Mange lar seg lure om lettbrus

Undersøkelse viser at mange nordmenn tror det er sukker i lettbrus.

ULIKE BRUSVARIANTER: Coca Cola og Pepsi Max er noen av de brusmerkere som tilbyr brus både med og uten sukker.
ULIKE BRUSVARIANTER: Coca Cola og Pepsi Max er noen av de brusmerkere som tilbyr brus både med og uten sukker. Foto: (Nettavisen)
Publisert

(SIDE2): - Hvis flere hadde vært klar over at lettbrusen er hundre prosent sukkerfri, ville antagelig sukkerforbruket vært enda lavere, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, til Side2.

- Og hvis media- og kostholdseksperter kan bidra mer til å spre kunnskap, gjør de en viktig innsats for folkehelsa, legger han til. 

Helt sukkerfritt

Ifølge en undersøkelse som Bryggeri- og Drikkevareforeningen har gjort i samarbeid med YouGov viser nemlig resultatene at nesten halvparten av de spurte tror det er sukker i lettbrus, skriver Avisa Nordland.

Nome er overrasket over at mange tror lettbrus inneholder sukker. 

- Misforståelsen skyldes kanskje at en del andre lettprodukter som ost og yoghurt faktisk inneholder fett og sukker, men mindre enn originalen. Så det er kanskje ikke rart at folk tar feil når lettbregrepet ikke er entydig, sier han til an.no. 

Direktøren i Bryggeri- og Drikkevareforeningen påpeker at brus som er merket «light» eller «zero» er helt sukkerfri, og at lettbrus inneholder søtningsstoffer, vann, aromastoffer og kullsyre.

1006 personer deltok i undersøkelsen, noe som Ifølge Nome er det normale utvalget i slike omnibusundersøkelser og som skal gi et representativt landsgjennomsnitt.

Undersøkelsen:

Hvor mange sukkerbiter inneholder et glass (2,5 dl) med lettbrus tror du?

Ingen: 52%
1 til 10: 40%
11 til 20: 4%
21 til 30: 2%
Mer enn 30: 2%

Spørreundersøkelse utført av YouGov for Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2015.

Les også