Test av revet ost

Vinneren har null karbohydrater og lite salt

To av 15 får terningkast seks i testen av revet ost.

TEST AV REVET OST: Vi har testet næringsinnholdet i 15 pakker ulike revet ost. FOTO: Petter Berg
TEST AV REVET OST: Vi har testet næringsinnholdet i 15 pakker ulike revet ost. FOTO: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Revet/revet topping (blanding)

Etterligninger av ost kalles ”revet” eller ”revet topping”. Det er ikke lov å kalle disse produktene for ost. For at man skal kunne benytte navnet ”ost” må det være basert på rene melkeråvarer. I disse liksomostene, også kalt analoge oster, er melk helt eller delvis byttet ut med vann og vegetabilsk olje og i tillegg tilsatt litt melkeprotein.

Etterligningene får generelt et lavere energi- og proteininnhold, mer karbohydrater fra stivelse, mindre vitaminer og mineraler som kalsium, og er billigere enn ekte ost.

Ferdig revet ost er enkelt å ty til når man trenger ost til pizza, taco, gratinering og så videre. Vi har sammenlignet de ekte ostene, ikke etterligningene som også finnes på markedet. Bortsett fra smak, som ikke er vurdert her, er det også noen forskjeller rent ernæringsmessig mellom de ekte ostene.

Næringsrik gulost

Gulost blir laget av melk tilsatt salt og løpe, og eventuelt syrekultur. Gulost er en god kilde til både protein, kalsium, jod, vitamin B2, vitamin B12 og fosfor. Energiinnholdet gjenspeiler fettprosenten i osten. Jo mer fett, jo høyere energi- og kaloriinnhold. Melkefett har lenge vært anbefalt å redusere inntaket av, men forskningen er ikke lenger entydig på dette. De siste årene er det også kommet studier som viser at melkefett ikke nødvendigvis har en negativ effekt på helsa vår i forhold til høyt kolesterol. Videre forskning på dette gir oss forhåpentligvis flere svar. Uansett inneholder fett mye energi. Det kan det være lurt å ha i mente i forhold til mengdene vi spiser slik at vi passer litt på det totale energiinntaket.

Tine til topps

Årsaken til at Tine drar i land flest poeng i denne testen av revet ost skyldes at Tine har de «reneste» ostene uten tilsetning av antiklumpemiddel (potetmel), og verdt å nevne heller ikke hverken konserveringsmiddel eller fargestoff. Siden Tine ikke har tilsatt potetstivelse inneholder ingen av ostene deres karbohydrater slik de andre gjør. Noen varianter er tilsatt surhetsregulerende middel kalsiumklorid. Generelt sett inneholder ostene fra Tine mer kalsium enn de andre produsentene.

Vinnere

Ostene som får best score er Revet Ost Lettere fra Tine og nykommeren Ekte Hvit Geitost og mozzarella, også fra Tine. Begge fikk seks på terningen.

Hva skiller produsentene

Ostene fra Coop er produsert i Nederland og er kun tilsatt antiklumpemiddel potetmel og fargestoff i tillegg til de ordinære osteingrediensene.

Ostene fra Rema 1000 er produsert i Tyskland og har også litt potetmel tilsatt som antiklumpemiddel i tillegg til fargestoff.

Synnøve Findens oster er alle tilsatt potetmel som antiklumpemiddel i tillegg til konserveringsmiddel natriumnitrat og surhetsregulerende middel kalsiumklorid.

Slik ble testen utført

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 gram vare. Det ble gitt flest poeng for lavest energiinnhold, mest protein, minst karbohydrater, mest kalsium og minst salt. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i august 2015.

Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, smak må du selv vurdere.

Ost handler selvfølgelig også mye om smak, men det er ikke vurdert i denne testen, kun det ernæringsmessige. I fjor smaktestet vi ost.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning