodet. Det andre er at flere får i seg for lite fett gjennom maten.
Hexeberg legger til at det er stor forskjell på om man spiser fett, eller om kroppen selv lager fett.
- Når kroppen selv lager fettet får du en ugunstig hormonbalanse. Det gir et veldig uheldig utslag i forhold til utvikling av fedme, og risiko for hjerte og karsykdommer, sier han.
LES OGSÅ: - Spis smør og fløte!
Spiser for lite fett
Ifølge Helsedirektoratets rapport «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet» fra 2014 advares folk mot å spise for lite fett. Om maten du spiser inneholder mindre enn 20 energiprosent fett kan det nemlig være vanskelig for kroppen å ta opp fettløselige vitaminer og viktige fettsyrer. Derfor anbefaler Helsedirektoratet at man har et kosthold hvor man ikke får i seg mindre enn 25 energiprosent fett.
- Ti prosent av befolkningen får i seg mindre enn dette, og 2,3 prosent har et så lavt fettinntak at de står i fare for å mangle viktige fettsyrer og fettløselige vitaminer. Jeg mener det er uheldig å følge nøkkelhullmerket, når vi egentlig spiser for lite fett. Jeg har gått gjennom statens egne dokumenter om hva de anbefaler, og det å anbefale Nøkkelhullmerket henger ikke på greip, sier Hexeberg.
- Mener du at helseministeren tar feil når han anbefaler mat med nøkkelhull?
- Problemet er at rådgiverne gir ham feil råd. Hvis helseministeren hadde kunnet noe om dette hadde han kunnet sjekke det, men han er prisgitt sine rådgivere slik jeg ser det, sier han.
Fraråder nøkkelhullmat
- Mener du at forbrukerne i god tro kan gi seg selv dårligere helse, ved å velge mat med nøkkelhullmerket?
- Ja. Særlig om de har diabetes type 2 eller sliter med fedme. Statens råd kolliderer med konsekvensene av nøkkelhullmerket, sier han.
- Men hva skal de spise da?
- De skal spise mindre kabohydrater, mye grønnsaker med lite karbohydrater og mer naturlig fett som olivenolje, kokosfett og fet fisk. De bør velge et allsidig kosthold med naturlige produkter. I prinsippet fraråder jeg nøkkelhullmerket mat. Det er et fokus på industrimat som jeg mener vi heller bør unngå, sier han.
Avviser Hexebergs påstander
Helsedirektoratet avviser Hexebergs påstand om at nøkkelhullmerket mat kan føre til økt forekomst av hjerte- og karsykdommer, diabetes og fedme. Det er tvert imot, mener avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Astrid Nylenna.
- Nøkkelhullet er et hjelpemiddel for folk til å velge matvarer med mer fiber og fullkorn, mindre sukker, mettet fett og salt, når de står i butikken og skal velge mellom mange ulike produkter. Dette vil være et verdifullt bidrag på veien mot et kosthold som fremmer helse og som gjør at man kan unngå hjerte- og karsykdommer, sier Nylenna.
Men hun legger til at det samtidig er bra å lage maten fra bunnen av.
- Det er flott å bake brød selv av sammalt mel, og å velge grove kornprodukter i brøddisken, frukt, bær, grønnsaker og fisk – ferske råvarer uten et eneste nøkkelhull, sier Nylenna.
- Nøkkelhullet er et hjelpemiddel
Hun er også uenig i påstanden om at Helsedirektoratets egne kostholdsråd kolliderer med konsekvensene av nøkkelhullmerket.
- Vi anbefaler at vi får 25-40% av energiinnholdet i kosten fra fett. Ved å ha et variert kosthold i tråd med kostrådene med blant annet inntak av fet fisk, grove kornprodukter, nøtter og frø, olje og myk margarin, vil man få i seg tilstrekkelig fett. Kostholdsrådene er våre anbefalinger for sammensetning av et helsefremmende kosthold. Nøkkelhullsmerkingen er et hjelpemiddel til å ta sunnere valg i hverdagen, sier Nylenna.
Hun legger også til at rådene helseministeren får er godt dokumentert gjennom internasjonalt anerkjent forskning og oppdaterte kunnskapsoppsummeringer.