Test av pizzaost

Flere overraskelser i testen av pizzaost

Vi har testet 13 ulike typer.

TEST AV PIZZAOST: Vi har testet tilsammen 13 ulike oste- og toppingprodukter som egner seg på pizzaen.
TEST AV PIZZAOST: Vi har testet tilsammen 13 ulike oste- og toppingprodukter som egner seg på pizzaen. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
PIZZAKOKKEN: Den italienske restauranten Villa Paradiso på Grünerløkka holder seg med italienske kokker og servitører. Her klargjør "Pane" pizzaene til testen.
PIZZAKOKKEN: Den italienske restauranten Villa Paradiso på Grünerløkka holder seg med italienske kokker og servitører. Her klargjør "Pane" pizzaene til testen. Foto: Foto: Tore Fjeld
SMAKER SEG FREM: Det norsk-italienske testpanelet smaker seg frem til sine ostefavoritter.
SMAKER SEG FREM: Det norsk-italienske testpanelet smaker seg frem til sine ostefavoritter. Foto: Foto: Tore Fjeld
PÅ ITALIENSK VIS: Alle pizzaostene ble servert montert på en pizza margherita, altså en pizza bestående av kun brød, tomatsaus og ost.
PÅ ITALIENSK VIS: Alle pizzaostene ble servert montert på en pizza margherita, altså en pizza bestående av kun brød, tomatsaus og ost. Foto: Foto: Tore Fjeld

Om testen:

Testen er utført som en blindtest. Vi har prøvd 13 ulike oste- og toppingprodukter som egner seg på pizza.

Alle ostene er smakt på ferdigstekte, italienske pizzaer. Pizzaene ble laget av pizzakokken på restaurant Villa Paradiso og stekt i steinovn. I denne testen er det smak, konsistens og helhetsinntrykk som er blitt vektlagt. Pris og ernæring teller ikke.

Testpanel:

Mauro Osella er servitør på restauranten Villa Paradiso i Oslo. Opprinnelig fra Torino i Italia, og har jobbet på restauranter både i Italia, England og Thailand før han kom til Norge for halvannet år siden.

Sten McNeil Ånnerud vant pizza-NM for amatører i 2011, og har vært med i bakekonkurransen "Hele Norge baker" på TV3. Driver matbloggen vannimunnen.no.

Det finnes et utall ulike varianter av revet pizzaost i kjøledisken – og som forbruker kan det være vanskelig å vite hva som faktisk funker best på pizzaen.

Vi lot to eksperter smaksteste 11 forskjellige typer revet ost og topping, pluss to typer fersk mozzarella. Noen av ostene er tradisjonelle norske guloster som Norvegia, Jarlsberg og Synnøve Gulost, mens andre er blanding av flere oster.

Det er totalt fem typer som er ren mozzarellaost. To av produktene er det ikke lov å kalle ost. De kalles derfor topping, siden de ikke er produsert slik oster skal lages, men av utseende, smak og konsistens skiller de seg ikke nevneverdig ut fra de andre i testen.

Testet i pizzeria

For å gjennomføre testen dro vi til den kjente pizzarestauranten Villa Paradiso på Grünerløkka i Oslo.

Her fikk vi pizzakokken til å lage margherita-pizzaer med kun tomatsaus, som han la de ulike pizzaostene på. Pizzaene ble stekt i steinovn i 3-4 minutter. Deretter smakte testpanelet seg gjennom alle ostene for å vurdere hvilke de likte best.

- Smak er individuelt. Jeg er italiener og veldig glad i mozzarella, det hører med på pizzaen. Men også andre oster kan fungere bra som pizzaost, sier Mauro Osella, som jobber som servitør og bartender på Villa Paradiso.

Sten McNeil Ånnerud er ivrig hobbybaker og vant pizza-NM for amatører i 2011. Også han foretrekker pizzaen ”the italian way”.

- Jeg liker ikke at det er alt for mye ost på pizzaen, og da synes jeg det er fint med smaksrike oster også i tillegg til mozzarella. For eksempel cheddar kan fungere bra på pizza, sier han.

Stekes på 400 grader

Villa Paradiso er en av ganske få norske restauranter som lager pizza slik de gjør det i Italia. De har en vedfyrt steinovn midt inne i restauranten som pizzaene blir stekt i – når den er skikkelig varm tar det ikke mer enn 2-4 minutter før pizzaen er perfekt stekt.

Temperaturen inne i ovnen kan bli opptil 400 grader. Vi fikk dermed testet hvordan ostene fungerer når de blir utsatt for så sterk varme. 

En ost begeistret 

Da pizzaen med bøffel-mozzarella kom på bordet, ble italieneren i testpanelet svært begeistret:

- Det er akkurat slik en pizza skal se ut. Håper smaken er like bra som utseendet, sier Mauro.

Og han ble ikke skuffet: Både Sten og Mauro mente bøffelmozzarellaen var klart best på smak – terningkast 6.

Det var også en annen fersk mozzarellaost med i testen – men da laget av kumelk. Den utløste også lovord fra testpanelet for utseende og førsteinntrykk, men falt ikke like godt i smak.

- Denne var litt skuffende, egentlig. Gummiaktig smak, og ikke noen utpreget god smak, mener Sten.

Heller ikke hans italienske test-kollega blir imponert over ku-mozzarellaen, selv om han synes utseendet trekker litt opp. 

5-er til topping-produkt

De delte også ut tre 5-ere - av disse gikk to til Rema 1000s egne oster og en til ICA.

ICAs egen merkevare Smart 365 revet topping er ikke egentlig ost, men både smak og andre kjennetegn som gjør at den egner seg bra som pizzatopping.

- Jeg er egentlig ikke så overrasket. De har forsket på dette i et laboratorium, det er ikke tilfeldig at denne ”osten” kommer høyt opp, mener Sten.

Testens taper ble et annet produkt som ikke er ost – First Price revet topping. Her er det faktisk tilsatt litt ekte ost i blandingen, men det synes ikke testpanelet gjorde stort for smaksinntrykket.

- Denne smaker rett og slett ingen ting, og har heller ikke den ”trådete” konsistensen som pizzaost skal ha, mener Sten.

– Hadde jeg fått dette på pizzaen hadde jeg ikke blitt så fornøyd, sier Mauro.

Les også:

Jamie Olivers pastasaus får terningkast 1

Store smaksforskjeller i spagettitesten

Slik gikk det da vi testet frossenpizza

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning