Langsiktig slanking

Ned i vekt uten å slite

Slankeeksperter om de små forandringene du kan gjøre for å gå ned i vekt over tid..

LØRDAGSKOS: Du trenger ikke kutte ut snop selv om du er på slanker'n.
LØRDAGSKOS: Du trenger ikke kutte ut snop selv om du er på slanker'n. Foto: Lev Dolgachov/Crestock
Publisert Oppdatert
GÅ NED ÅTTE KILO: Bare ved å spise 200 kalorier mindre, eller forbrenne 200 kalorier mer, hver dag, kan du gå ned åtte kilo i året.
GÅ NED ÅTTE KILO: Bare ved å spise 200 kalorier mindre, eller forbrenne 200 kalorier mer, hver dag, kan du gå ned åtte kilo i året. Foto: Foto: iStockphoto

Så mye går du ned på et år

Ifølge professor i forbrukeradferd Brian Wansink, verdenskjent for boka "Derfor spiser du mer enn du tror", kan du enkelt beregne hvor mange kilo du kommer til å gå ned i løpet av et år:

Del kaloriantallet du kutter ut hver dag på 20. Kutter du ut en sjokolade på 270 kalorier fra dagsdietten, går du ned 13,5 kilo på et år.

Dersom du fjerner din daglige flaske med brus på 140 kalorier, veier du sju kilo mindre etter 12 måneder. Dette gjelder også trening. Går du en kilometer ekstra om dagen, betyr det 100 kalorier mindre, og et vekttap på fem kilo i året.

Tips til mer bevegelse

Vil du ubevisst mosjonere litt mer? Da bør du parkere bilen lengst borte på parkeringsplassen og bruke trappene i stedet for å spørre deg selv om du vil gå en tur i lunsjpausen.

Les også: Skritt i vei for bedre helse

Lyst til å se mindre på tv?

Flytt favorittstolen eller sofaen vekk fra tv-skjermen.

Tips til bedre matvaner

Ifølge Jeanette Roede kan det i en periode være smart å skrive opp alt du putter i munnen. Det gir en utrolig aha-opplevelse og har i seg selv en effekt på inntaket.

Slankeekspert Jeanette Roede forteller om de små tingene som teller hvis du skal ned i vekt.

Kokt skinke istedenfor salami

- Hvilke små forandringer kan vi gjøre for å gå ned i vekt over tid?

- Tenk gjennom hva du vanligvis spiser i løpet av en dag. Hvor er det du kan knipe inn noen kalorier? Kan du gjøre noen lettere matvarevalg? Bytte ut salami med kokt skinke eller gå over fra lettmelk til skummet? Eller unner du deg litt for mye mat? Er du blant dem som spiser en ekstra osteskive hver gang du høvler ost, eller spiser du alltid en ekstra porsjon middag fordi det er godt? Prøv å finn ut hvor skoen trykker.

Åtte kilo i året

- Er det sant at man kan gå ned mye ved å kutte 200 kalorier om dagen?

- Ja, det kan faktisk resultere i så mye som åtte kilo mindre på kroppen i løpet av et år. Er det ikke utrolig? 200 kalorier tilsvarer omtrent fire små cookies, to små håndfuller med peanøtter, en hvetebolle, åtte ruter kokesjokolade, seks skiver gulost, to kuler is, en halv liter brus, en halv liter øl eller to små glass rødvin.

Ungdomsopprør med junkfood

- Hva er dine største utfordringer når det gjelder mat?

- Jeg har nok blitt oppdratt med sunne vaner, og ikke minst oppdratt til å være glad i ordentlig mat. Det er jeg takknemlig for. Når det er sagt så har jeg mine laster jeg også! Gjennom ungdomstiden hadde jeg mitt matopprør og det ble mye søtt og junkfood. Nå i voksen alder ligger mine utfordringer i at jeg er så glad i mat at jeg spiser litt for mye. Med tre små barn, mye å gjøre og generelt for lite søvn, så er jeg en del sliten. Da er det lett å ty til ekstramat eller slikkerier i håp om at det kan gi meg de ekstra kreftene jeg trenger. Men jeg vet jo godt at å legge seg tidlig og å lufte hodet på en kveldstur er mye bedre.

- Hverdagen som teller

Ifølge ernæringsfysiolog og forfatter Gunn Helen Arsky kan du trygt unne deg litt godsaker i helgen.

Hvorfor er langvarig slanking sunnere enn en kjapp diett?

- Langvarig sunt kosthold er sunnere enn en rask diett. Det er de små hverdagstingene som betyr mest. Greier du å ha gode, sunne vaner i hverdagen, er det lettere å kose seg i helgen uten at det går galt, hverken med vekten eller den indre helsen.

Tallerkenmodellen

- Hvordan vet man at man dropper for eksempel 200 kalorier hver dag?

- De færreste gidder å huske på kaloriene sine på den måten. Ikke jeg heller! Et tips er å følge tallerkenmodellen til middag. Halve tallerkenen med rå, dampede grønnsaker, kvarte med ren fiskefilet, kyllingfilet eller magert kjøtt og siste kvarte med poteter, naturris eller fullkornpasta. Da sparer du kalorier automatisk. Resultatene synes kanskje ikke før du har holdt på noen uker. Men det er bra for kroppen dersom du har litt for mye i utgangspunktet!

- Er dette en god måte å gå ned i vekt på?

Ja, dette er et sunt levesett. Men det tar jo tid å se resultater, så hold ut, ikke gi opp eller bli utålmodig! En rolig vektnedgang er lettest for kroppen å takle, og lettest å bevare.

Se hva Gunn Helene svarte leserne på nettmøte om slanking her!

Luksus-is og belgisk konfekt

- Hvilke usunne matvarer føler du deg fristet av?

- Jeg er svært svak for kaker, luksusiskremer og belgiske konfekter.

- Og hva er din metode for å stå imot fristelsene?

- Jeg vet at jeg kan kose meg med litt i helgen, så da er det lett å vente med det i ukedagene. Jeg finner meg heller litt tørket frukt, cottage cheese med friske bær på eller en yoghurt naturell med litt valnøtter og ørlite honning på. Det er hverdagssnadder!

Les også tipsartikkelen Alt du vil vite om slanking

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning